Gazdaság

Magyarország nem lett versenyképesebb

admin
admin

2005. 09. 29. 09:59

Nem lett versenyképesebb a magyar gazdaság az elmúlt egy évben a World Economic Forum listája szerint. Az új tagállamok közül csak Észtország, Szlovénia és Csehország előz meg minket.

A genfi World Economic Forum gazdasági elemző cég versenyképességi listáján az Európai Unió nagy gazdaságai – Németország (15.), Nagy-Britannia (13), Franciaország (30.) – lejjebb csúsztak. A tanulmány 117 ország gazdaságát vizsgálta.


Az északiaknak jól megy


Az elemzők szerint idén várhatóan 4,25 százalékkal nő a világgazdaság, egy százalékponttal lassabban, mint tavaly. A tanulmány megállapítja a magas olajárak miatt azonban 2006 végéig nem lehet különösebb fellendülésre számítani.
Jól szerepeltek az észak-európai országok: a világ versenyképességi ranglistáján Finnország szerepel az első helyen, az Egyesült Államok csak a második. Az első tízben Finnországon kívül ott van még Svédország (3.), Dánia (4.), Izland (7.) és Norvégia (9.)


Jelentősen javult Írország és Lengyelország helyezése, Észtország pedig továbbra is a 20-ik helyet foglalja el. Az Európai Unió mind a 25 tagországa közül a három legkevésbé versenyképes ország: Lengyelország (51.), Olaszország (47.) és Görögország (46.).


Csehország megelőzött


Magyarország 39-ik helye megfelel a tavalyi eredménynek. Csehország azonban a 40-ik helyről a 38-ra javítva átugrott minket. Eredményünk 4,38 pont, szemben a listavezető Finnország 5,94 pontjával. Tunézia mögöttünk áll a sorban, de nincs messze a 48-ik Botswana sem.


Csádot nem ajánlják


A készítők szerint Csádba még off-shore céget sem érdemes alapítani: 2,37 pontja csak az utolsó, 117-ik helyre volt elég, de óva intenek attól is, hogy a Kirgiz köztársaságban, vagy Guyanában indítsunk vállalkozást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.