Élet-Stílus

Csak egyetlen boldog napja volt a világ legöregebb nőjének

Az útlevelébe feljegyzett adatok alapján, az orosz Koku Isztambulova 129 éves. Ha így van, ő a világ legidősebb embere, mégis azt mondja, hiba őt irigyelni, mert hosszú élete tele volt szenvedéssel – írja a Newsweek.

A csecsenföldi, muszlim asszony szerint Allah engedte meg neki, hogy ilyen hosszú életet éljen, csak azt nem érti, hogy miért jutott neki olyan kevés boldogság.

Nehéz úgy élni, hogy mindenki, akit ismersz, rég halott. És a halál mindig félelmetes, nem számít, hány éves vagy.

Az 1898-ban született Isztambulova élt a cári időkben, végigélte a világháborúkat, a kommunisták hatalomra jutását, majd a Szovjetunió összeomlását. Már az ötvenes éveit taposta, amikor Sztálin, 1944-ben deportáltatta a csecseneket Kazahsztánba.

Szörnyű és szomorú nap volt. Felzsúfoltak minket egy vonatra, amiről nem tudtuk, hová tart. A mocskos kocsik tele voltak emberekkel, szeméttel és ürülékkel. Aki meghalt, azt egyszerűen ledobták a szerelvényről a semmi közepén. Senkinek sem engedték, hogy eltemesse a szeretteit, a holttesteket kutyák falták fel. Az apósomat is így hajították ki.

Isztambulova korábban azt nyilatkozta, egyetlen boldog nap sem volt az életében, de most azt mondja egyetlen alkalomra mégis emlékszik.

Aznap, amikor először léptem be a házamba. Kicsi és fával kell fűteni, de az enyém. Magamnak építettem, a legjobb ház a világon. Hatvan éve élek benne.

Bár a csecsen asszony azt mondja, az irataiban szereplő adatok helyesek, a világrekordokat jegyző Guinness szerint azok nem hitelesek, így hivatalosan a 112 éves, japán Masazo Nonaka a világ legöregebb nője.

Pedig, ha Isztambulova adatait hitelesítenék, akkor nem csak a jelenlegi, de a valaha élt legöregebb ember is ő lenne. Utóbbi rekordot jelenleg a francia Jeanne Louise Calment tartja, aki 1997-ben 122 évesen és 164 naposan halt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik