Gazdaság

Magyarország nem lett versenyképesebb

Nem lett versenyképesebb a magyar gazdaság az elmúlt egy évben a World Economic Forum listája szerint. Az új tagállamok közül csak Észtország, Szlovénia és Csehország előz meg minket.

A genfi World Economic Forum gazdasági elemző cég versenyképességi listáján az Európai Unió nagy gazdaságai – Németország (15.), Nagy-Britannia (13), Franciaország (30.) – lejjebb csúsztak. A tanulmány 117 ország gazdaságát vizsgálta.


Az északiaknak jól megy


Az elemzők szerint idén várhatóan 4,25 százalékkal nő a világgazdaság, egy százalékponttal lassabban, mint tavaly. A tanulmány megállapítja a magas olajárak miatt azonban 2006 végéig nem lehet különösebb fellendülésre számítani.
Jól szerepeltek az észak-európai országok: a világ versenyképességi ranglistáján Finnország szerepel az első helyen, az Egyesült Államok csak a második. Az első tízben Finnországon kívül ott van még Svédország (3.), Dánia (4.), Izland (7.) és Norvégia (9.)


Jelentősen javult Írország és Lengyelország helyezése, Észtország pedig továbbra is a 20-ik helyet foglalja el. Az Európai Unió mind a 25 tagországa közül a három legkevésbé versenyképes ország: Lengyelország (51.), Olaszország (47.) és Görögország (46.).


Csehország megelőzött


Magyarország 39-ik helye megfelel a tavalyi eredménynek. Csehország azonban a 40-ik helyről a 38-ra javítva átugrott minket. Eredményünk 4,38 pont, szemben a listavezető Finnország 5,94 pontjával. Tunézia mögöttünk áll a sorban, de nincs messze a 48-ik Botswana sem.


Csádot nem ajánlják


A készítők szerint Csádba még off-shore céget sem érdemes alapítani: 2,37 pontja csak az utolsó, 117-ik helyre volt elég, de óva intenek attól is, hogy a Kirgiz köztársaságban, vagy Guyanában indítsunk vállalkozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik