Élet-Stílus

Rájöttek a tudósok, miért kockaformájú a vombatok ürüléke

Posnov / Getty Images
Posnov / Getty Images
Régóta próbálnak rájönni a tudósok, hogy miért jellegzetesen kockaalakú a vombatok széklete, és hogyan keletkezik a tetükben a szokatlan forma. Úgy tűnik, sikerült a rejtély végére járniuk.

A vombatszéklet szögletes formájának keletkezéséről eddig több színes elmélet is napvilágot de eddig egyet sem sikerült bizonyítani. Voltak akik úgy gondolták az állatok végbélnyílása kockaformájú, mások azt gyanították, hogy a vombatszéklet a medencecsontok között nyeri el sajátos alakját, de akadt olyan feltételezés is, ami szerint a vombatok saját kezűleg szögletesítik a székletüket, miután távozott a szervezetükből – írja a Guardian című brit lap.

Dr Scott Carver, a Tasmániai Egyetem vadbiológusa négy évvel ezelőtt boncolt fel egy autóbaleset után elaltatott vombatot. Az állat bélrendszerének utolsó méterében székletkockákat talált, ami az összes korábbi elméletet cáfolta. Ausztrál kutatók ezután alapos vizsgálatnak vetették alá a vombat beleit, miközben egy amerikai egyetemen matematikai modelleket állítottak fel a kockaforma kialakulásáról.

Az ausztrál kutatók felfedezték, hogy a vombat beleiben keményebb, vastagabb és lágyabb, rugalmasabb szakaszok váltják egymást. Ezen szakaszok ritmikus összehúzódása áll a kockaformájú széklet hátterében – írják friss tanulmányukban a kutatók, akik az elméletüket egy élő vombat CT-vizsgálatával igazolták.

Most már csak az a kérdés, hogy a vombatoknak miért alakult ki így a bélrendszere. Carver azt mondja, erre egyelőre csak elméletek léteznek. A legvalószínűbb szerint azért, mert a vombatok, a területük megjelölésére használják a székletüket, a szögletes alakzat pedig nehezebben gurul el onnan, ahová letették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik