Dekor
This picture taken on December 7, 2016 shows Christmas trees in a display room of Sun Xudan's artificial Christmas tree factory in Yiwu. 
With Christmas looming, it's crunch time in the Chinese manufacturing hub of Yiwu, which has earned a reputation as Santa's "real" workshop. / AFP PHOTO / Johannes EISELE

A mikulás valódi műhelye: a város, ahol a karácsonyi dekorációkat gyártják a világnak

24.hu
24.hu

2017. 12. 12. 08:25

Korábban a témában:

Piros a mennyezet, piros a padló, piros az ablakpárkány de még a plafonról is piros gömbök lógnak le a télapó igazi műhelyében több mint ezer kilométerre az Északi-sarktól a kínai Yiwu városában, írta egy korábbi riportjában a The Guardian.

Bár a gyerekeknek átadott mítoszaink szerint a legfontosabb karácsonyi kellékeket rózsaszín tündék készítik el valahol a sarkkörön egy hófödte faházban, mindnyájan tudjuk, hogy ez nem így van. Az igazság az, hogy a házon csillogó-villogó lámpáink valószínűleg a Sanghajtól 300 kilométerre található Yiwuban készültek, ahol csak képről ismerik a fenyőfát és a hópelyheket.

A csak Kína karácsonyi falujának becézett településen megközelítőleg 600 gyár működik, itt állítják elő a világon létező karácsonyi dekorációk 60 százalékát a mikulássapkától egészen a műfákig. A gyárak tündéi többségében bevándorló munkások, akik napi 12 órát dolgoznak havi 200-300 fontos fizetésért. És a jelek szerint sokan közülük azt sem tudják, hogy mi a karácsony.

19-year-old Chinese worker Wei wearing a face mask and a Christmas hat stands next to Christmas decorations being dried as red powder used as coloring hovers in the air at a factory in Yiwu city, east China's Zhejiang province, 6 December 2014.

Thousands of miles away from the North Pole, a "Christmas Village" in China's Zhejiang province is filled with “red factories” that produce Christmas products for the whole world. The city of Yiwu, just a couple of hours south of Shanghai by fast train, is known as China’s massive Christmas market. From 2001 till now, the booming Christmas production industry there grew from a mere 10 factories to more than 600. The village produces 60 percent of the world's Christmas decorations and more than 90 percent of China's. “Maybe it’s the [Chinese] New Year for foreigners,” a 19-year-old Yiwu factory worker surnamed Wei tells Sina News when discussing the holiday. Wei says he knows that Christmas is a festival, but doesn't really know what it's about. Wei and his parents came to Yiwu from their home in Guizhou province this past spring, after their friends told them that they could make up to 4,000 RMB a month working in the factories. Wei and his father spend 10 hours in this factory every day producing plastic snowflakes for about 3,000 RMB per month. Red powder used as coloring hovers in the air, and the two go through about 10 face masks a day trying not to breathe it in. Although he wears a Christmas hat at work, Wei’s father doesn't intend on celebrating the holiday. The hat protects his hair from the red dust—which covers them from head to toe like soot after several hours of work. Wei’s father said the job is too tiring and that they probably won't do it again next year. Once they earn enough money for Wei to get married, they plan on returning home.
Fotó: Europress/AFP/Yang Guang

Valami olyasmi lehet ez külföldön, mint a kínai újév nálunk

– mondta akkor a Sina kínai hírügynökségnek a 19 éves Wei, aki egy vidéki településről költözött Yiwuba, hogy munkát vállaljon.

Apjával egész nap dolgoztak a vörösbe borult gyárban. A polisztirol hópelyheket ragasztóba mártották, majd egy porfestő gépbe helyezték és addig forgatták, amíg pirosra nem színeződnek. Minden nap 5000 darabot állítottak így elő fejenként.

A munkálatok során mikulássapkát viseltek, de nem az ünnep kedvéért, hanem azért, nehogy a hajukat is vörösre fesse a szálló por. Mindketten napi tíz maszkot használtak el, hogy ne lélegezzék be az egészségre ártalmas vegyületeket.

(140515) -- YIWU, May 15, 2014 (Xinhua) -- Santa Claus dolls are on sale at a shopping mall in Yiwu City, east China's Zhejiang Province, April 13, 2014. According to the latest statistics issued by the Hangzhou Customs, the total import and export volume of Zhejiang in April reached 188.33 billion yuan (about 30.13 billion U.S. dollars). The export volume in April achieved a year-on-year increase of 12.2 percent, more than 10 percent for the second consecutive month. (Xinhua/Tan Jin) (wf)
Fotó: Eurorpess/AFP/(Xinhua/Tan Jin

A műanyag zacskóba csomagolt vörös hópelyhek a yiwui nemzetközi piacra kerülnek sok más ünnepi kellékkel együtt. Ez egy filléres paradicsom, ahol minden megtalálható, amire az embernek nincs szüksége, mégis megvásárolják azokat.

A komplexumot az Egyesült Nemzetek Szövetsége az apró áruk legnagyobb nagykereskedelmi piacának nyilvánította a világon. A labirintus méretéről mindent elárul, hogy a bonyolult utcákat öt kerületre osztották fel. A második kerület a karácsonyé.

Az egész tele van fényekkel, mindenféle méretű harisnyával, műfenyővel, kék és sárga színben pompázó fluoreszkáló műanyag fenyőtobozzal. Egyeseknek pedig valószínűleg félrefordították a karácsony jelentését: néhány sapkára juhokat varrtak rénszarvasok helyett, de az is megmagyarázhatatlan, hogy bizonyos bábúkon miért játszik szaxofonon a mikulás.

Csodálatosnak tűnhet, de a piac már évekkel ezelőtt is sokat vesztett dicsőségéből a különböző internetes óriások megrendelésével. Az Alibabán 2014-ben 1.4 millió darab karácsonyi díszt rendeltek világszerte, miközben a yiwui piac készlete mindössze négyszázezer termékből áll.

Workers lay out products for the upcoming Christmas at a market in Yiwu, east China's Zhejiang province on December 5, 2011.China's retail sales rose 17.3 percent year on year to 1.61 trillion yuan ($253.2 billion) in November, the government said Friday, almost unchanged from the previous month.   AFP CHINA XTRA
Fotó: Europress/AFP

A globális világválság idején Yiwu virágozni kezdett, de a nemzetközi értékesítés egyre csökken. Még az a szerencse, hogy a hazai étvágy egyre inkább növekszik, és hogy a kínaiak többsége már jobban ismeri a mikulást, mint Jézust.

De hiába a csökkenő kereslet, a piac egyik értékesítési képviselője szerint a miniatűr téli csodaországban lenni már önmagában egy élmény.

Nagyon jót tesz a közérzetnek, ha minden áldott nap itt ülsz és csak nézed a gyönyörű díszeket

– mondta Cheng Yaping.

Kiemelt kép: Europress/AFP/ Johannes Eisele

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.