Élet-Stílus

9-ből 7 gyereket el lehet csalni

Íme pár tipp, hogy tanítsd meg a kicsit, hogy megvédje magát az ismeretlenektől!

Nagy port kavartak pár hete azok – a szerencsére csak kitalált – esetek, amelyek szerint kisgyerekeket próbált meg elcsalni egy nő iskolákból, játszóterekről. A rendőrség tájékoztatása szerint gyerekrablási kísérlet valójában nem történt, sőt utoljára 1995-ben regisztráltak tényleges gyerekrablást Magyarországon.

9-ből hét gyerek elment az idegennel

Az ügy nyomán a babaszoba.hu is beszámolt arról a brit kísérletről, amelyben egy nő – a szülők tudtával – megpróbált gyerekeket elcsalni egy játszótérről. Ugyanezt a kísérletet Budapesten is elvégezte az RTL II Forró nyomon című műsorának riportere. A kitalált szituációban különböző korú kisgyerekekhez ment oda, mondván, elveszett a kiskutyája és segítséget kért a kereséshez.

Az eredmény megdöbbentő: 9-ből 7 kisgyerek gondolkodás nélkül vele ment, öt alkalommal kevesebb mint egy percre volt szüksége arra, hogy meggyőzze a kicsiket. A legkevesebb idő mindössze 18 (!) másodperc volt.

A kicsik vannak a legnagyobb veszélyben

Az elmúlt hetekben több óvoda és iskola kapujára, üzenőfalára felkerült egy figyelmeztető szöveg, amelyben, bár hangsúlyozzák, hogy a gyerekrablásokról terjedő történeteknek nincs valóságalapjuk, a gyerekeket fel kell készíteni az ilyen helyzetekre, egy esetleges támadásra.

Mint írják, a kisebb gyerekek életkori sajátosságuknál fogva nehezebben tudják alkalmazni a szülőktől, pedagógusoktól tanult szabályokat. Sokkal célravezetőbb lehet esetükben a szabad, nem szabad fogalmának rögzítése, mely egy esetleges “éles” szituációban azonnal működésbe léphet, könnyen, gondolkodás nélkül. A szülőknek érdemes egységesen, határozott szabályt hozni a területen, hogy elmenni bárkivel, bárhová szigorúan csak szülői engedéllyel szabad.

Beszéljünk a gyerekeknek arról, hogy nem mindenki közeledik jó szándékkal a gyerekek felé. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisebbek számára a mesékben megjelenő rossz külseje mindig csúnya, koszos vagy szakadt, esetleg ápolatlan. Ritkán feltételezik az ápolt és kedves emberekről, hogy esetleg rosszat akarnak. És nem csak a bácsik lehetnek rosszak, a nénikkel is érdemes óvatosnak lenni.

Ha kíváncsi, még mi segíthet, olvassa el a folytatást a Babaszoba oldalán!

Önök hogyan óvják, óvták meg gyermekeiket az idegenektől? Írják meg kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik