Dekor

A mikulás valódi műhelye: a város, ahol a karácsonyi dekorációkat gyártják a világnak

Piros a mennyezet, piros a padló, piros az ablakpárkány de még a plafonról is piros gömbök lógnak le a télapó igazi műhelyében több mint ezer kilométerre az Északi-sarktól a kínai Yiwu városában, írta egy korábbi riportjában a The Guardian.

Bár a gyerekeknek átadott mítoszaink szerint a legfontosabb karácsonyi kellékeket rózsaszín tündék készítik el valahol a sarkkörön egy hófödte faházban, mindnyájan tudjuk, hogy ez nem így van. Az igazság az, hogy a házon csillogó-villogó lámpáink valószínűleg a Sanghajtól 300 kilométerre található Yiwuban készültek, ahol csak képről ismerik a fenyőfát és a hópelyheket.

A csak Kína karácsonyi falujának becézett településen megközelítőleg 600 gyár működik, itt állítják elő a világon létező karácsonyi dekorációk 60 százalékát a mikulássapkától egészen a műfákig. A gyárak tündéi többségében bevándorló munkások, akik napi 12 órát dolgoznak havi 200-300 fontos fizetésért. És a jelek szerint sokan közülük azt sem tudják, hogy mi a karácsony.

Fotó: Europress/AFP/Yang Guang

Valami olyasmi lehet ez külföldön, mint a kínai újév nálunk

– mondta akkor a Sina kínai hírügynökségnek a 19 éves Wei, aki egy vidéki településről költözött Yiwuba, hogy munkát vállaljon.

Apjával egész nap dolgoztak a vörösbe borult gyárban. A polisztirol hópelyheket ragasztóba mártották, majd egy porfestő gépbe helyezték és addig forgatták, amíg pirosra nem színeződnek. Minden nap 5000 darabot állítottak így elő fejenként.

A munkálatok során mikulássapkát viseltek, de nem az ünnep kedvéért, hanem azért, nehogy a hajukat is vörösre fesse a szálló por. Mindketten napi tíz maszkot használtak el, hogy ne lélegezzék be az egészségre ártalmas vegyületeket.

Fotó: Eurorpess/AFP/(Xinhua/Tan Jin

A műanyag zacskóba csomagolt vörös hópelyhek a yiwui nemzetközi piacra kerülnek sok más ünnepi kellékkel együtt. Ez egy filléres paradicsom, ahol minden megtalálható, amire az embernek nincs szüksége, mégis megvásárolják azokat.

A komplexumot az Egyesült Nemzetek Szövetsége az apró áruk legnagyobb nagykereskedelmi piacának nyilvánította a világon. A labirintus méretéről mindent elárul, hogy a bonyolult utcákat öt kerületre osztották fel. A második kerület a karácsonyé.

Az egész tele van fényekkel, mindenféle méretű harisnyával, műfenyővel, kék és sárga színben pompázó fluoreszkáló műanyag fenyőtobozzal. Egyeseknek pedig valószínűleg félrefordították a karácsony jelentését: néhány sapkára juhokat varrtak rénszarvasok helyett, de az is megmagyarázhatatlan, hogy bizonyos bábúkon miért játszik szaxofonon a mikulás.

Csodálatosnak tűnhet, de a piac már évekkel ezelőtt is sokat vesztett dicsőségéből a különböző internetes óriások megrendelésével. Az Alibabán 2014-ben 1.4 millió darab karácsonyi díszt rendeltek világszerte, miközben a yiwui piac készlete mindössze négyszázezer termékből áll.

Fotó: Europress/AFP

A globális világválság idején Yiwu virágozni kezdett, de a nemzetközi értékesítés egyre csökken. Még az a szerencse, hogy a hazai étvágy egyre inkább növekszik, és hogy a kínaiak többsége már jobban ismeri a mikulást, mint Jézust.

De hiába a csökkenő kereslet, a piac egyik értékesítési képviselője szerint a miniatűr téli csodaországban lenni már önmagában egy élmény.

Nagyon jót tesz a közérzetnek, ha minden áldott nap itt ülsz és csak nézed a gyönyörű díszeket

– mondta Cheng Yaping.

Kiemelt kép: Europress/AFP/ Johannes Eisele

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik