Nora Carol Photography / Getty Images (illusztráció)
Élet-Stílus

„Miért ilyen buták a férfiak?” – kérdezte kommentben, majd gyűlöletbeszéd miatt letiltotta a Facebook

A detroiti nő csak egy mémre reagált.

A Facebook 24 órás tiltást szabott ki Candace Kingre, miután egy körömlakkok színeit összehasonlító mémre reagálva feltett egy ártatlannak tűnő kérdést – írja az Indy100.

A kép, amihez kommentelt, egy képernyőfotó volt erről a Twitter-bejegyzésről:

A két nagyon hasonló színű műkörömről készült fotó azzal a szöveggel van megosztva, hogy

A nők hidegen az arcodba fognak nézni, és az mondják, hogy ez két különböző szín.

Azt írtam oda, hogy „ez egy másik szín, miért ilyen buták a férfiak”, majd 5 másodperccel később a komment egyszerűen eltűnt, én pedig nem értettem, mi a helyzet – mondta King a FOX 2-nek.

Ezután kapott egy üzenetet a Facebooktól, amelyben közölték vele, hogy az ártatlan kommentje „nem felelt meg a gyűlöletbeszédre vonatkozó közösségi normáknak” – amit ő így élt meg:

Először azt hittem, hogy ez egy vicc (és) azt mondtam, hogy igen, persze, blokkolva vagyok, mi?

– persze aztán kiderült, hogy komoly a dolog, és egy napig le volt tiltva a fiókja.

A nő a csatornának megismételte, hogy nem férfigyűlölő, és a kommentjét viccnek szánta. Ez vezetett arra, hogy azt higgye,

a tiltás a Facebook algoritmusának köszönhető.

Úgy érzem, hogy ez egy viccnek szánt komment, és talán ha egy valódi személy vizsgálná felül ezeket a dolgokat, akkor nem biztos, hogy így lenne. De szerintem a legtöbbször csak a Facebook algoritmusaival van a baj

– fogalmazott a tiltással kapcsolatban.

King szerencséjére hamarosan egy nap után megszűnt a tiltás, de azért kapott egy figyelmeztetést, hogy ha még egyszer megszegi a közösségi irányelveket, akkor „a büntetése súlyosabb lesz”.

A Facebook saját definíciója szerint

A gyűlöletbeszéd közvetlenül támad másokat általunk védett tulajdonságként meghatározott szempontok – faji hovatartozás, etnikai származás, nemzetiség, fogyatékosság, vallási hovatartozás, kaszt, nemi irányultság, nem, nemi identitás vagy súlyos betegség – miatt. A támadást a következőképpen határozzuk meg: erőszakos vagy emberi mivolttól való megfosztásra irányuló beszéd, ártalmas sztereotípiák, alsóbbrendűségre utaló kijelentés, megvetés, undor vagy elutasítás kifejezése, káromkodás, illetve a kirekesztésre vagy szegregációra való felhívás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.