Belföld

Medián: Magyar Péter hívei szerint az EU-pénz feltételekhez köthető

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Tisza Párt szavazói a NER-rel legkövetkezetesebben szemben álló csoportokból kerülnek ki.

A hvg360-on közzétett Medián felmérés szerint a magyarok szemében az egészségügy helyzete mögött a korrupció a második legnagyobb probléma, immár megelőzve az inflációt és a szegénységet. Csaknem kétharmados azok aránya, akik szerint az Orbán-kormányra jellemzőek a pénzügyi visszaélések, amelyek nem tisztességtelen köztisztviselők eseti magánakciói, azok központilag szervezettek. A Tisza Párt szavazói a többi ellenzéki szimpatizánsnál is jóval nagyobb arányban (91%) gondolják így.

73 százalék tartotta nagyon valószínűnek, elképzelhetőnek, hogy egyes, kiemelkedő gazdasági sikereket elérő vállalkozók, mint például Garancsi István vagy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor strómanjai, azaz üzleti nyereségük jelentős részét valójában a miniszterelnöknek adják tovább”. Arányuk a kormánypárti szavazók körében is 41 százalékos. A megkérdezetteknek fele hallott a korrupciógyanús esetek felderítésére létrehozott Integritás Hatóságról, amely kétharmaduk szerint a kabinet érdekeit érvényesíti.

72 százalék hallott arról, hogy Brüsszel a jogállamisági eljárásban feltélekhez kötötte az uniós pénzek folyósítását Magyarországnak. A teljes népesség kétharmada, a kormánypártiak egyharmada ért egyet azzal, hogy a cél az uniós jogszabályok betartatása, a pénzek átlátható felhasználása. Arra a kérdésre, joga van-e az EU-nak feltételekhez kötni a pénzek folyósítását, a válaszadók 60 százaléka mondott igent. A Tisza Párt hívei közül 88 százaléka ismeri ezt el, a kormánypártiak közül 26 százalék. 

Hann Endre a kutatás legérdekesebb tanulságának azt tartja, hogy a kérdések alapján a Tisza Párt támogatói képviselnek leginkább kormány-, illetve rendszerkritikus álláspontot, Magyar Péter támogatói a NER-rel legkövetkezetesebben szemben álló erőkből kerülnek ki.

Módszertan

A Medián a felmérést május 31-e és június 5-e között készítette 1000 ember telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva úgynevezett súlyozással korrigálták, így tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3,5 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik