Belföld

Karácsony kitakarítaná a fővárosi cégek vezetését, de Magyar szerint előre szólt a DK és az MSZP embereinek

Szajki Bálint / 24.hu
A Tisza párt szervezésében tartottak pikniket a margit-szigeti nagyréten 2024. augusztus 20-án
Szajki Bálint / 24.hu
A Tisza párt szervezésében tartottak pikniket a margit-szigeti nagyréten 2024. augusztus 20-án

Karácsony Gergely javaslatot fog tenni a fővárosi cégek igazgatósági pozícióinak kétharmados csökkentésére, a felügyelőbizottsági tisztségeknek közel törvényi minimumra való leszorítására. A főpolgármester Facebook-bejegyzésében arról ír még, hogy emellett nyílt pályázatot ír ki minden fővárosi cég valamennyi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztjának betöltésére, meg a cégvezetői pozíciókra, ahol a főváros hatáskörébe tartozik a kinevezés.

Csak olyanok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek a szükséges végzettséggel és tapasztalattal – párttagkönyvet viszont senkitől nem kérünk

– írja az átláthatóbb és takarékosabb fővárosi vállalatvezetésre hivatkozva, és hozzáteszi, hogy az igazgatósági testületek legalább egyharmadának nőnek kellene lennie a javaslata szerint. A főpolgármester még hozzáteszi, hogy alapvetően elégedett a jelenlegi cégvezetők munkájával, de mindig érdemes megnézni, hogy van-e jobb jelölt egy tisztségre, és a jelenlegi cégvezetőket arra kéri, hogy ők is nyújtsák be a pályázatukat.

Magyar Péter, a közgyűlésben a Fidesz mellett a legtöbb, 10 képviselővel rendelkező Tisza Párt elnöke egyből reagált is a főpolgármester bejelentésére a poszt alatt kommentben: „Tehát ha jól értem, eddig elég volt a párttagkönyv a szakmaiság helyett és nyílt pályázat, valamint a takarékos működés sem volt előírás.”

Magyar szerint Karácsony a mostani bejelentését és a pályázati kiírást is a fővárosi frakciók nélkül tette meg,

viszont már napokkal korábban értesítette a DK-MSZP frakciót, hogy készüljenek és az embereik pályázzanak.

Állítása szerint a Tisza Párt fővárosi frakciója az ilyen eljáráshoz nem fog asszisztálni, mert azt szeretnék, hogy „az eddigi urambátyám kinevezési rendszer megszűnjön a fővárosban. Ha már eddig ez önöknek nem volt fontos.”

Mint csütörtökön már írtuk, Karácsony mögül eltűnik a többség a fővárosi közgyűlésben, és sajtóinformációk szerint amiatt hirdethet nyílt pályázatokat a főváros tulajdonában álló gazdasági társaságok posztjaira, hogy legalább ügyek mentén összejöhessen vele együtt a többség a fővárosi közgyűlésben az új ciklusban. Eddig ugyanis a Tisza párt által már ezelőtt is kritizált évtizedes gyakorlat szerint a közgyűlés frakciói közti erőviszonyok szerint osztották el az önkormányzati céges pozíciókat, a pártok pedig gyakran nem szakmai alapon, hanem kádereket delegáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik