Élet-Stílus

Van igazság a Földön: rangos díjat kapott a kecskeember

És a pamutnadrágok viselésének a patkányok szexuális életére gyakorolt hatását vizsgáló kutató munkáját is elismerték. IgNobel 2016.

Óriási hírünk van: IgNobel-díjat kapott a kecskeember! Akinek ez esetleg semmit nem mond, annak eláruljuk, hogy a nevezett díjat azoknak ítélik meg, akik a leghülyébb kutatásokat végzik az egyes tudományterületeken, az említett úr pedig Thomas Thwaites, aki napokig kecske volt.

Az idei, 26-ik alkalommal kiosztott elismerések között a biológia kategóriánál bukkanhatunk rá Thomas Thwaites nevére, akiről korábban mi is írtunk: a férfi három napig hegyi kecskék közt élt az Alpokban, hogy kicsit kiszakadjon a mindennapok mókuskerekéből. Ehhez egy klinikán méregdrága végtagtoldalékokat csináltatott. Így nézett ki:

Az 1991-ben alapított IgNobel a Nobel-díj amerikai paródiája, a nemzetközi tudományos élet azon szereplőinek ítélik oda évente, akiknek a tevékenysége látszólag értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vezetett; persze a viccesen hangzó kutatások mögött sokszor komoly tudományos szándék rejlik.

Korábban IgNobelt ért annak vizsgálata, hogyan reagálnak a rénszarvasok jegesmedve-jelmezbe öltözött emberekre, és annak megállapításáért, hogy az ásítás nem ragályos egy teknősfaj egyedeinél.

Nézzünk néhány idei díjazottat:

Hogyan hat a műszálas, gyapjú, pamutnadrágok viselése a patkányok szexuális életére? Ezt e kérdést kutatta Ahmed Shafik – IgNobelt kapott érte.

Az orvostudományi elismerést Christoph Helmchen kapta, aki azt vizsgálta, enyhít-e a test egyik oldalán érzett viszketésen, ha a tükörbe nézve a testünk másik oldalát vakarjuk.

A biológia kategóriában – az említett kecskeember mellett – Charles Foster is díjat kapott, ő borzként, szarvasként, vidraként, rókaként és madárként is élt a természetben.

A szintén díjazott Atsuki Higashiyama és Kohei Adachi azt vizsgálta, mennyire másképp látjuk a tárgyakat, ha lehajolunk és a lábaink között hátranézünk.

Az irodalmi IgNobelt Fredrik Sjoberg kapta, aki háromkötetes önéletrajzot adott ki, amelyben leginkább arról ír, hogy milyen jó érzés halott – és még nem halott – legyeket gyűjteni.

A legkevésbé talán a kémiai díj nyertese örült az elismerésnek: a Volkswagen kapta az IgNobelt az autók emissziós értékeinek határérték alatt tartásáért.

 

Kiemelt fotó: Tim Bowditch / thomasthwaites.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik