Élet-Stílus

Már a mozikban: Egy bolond százat csinál

A Kabay-Gyöngyössy páros negyedik alkalommal egy 1942-es Latabár Kálmán-filmet álmodott újra. Más a zene, más a szöveg, a hülyeség konstans. A végeredmény pedig szórakoztató.

Egy bolond százat csinál


magyar, 2006; 100 perc;
Rendező: Gyöngyössy Bence;
Forgatókönyvíró: Litkai Gergely, Gyöngyössy Bence;
Operatőr: Sas Tamás;
Zene: Berkes Gábor;
Producer: Kabay Barna;
Szereplők: Gáspár Sándor, Gesztesi Károly, Szabó Győző, Oroszlán Szonja, Parti Nóra, Ullmann Mónika, Badár Sándor, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Bezerédi Zoltán, Timkó Eszter, Szerednyey Béla;
Mozistart: szeptember 28.,
Forgalmazó: Hungarotop;
Honlap

A magyar remake azért szükséges, hogy a fiatalok ne csak az amerikai dömpingfilmekre váltsanak jegyet, hanem a hazai produkciókra is – mondta Kabay Barna rendező-producer a Meseautó 2000-es újrázása kapcsán. Abban teljes mértékig egyetértünk, nagyon kell a magyar közönségfilm, azzal már vitatkoznánk, hogy ennek módja az egykori klasszikusaink – Hyppolit, a lakáj (1931, rendező: Székely István, főszereplők: Kabos Gyula, Csortos Gyula), Meseautó (1934, rendező: Gaál Béla, főszereplők: Perczel Zita, Törzs Jenő, Kabos Gyula), Egy szoknya, egy nadrág (1943, rendező: Hamza D. Ákos, főszereplők: Latabár Kálmán, Mály Gerő) – újra forgatása. És most, egy évvel az utóbbi remake-je után: Egy bolond százat csinál (1942, rendező: Martonffi Emil, főszereplők: Latabár Kálmán, Mály Gerő). Mondhatni, megoldás, de olcsó. Mármint a kreativitás tekintetében. Meg hogy: sikert, de gyorsan.

Tény, hogy hiányoznak az épkézláb forgatókönyvek – és ötletek –, ezért is karnyi vastag glória övezi azt, aki tud és mer (Kontroll, Üvegtigris 1-2., Valami Amerika). Mert bizony a sikerfilm alfája és ómegája a jó script. Amihez társulhat a frappáns szereposztás. S láss csudát: az újjászervezett Egy bolond százat csinál dialógusai és viccei többségükben határozottan szórakoztatóak. A Litkai Gergely, Gyöngyössy Bence íróduó jó érzékkel úgy döntött, hogy az 1942-es eredeti cselekményét nem csupán aktualizálják, hanem jelentős változásoknak vetik alá. A történet magva változatlan: a kettőzés okozta félreértések halmozása. Az elvált anyakönyvezetőt, László Dömötört környezete összekeveri a félvilági (gengszter) vállalkozóval, aki Norbert (és szintén Gáspár Sándor). Utóbbiról azt hiszik, meghalt egy afrikai vadászaton, de nem, és nyilván a legrosszabb pillanatban bukkan fel. S természetesen akadnak nők (szerelem) is, és minden jó, ha vége jó (és van egy slusszpoén).

A remake-ek sorsa, hogy akaratlanul összeveti a néző az eredetivel. A két film valóban más. A szerencsés szereposztásnak (például Gáspár nem Latabár, viszont „minőségi” színész) köszönhetően az ellaposodó pillanatokat túléli az újított produkció. Ha máshogy nem, ott a „Kapa-Pepe” (Mucsi Zoltán és Scherer Péter) balfék gengszterkettős (és rögtönzéseik), ami ezúttal egy vérszomjas kínai-mongol – és szintén lüke – Ivánnal (Badár Sándor) egészül ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik