Élet-Stílus

A Láng Téka esete is mutatja, kicsiben is működnek az online hirdetések

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Minden vállalkozás digitalizálható, és mindben ott van a digitális eszközökkel magasabb fordulatszámra kapcsolható üzleti működés lehetősége. Némelyiknél az értékesítést, máshol a vevőkkel folytatott kommunikációt érdemes az online térbe vinni: megfelelő szakértelemmel minimális költés mellett is látványos előrelépést lehet elérni, akár például a könyvkereskedelem területén is.

Ami a legnépszerűbb közösségi oldalt illeti, közel 7 millió magyar használja aktívan a Facebookot, és a statisztikák szerint naponta átlagosan 1,5-2 órát töltenek a felületein. Potenciálisan óriási az elérési lehetőség, ráadásul aprópénzért, akár napi 1-2 ezer forintért is lehet már hirdetni. De nem a pénz az alapvető kérdés – állítja Matykó Noémi, a Telekom Hello Biznisz D terv nevű digitalizációs programjának egyik szakértője – a Chiro Marketing Kft. ügyvezetője. Minden attól függ, mennyire gondoljuk végig a digitális megoldás alkalmazását. Ha nem eléggé, akkor pénznyelő is lehet, ha megfelelően, akkor viszont szárnyakat adhat a vállalkozásnak.

A szakember azt ajánlja: mielőtt egy Facebook hirdetésben járatlan vállalkozás nekifutna a dolognak, érdemes kicsit utánanézni legalább az alapoknak. Ez ugyanígy igaz a digitalizáció valamennyi részterületére. Maga a  Facebook hirdetés  nem bonyolult, azt a FB  felületén könnyen lehet követni: az oldal egyszerű instrukciókkal végigvezeti a felhasználót a lépéseken, kattintásról kattintásra. A sikeresség azonban nem elsősorban a technikai kivitelezéstől, hanem sokkal inkább a tudatosságtól függ. Egyszerűen végig kell gondolni, mi a cél, konkrétan mit akarunk elérni a hirdetéssel, kiket akarunk elérni, kinek a problémáját tudjuk megoldani, hol tartanak a versenytársaink, mikor, mennyi ideig tartson a kampány, mennyit költsünk rá  – sorolja a lényegét tekintve egy komplett online marketingtervvel megegyező lépéseket Matykó Noémi.

D, vagyis digitalizációs tervek a Telekom Hello Biznisz oldalán

A Telekom célja, hogy segítse a vállalkozásokat előrébb lépni a digitalizációs úton. Ezért indította el D terv programját a Telekom Hello Biznisz edukációs platformon, amiben minden D terv egy vállalkozás már jól bevált digitalizációs fejlesztését mutatja be lépésenként és teszi bárki számára másolhatóvá.

Mindegy, hogy kezdő vállalkozásról, vagy régi motorosról van szó, a digitalizáció mindenki számára megoldást, előrelépési vagy akár  üzletfejlesztési lehetőséget jelenthet. A Láng Téka a legrégebbi versenyző a maga műfajában, hiszen az első magántulajdonú könyvesbolt volt Budapesten 1989-es indulásakor, ugyanakkor a legkevésbé sem hagyományos vállalkozás, nem csupán egy kereskedelmi egység. Már 32 éve viszi Rédei Éva, fizikailag változatlanul ugyanabban a 27 négyzetméteres térben, de a cseppnyi, Pozsonyi úti üzlethelyiség az évek alatt nagy hatású kulturális találkozóhellyé, központtá nőtt.

Kapcsolódó
A digitális nyitás segít életben tartani a Pozsonyi út kis üzleteit
Az apró helyek is megtalálták a megoldást a túlélésre a koronavírus hozta korlátozások miatt. Induló sorozatunk első epizódjában a legendás budapesti Pozsonyi úton jártunk.

Ő volt a kitalálója a Pozsonyi Pikniknek, ami Újlipótváros – és Budapest – egyik legnépszerűbb, legnagyobb civil kulturális rendezvényévé vált, s ha már mások vették is át a szervezést, a vonzereje megmaradt.

Marjai János / 24.hu Rédai Éva

A Téka stabil bázisát a törzsvevői adják: a patinás üzlet bejáratott rendezvényei, a neves szerzők dedikálásai vonzzák a látogatókat, vagy ahogy Rédei Éva mondja, a vendégeket. Mindenkit vendégnek tekint, és meg is vendégeli őket, ahogy saját otthonában teszi a hozzá betérőkkel. A kulturális események összekapcsolódnak gasztronómiai élményekkel is, mint például a karácsony előtti sóletparty, amit a Covid-mentes időkben minden évben megrendeztek.

Rédei Évának nem volt gond megnyerni a már súlyos beteg Esterházy Pétert, hogy a Tékában találkozzon a rajongóival. De a különleges könyvesbolt 30 éves születésnapi bulijára rendezett jótékonysági árverésre is jeles személyek sokasága mozdult meg. Heller Ágnes például könyveit ajánlotta fel.

Akár azt is gondolhatnánk, hogy a Pozsonyi Piknik ötletgazdájának rendezvényei nem igénylik a digitális jelenlétet, hiszen anélkül is tolonganak az emberek. Rédei Éva nagyon örül, hogy évtizedek óta visszajáró vevői vannak, ugyanakkor úgy véli, nélkülözhetetlen, hogy a vállalkozás immár az online térben is jelen legyen – mindenekelőtt a hirdetéseivel -, mivel az érdeklődő közönség egy jelentős részét csak itt lehet elérni. Az utóbbi időben határozták el a Tékánál, hogy a rendszeres posztok mellett fizetős fb-hirdetésekkel is megcélozzák a közönséget. Nem rejti véka alá, hogy a hirdetés felé tolta őket az is: fő médiapartnerük frekvencia nélkül maradt, így, az éterben már nem sugárzó internetes rádióként a lehetőségei beszűkültek. Azaz támadt egy probléma, amelyre a digitalizáció kínálta a kézenfekvő megoldást. Egyelőre próbajelleggel megy a hirdetés a Facebookon. Kicsiben kezdték – az apró lépésekben haladás a digitális átállásban mindenkinek jó szívvel ajánlható – a Téka egyik munkatársa foglalkozik a Facebook hirdetések kezelésével. Egyelőre boldogul az FB útmutatása alapján, nem kell külsős szakértő céget bevonni. (A neten amúgy bőven akadnak hasonló szolgáltatásokat kínáló cégek, amelyek akár havi 20 ezer forintért leveszi a terheket a hirdetni akaró vállalkozás válláról – persze, ha képet, hirdetésszöveget, elemzést is kér a kuncsaft, akkor újabb tízezrekkel kell megfejelni a kiadást.)

Magát a közösségi médiát nagyon régóta használják: már az első Pozsonyi Piknik előtt fenn volt a Téka a Facebookon, minden héten sikerlistát hoznak le, kis videókban harangozzák be a várható rendezvényeiket. A posztokhoz, ajánlókhoz rövid videókat is készítenek. Ezt tehát nem most kell kitalálni, kikísérletezni, ilyet csatoltak most a hirdetéshez is. A továbblépést a tudatos marketingcélú felhasználás, a fizetős hirdetés célzott alkalmazása jelentette. Mostanában a soron következő rendezvényeiket hirdetik az utóbbi időben 3-4 napig futott a reklám, amire kevesebb mint 4000 forintot költöttek.

Egyelőre figyeljük, milyen eredményt hoz a fizetős hirdetés – mondta Rédei Éva. Beszélgetésünk idején a nem fizetős tartalom elérése magasabb volt, ám ez nem jelenti azt, hogy felesleges lenne a próbálkozás: inkább a stabil vevőkörükkel és közönségükkel függ össze, de nem biztos, hogy az arányok így is maradnak az idők végezetéig. Ami az eddigi tapasztalatokat illeti, nemrég járt a könyvesboltban Gerlóczy Márton, a beharangozó hirdetés 6000 embert ért el, a rendezvényre viszont kevesen  jöttek el közülük. Egy dolog az elérés és egy másik, hogy abból ténylegesen mennyi vendég lesz – ez is fontos tapasztalat, és azt jelzi, hogy van még mit csiszolni a módszeren, akár mások tapasztalatainak, bevált módszereinek felhasználásával.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a Tékának mennyit segített eddig a digitális jelenlét, Rédei Éva nem kezd konkrét számvetésbe, de azt mondja: sokat. Nagy reklám nem kell, de ha az üzlet fejlődni akar, ott kell lenni a digitális világban, ahol a közönség elérhető.

Szponzorált tartalom

A cikk a Telekom támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik