Élet-Stílus

Tudták, hogy felújításra szoruló házat vesznek, de arra azért nem számítottak, amit a falakban találtak

Allan Lattanzi / Facebook
Allan Lattanzi / Facebook
Sara Weaver és a férje tudták, hogy az új házukra ráfér egy alapos felújítás, mielőtt beköltöznének. Az azonban a rémálmaikban sem jött elő, hogy mielőtt bármihez hozzá láthatnának, közel félmillió „illegális beköltözőtől” kell megszabadulniuk.

A házaspár egy 1872-ben épült farmházat vásárolt a Philadelphiától mintegy 50 kilométerre, északnyugatra fekvő Sippackben. A szerződést télen kötötték meg, így sokkoló meglepetésként érte őket, amikor kiderült, a ház falaiban nagyjából 450 ezer méh él, már lassan 35 éve – írja a CNN.

Sara Weaver elmondta, hogy bár az ingatlan adatlapján fel volt tüntetve, hogy a falakban méhek vannak, ám mivel télen nem látták a rovarokat, és mivel örültek, hogy hosszas keresgélés után, végre sikerült találniuk egy megfelelő árú házat, a megfelelő iskolakörzetben, nem kérdeztek rá alaposabban a méhekre. Tavasszal azonban elkezdett méz csöpögni a falakról, és mindent elárasztottak a zümmögő rovarok.

A család rátalált egy építési vállalkozóra, aki méhészkedéssel is foglalkozik, így az épület felújítása mellett vállalta a méhek biztonságos eltávolítását is. Allan Lattanzi 12 ezer dollárt (valamivel több, mint 3,5 millió forintot kért a munkáért). A vállalkozó elárulta, pár éve járt már a háznál, a régi tulajdonos azonban végül úgy döntött, nem fizeti ki a méhmentesítést, inkább úgy adja el a házat, ahogy van.

Lattanzi becslései szerint a ház falaiban nagyjából 450 ezer méh élt. A férfinek egy hét alatt sikerült megkeresnie a királynőket, és az összes kolóniát áttelepíteni a saját farmján álló kaptárokba. Közben a védőruha ellenére, öt – hat méhcsípést gyűjtött be.

A méhek gazdasági értékét nem az általuk megtermelt méz értéke adja. A becslések szerint, a méz áránál nagyjából tízszer-hússzor ér többet az a beporzó munka, mellyel a méhek a növények szaporodását segítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik