Élet-Stílus

Rákaptak a dánok a lejárt szavatosságú ételekre

Hosszú sorok állnak a szupermarketnél, ahol a még fogyasztható termékeket féláron árulják.

Második boltját nyitotta meg a dán fővárosban az az üzletlánc, amely lejárt szavatosságú élelmiszereket árul. A dán törvények szerint ennek nincs akadálya, ha a vásárlókat világosan figyelmeztetik, és a lejárt szavatosságú élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztók egészségét.

Az új üzlet megnyitásakor a vevők hosszú sorokban álltak, hogy olcsóbban hozzájuthassanak az áruhoz, amit egyébként kidobtak volna. Az árut a gyártók, kereskedők, üzletek ajánlják fel, a bevétel pedig jótékony célokat szolgál. Önkéntesek vizsgálják át, hogy mi az, amit el lehet adni.

A termékeket itt féláron lehet beszerezni, de ezek a boltok természetesen nem helyettesítik a „normális” üzleteket, az árukészlet nagyban függ attól, hogy épp mit ajánlanak fel a boltnak.

Az élelmiszerpazarlás egyébként egyre fontosabb kérdés, Franciaországban például kötelező felajánlani jótékony célra a kidobandó árut, Nagy-Britanniában pedig a dánhoz hasonló szupermarket nyílt, ahol a vásárlók annyit fizetnek a kidobásra ítélt termékekért, amennyit szeretnének.

Egy közelmúltbeli ENSZ-tanácskozáson elhangzott, hogy az élelmiszerpazarlás fő oka, hogy a szupermarketek tökéletes kinézetű termékeket akarnak a polcokra helyezni, és a szavatossági időt is sokszor alábecsülik. Ha ezt visszafordítanák, jelentősen csökkenteni lehetne az éhezést, ugyanis az évente keletkező több mint egymilliárd tonna élelmiszerhulladékkal jól lehetne lakatni az egymilliárd éhezőt. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik