Gazdaság

A maastrichti hozamkritérium

AZ ELVÁRÁS. Az euró bevezetéséhez szükséges konvergencia-kritériumok közül a hosszú lejáratú hozamokra vonatkozó feltételt viszonylag keveset említik. Ennek oka, hogy ez az inflációs kritérium teljesülésével lényegében „automatikusan” megvalósul. A kulcs tehát az infláció leszorításában van. A magyar hozamok az elmúlt időszakban jelentősen távolodtak az elfogadható küszöbszinttől.

KÜSZÖBSZINT. A megfogalmazás szerint az euró bevezetésére törekvő ország hosszú lejáratú (10 éves) állampapír-piaci hozamszintje maximálisan 2 százalékkal haladhatja meg a három legalacsonyabb inflációval rendelkező tagország átlagát. Ez utóbbi átlag rendszerint 4 százalék körül ingadozik, azaz a 2 százalékos küszöböt figyelembe véve körülbelül 6 százaléknál teljesülne a kritérium. A 10 éves lejáratú magyar referenciahozam jelenleg 8,5 százalék közelében mozog, tehát igen távol vagyunk a szükséges limittől. A tavaly nyári kamatemelések előtt ugyanakkor volt rá példa, hogy időszakosan már teljesült az említett küszöbszint.

TELJESÍTÉS. Érdemes megnézni, hogy a környező országok hogyan is állnak a vizsgált szempontból. Csehország már hosszú ideje a kívánatos sávban „tartja” hozamait, Lengyelország esetében ugyanakkor, a lezajlott igen jelentős hozamnövekedés következtében, az elmúlt év végétől már nem teljesül a feltétel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik