Gazdaság

Adónaptár 2004. május

május 5.
Gyakoribb áfabevallás, -befizetés, -visszaigénylés:
A gyakoribb áfaelszámolást különösen a beruházást megvalósítóknak és azoknak az adózóknak engedélyezik, akiknél a beszerzéseket terhelő, levonható, előzetesen felszámított áfakulcs magasabb az áthárított – általuk felszámított – adókulcsnál.

május 12.
Osztalékadó:
Ha a kifizető áprilisban osztalékot fizetett, akkor az általa levont adót eddig kell megfizetnie az adóhatóságnak.

Személyi jövedelemadó és jövedelemadó-előleg: Az szja-tábla januártól változott, de érzékelhető adócsökkentés nem történt. A pénzügyi tárca az új helyettes államtitkár irányításával már készíti a jövő évre vonatkozó javaslatokat, a kisebbik koalíciós párt pedig adócsökkentést szorgalmaz az szja-nál is.

Külföldi személyek adója: A kifizető által a külföldi személytől levont adót – személyi jövedelemadót, társasági adót, osztalékadót – eddig kell megfizetni. Nem kell adót levonni, ha a nemzetközi egyezmény szerint a bevétel nem adóztatható belföldön, s igazolt az adott személy külföldi illetősége.

Cégautó adója: A tavalyi duplájára emelkedett adótételeket a kifizetőnek kell megfizetni, kivéve, ha a magánszemély maga fizeti az üzemanyagköltséget, vagy ha a magáncélból megtett kilométerenkénti 3 forintot a kifizetőnek odaadja.

Százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho): A kifizetők, a munkáltatók az általában 11 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást a jövedelem juttatását követő hónapban fizetik meg. A cégautó adója után 25 százalék az eho, s mivel januártól az adó megkétszereződött, az eho is duplára emelkedett.

Tételes egészségügyi hozzájárulás: A kifizetők és a munkáltatók tételes egészségügyi hozzájárulásának mértéke ebben az évben is havi 3450 forint/fő.

Egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék, tb-járulék: A foglalkoztatónak a biztosítottat írásban tájékoztatni kell a jövedelméből levont egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékról, valamint a magán-nyugdíjpénztári tagdíjról.

Baleseti járulék: A társas vállalkozás 5 százalék baleseti járulékot fizet a személyes közreműködés alapján kifizetett jövedelem után. Az írásbeli tájékoztatási kötelezettség ez esetben is fennáll.

Magán-nyugdíjpénztári tagdíj: A foglalkoztató a biztosított járulékalapot képező jövedelme után az idén 8 százalékra emelkedett tagdíjat a tárgyhónapot követően vallja be és fizeti meg a pénztárnak.

Adatszolgáltatás a tb-biztosítottakról: A munkáltatónak az általa foglalkoztatott biztosítottakról a taj-szám megjelölésével bejelentést kell tenni az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár (mep) részére a biztosítási jogviszony kezdetéről, megszűnéséről és a biztosítás szünetelésének időtartamáról. Januártól a határidőt kérelemre a mep igazgatója legfeljebb 20-áig meghosszabbíthatja.

Termőföld bérbeadásából származó jövedelem: A kifizető a levont adót a levonást követő hónapban fizeti meg.

május 15.
Korrekció:
Mivel a törvényben előírt nap szombatra esik, a tényleges határidő május 17-e.

Idegenforgalmi adó: A havonta beszedett idegenforgalmi adót a tárgyhót követő hónap 15-éig kell bevallani, megfizetni.

Energiaadó: Új adónem januártól. Az adót havonta kell bevallani és a tárgyhónapot követő hónap 15-ig megfizetni a VPOP számlájára.

május 20.
Havi adóbevallás:
A havi bevallás keretében kell bevallani – egyebek közt – a megállapított személyi jövedelemadót, a társaságiadó-előleget, a százalékos és a tételes egészségügyi hozzájárulást, az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot, a munkaadói és a munkavállalói járulékot is.

Általános forgalmi adó: A havi áfabevallónak az adómegállapítási időszakot követő hónap 20-áig kell bevallását benyújtani, s ezen időpontig fizeti meg, vagy igényelheti vissza az áfa nettó, elszámolandó összegét. Áprilisról még régi, májusról viszont már új áfanyomtatványon kell az adózóknak ezen kötelezettségüket teljesíteni.

Gyakoribb áfa: A gyakorított áfabevallóknak május első feléről már az új, uniós áfabevallási nyomtatványt kell beadni.

Társaságiadó-előleg: A havonta fizetők minden hónap 20-áig kötelesek a társaságiadó-előleget megfizetni.

Fogyasztási adó: Az adózó a fogyasztási adó előlegének és a megállapított nettó fogyasztási adónak a különbözetét a tárgyhónapot követő 20-áig fizeti meg, vagy igényelheti vissza.

Jövedéki adó: Az ennek fizetésére kötelezett adóalany az adót havonta, a tárgyhót követő 20-áig vallja be, s fizeti meg, vagy igényli vissza a jövedéki adó előlegének és a megállapított nettó adónak a különbözetét.

Munkaadói és munkavállalói járulék: A munkáltató a munkabér után 3 százalék munkaadói járulékot, a munkavállaló pedig 1 százalék munkavállalói járulékot fizet.

Környezetvédelmi termékdíj: Havonta kell bevallani és megfizetni.

Játékadó: Pénznyerő automaták esetében játékhelyenként 75 ezer forintot kell fizetni, míg a lottójáték adója a havi nyereményalap 24 százaléka.

május 28.
Fogyasztásiadó-előleg, jövedékiadó-előleg, környezetvédelmi termékdíj-előleg: Mindhárom adónemben az adóelőleget a tárgyhó 28-áig kell megfizetni.

május 30.
Korrekció:
Mivel a törvényben előírt nap vasárnapra esik, 31-e a tényleges határidő.
Egyszerűsített vállalkozási adó: A számvitelről szóló törvény hatálya alá tartozó evás adózók esetében eddig kell a 2003. évi egyszerűsített vállalkozási adóról szóló bevallást eljuttatni az adóhatósághoz, s a tavaly megfizetett adóelőleg és a tényleges adófizetési kötelezettség különbözetét is meg kell fizetni, vagy ekkortól lehet visszaigényelni.

Éves beszámolási kötelezettség: A gazdálkodó szervezetek e kötelezettségüknek éves beszámoló, egyszerűsített éves beszámoló, vagy egyszerűsített beszámoló készítésével tehetnek eleget (az utóbbira jövőre – az egyszeres könyvvitel megszűnése miatt – már nem lesz lehetőség). A beszámolókat a cégbíróságon letétbe kell helyezni.

május 31.
Magánszemélyek cégautóadó-fizetési kötelezettsége a kifizetőhöz:
A kifizető írásban megállapodhat a magánszeméllyel arról, hogy a cégautó utáni adót a magánszemély fizeti meg, s azt a kifizető továbbítja.

Társasági adó, osztalékadó: Az adózóknak a 2003. évi társasági adóról és az osztalékadóról szóló bevallást eddig kell eljuttatni az adóhatósághoz, s a tavaly megfizetett társaságiadó-előleg és a ténylegesen megállapított adó különbözetét is eddig kell megfizetni. Ha az adózó több társaságiadó-előleget fizetett 2003-ban, mint amennyit a tényleges eredménye alapján kellett volna, akkor ezen bevallás keretében visszaigényelheti azt. A belföldi illetőségű, osztalékban részesülő kifizető által tőle levont osztalékadót is május 31-éig igényelheti vissza.

Szakképzési hozzájárulás különbözete: A kettős könyvvitelt vezető vállalkozásnak a tárgyévi szakképzési hozzájárulás alapjának a tárgyévet követő május 31-éig bekövetkezett – a tárgyévről készült éves bevallásában figyelembe nem vett – változása esetén a szakképzési hozzájárulás különbözetének az összegét eddig kell bevallani és befizetni.

Kommunális adó, iparűzési adó: Az adózó a helyi önkormányzathoz köteles eljuttatni a 2003. évi iparűzési adóról, valamint a kommunális adóról is a bevallását. Eddig kell megfizetnie a 2003-ban befizetett adóelőleg és a ténylegesen fizetendő adó különbözetét is mindkét adónemben, illetve ekkortól van lehetőség a visszaigénylésre is.

Külföldi személy adóköteles jövedelmének bevallása: A kifizetőnek a külföldi személy adóköteles bevétele után a társasági adót és az osztalékadót a társasági adóbevallásában (ha ennek beadására nem kötelezett, akkor külön nyomtatványon) kell bevallania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik