Gazdaság

Ismét az elemzői célárfolyamokról

BECSLÉSEK. A tőzsdei szaksajtóban naponta találkozhatunk az adott részvény valós piaci értékére vonatkozó elemzői becslésekkel. Nem árt azonban figyelni arra, hogy az elemzők által meghatározott érték pontosan mit is jelöl, az elemzés tetején álló szám pedig megtévesztő lehet.
IDŐTÁV. Az elemzők többsége célárfolyamot használ, amely azt jelöli, hogy egy meghatározott idő múlva milyen árfolyamot tart reálisnak. Itt arra érdemes figyelni, hogy milyen a használt időtáv. A leggyakoribb a 12 hónapos, azonban előfordul év vége, illetve hat hónap megjelölés is.
A REÁLIS ÉRTÉK. A célárfolyam helyett találkozhatunk fair értékkel is, ami azt mutatja meg, hogy jelen pillanatban mennyit kellene érnie, azaz milyen árfolyamon kellene a tőzsdén forognia a fundamentumok alapján a papírnak. Itt az elemző hangsúlyosabban rávilágít az árazási differenciákra.
HOZAMVÁRAKOZÁS. A fair érték és a célárfolyam között viszonylag egyszerű a kapcsolat – az elsőhöz hozzáadva a papírtól elvárt hozamot, kijön a célárfolyam. Az eltérés gyakorlatilag annyi, hogy az elemző fair érték esetében a jelenlegi, a célárfolyamnál pedig általában a 12 hónappal későbbi időpontra diszkontálja azt a cash-flow-t, amit modelljeiben elvár a társaságtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik