Élő Belföld

Karácsony a szabad városok miatt aggódik, felszólaltak a civilek, Toroczkai visszavenné Budapestet a „belpesti romkocsmatöltelékektől”

Varga Jennifer / 24.hu - Szajki Bálint / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu - Szajki Bálint / 24.hu
A nemzeti ünnep legfontosabb történései egy helyen.
  • Orbán Viktor Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mondta el ünnepi beszédét. A miniszterelnök hosszan értelmezte Petőfi szabadságharcos karakterét, de beszéde végére eljutotta oda, hogy ő is békét akarna.
  • A Demokratikus Koalíció az Egyetem téren tartotta meg ünnepi rendezvényét, ahol egy színpadra állt Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc. A DK-s árnyékkormány vezetője szerint meg kell védeni az uniós tagságot, mert a kormány a kilépést készítheti elő.
  • A Mi Hazánk béketüntetésnek nevezte március 15-ei rendezvényét, ahol a NATO bővítése ellen foglalt állást.
  • Civilek a Pedagógusok Szakszervezetével közösen Szabadságmenetet tartanak, mely a Hősök teréről indult a Deák tér felé, ahol Karácsony Gergely főpolgármester kezdte majd a felszólalások sorát.
  • Karácsony többi között arról beszélt, elveszíthetik a szabad városokat, ha továbbra is azt játsszák, hogy ki a legnagyobb kicsi.
  • Karácsony után több felszólaló is érkezett a színpadra: beszédet mondott többi között Baranyi Krisztina, Pikó András, Molnár Piroska, Iványi Gábor.
  • Bejelentették a következő országos tanársztrájk időpontját is: ez április 24. hétfő lesz.
  • A felszólalások végére nagyjából 100-150 ember maradt a téren.
  • Rendben véget értek a rendezvények.

Mesélő utcák – táblát kaptak 1848 történelmi alakjai Terézvárosban

Tájékoztató táblát helyezett ki a terézvárosi önkormányzat kilenc olyan utcához, melynek névadója szerepet vállalt az 1848-as forradalomban, a társadalmi-politikai élet alakításában.

Vasvári Pál, Jókai Mór, Bajza József, Vörösmarty Mihály, Podmaniczky Frigyes, Csengery Antal, Eötvös József, Andrássy Gyula, Dessewffy Emil. Politikus, író, újságíró, közgazdász, filozófus, akiknek Terézvárosban utca őrzi a nevét. Mostantól az 1848-as forradalom tiszteletére nem csak utcatábla emlékezik meg munkásságukról, hanem a házfalakra kihelyezett kiegészítő táblák egy rövid, jellemző idézettel, valamint QR-kódon elérhető információkkal is segítik a névadó személy megismerését – fogalmazott Soproni Tamás polgármester. Mindez angol nyelven is elérhető, így a turisták számára is hasznos.

A tábla segítségével olvasható ismeretterjesztő kalauzt Nyáry Krisztián irodalmár írta meg Forradalmárok tollal címmel. Mint fogalmazott:

Az 1956-os forradalmat – Petőfi-körös előzményei miatt – gyakran nevezik az írók forradalmának. Valóban sok író vett részt a sztálinizmus elleni felkelés előkészítésében, de Petőfiék forradalmát ennél is jobban jellemezte a szerepvállalásuk. Egyes életpályák esetén szinte lehetetlen eldönteni, hogy a történelemkönyvek vagy az irodalomtörténet lapjaira kínálkoznak-e inkább.

A táblák kihelyezése kapcsolódik Terézváros első közösségi költségvetéséhez is, mivel ez egyike a győztes, lakosság által megszavazott projekteknek.

Felvonták a magyar zászlót az Országház előtt

Katonai tiszteletadás mellett Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján szerda reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A nemzeti lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel, amire Novák Katalin adta meg az engedélyt. A szeles, hűvös időben zajlott eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

A KDNP ünnepi üzenete: idegen érdekek akarnak rászorítani bennünket, hogy lépjünk háborúba

Március 15-e a magyarok számára a szabadságot, a közös nemzeti céljainkért hozott áldozat előtti tisztelgést jelenti – írta a KDNP frakcióvezetője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Simicskó István kiemelte: az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc hősei „a bátorságukat, a szabadság iránti olthatatlan vágyukat, a hazaszeretetüket és az önzetlen odaadásukat állították elénk sohasem fakuló példaként”.

Simicskó rámutatott, 1848 küzdelmében „az egyik oldalon az idegen érdekek, a másikon a magyar nép állt, amely nem akart mást, csak azt, hogy saját sorsáról maga dönthessen”. Az hogy ma is létezik Magyarország, „ahol anyanyelvünkön beszélhetünk és szuverenitásunkat kiharcolva, Európa részeként élhetünk, példaadó elődeinknek az ajándéka számunkra” – fogalmazott.

A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra: „ne feledjük, léteznek olyan idegen érdekek, akik pénzt és fáradságot nem kímélve azon dolgoznak, hogy egész országok életét irányíthassák, hogy hozzájuk hű embereket juttassanak kormányra”.

Ők meg akarják mondani, hogy kikkel éljünk együtt. Rá akarnak szorítani bennünket, hogy lépjünk háborúba az ő érdekeik szerint. Március idusának szelleme azonban arra sarkall minket, hogy minderre nemet mondjunk! Mindenkori magyar érdek, hogy a saját sorsunkról mi magunk dönthessünk!

– emelte ki.

Simicskó István rámutatott, az idei ünnepnek különös hangsúlyt ad, hogy Petőfi Sándor, a forradalom költője 200 éve született.

BKK: változások a közösségi közlekedésben a nemzeti ünnepen

A nemzeti ünnephez kapcsolódó programok miatt szerdán közúti korlátozásokra, és emiatt közösségi közlekedési változásokra kell készülni Budapest belvárosában – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.

Azt írták, hogy szerda délelőtt a Kossuth Lajos tér-Alkotmány utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút-Múzeum körút útvonalon, valamint egész nap az Andrássy út Nagykörúton belüli szakaszán lezárások lesznek, ezért a BKK azt javasolja a gépjárművel közlekedőknek, hogy kerüljék el a belvárost.

A 3-as metró március 15-én egész nap Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont, valamint Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között jár, a belvárosi szakaszon metrópótló busszal lehet utazni.

Kifejtették, a BKK járatai március 15-én a vasárnap és ünnepnapokon érvényes menetrendjük szerint indulnak, azonban az ünnepi programokhoz kapcsolódóan nagyobb térségi lezárások lesznek, amelyek jelentősen érintik a közösségi közlekedést is.

A Kossuth Lajos téri rendezvények miatt a 2-es, 2B és 2M villamos 8 órától várhatóan 10 óráig dél felől csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekedik, a Szent István körút és a Kossuth Lajos tér között a 15-ös és a 115-ös buszok biztosítják az eljutási lehetőséget.

Tájékoztattak arról is, hogy 9.30-kor ünnepi menet indul a Múzeumkertbe, amelynek idején szakaszos és időszakos lezárásokra kell számítani a Kossuth Lajos tér-Alkotmány utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Deák Ferenc tér-Károly körút-Astoria-Múzeum körút útvonalon, a Múzeum körút zárása várhatóan 11.30-ig tart.

  • Emiatt az M3-as pótlóbusz várhatóan 9.30 és 10.00 között a Nyugati pályaudvar és a Deák Ferenc tér között az Andrássy út-Nagykörút módosított útvonalon közlekedik, az Arany János utcát nem érinti.
  • A 47-es, 49-es villamosok 9.30 és várhatóan 11.30 között a Múzeum körút korlátozása idején csak Budán, a Deák Ferenc tér helyett a Döbrentei térig járnak.
  • A 100E autóbusz 9.30 és várhatóan 11.30 között rövidített útvonalon a Liszt Ferenc Airport 2. terminál és a Kálvin tér között közlekedik, az Astoriát és a Deák Ferenc teret nem érinti.
  • A 9-es autóbusz 9.30 és várhatóan 11.30 között a Múzeum körút lezárása miatt mindkét irányban módosítva, a Baross utca-Nagykörút-Margit híd útvonalon közlekedik a 923-as autóbusz megállóhelyein megállva.
  • A 72M trolibusz 9.30 és várhatóan 11.30 között a Múzeum körút zárása idején az Orczy tér és a Kálvin tér (Szabó Ervin tér) között, illetve 9.30 és 10.00 között Zugló vasútállomás (Hermina út) és a Kossuth Lajos tér között, 10.00 és 11.30 között pedig a Deák Ferenc térig jár.

Úgy folytatták, hogy az Andrássy úti délutáni rendezvény miatt a 105-ös és a 178-as autóbuszok már 10 órától módosított útvonalon, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Dózsa György út között a Podmaniczky utcán közlekednek, a 72M trolibusz megállóinak érintésével.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Dózsa György út zárásakor, várhatóan 15.20 és 15.50 között a 20E autóbusz a Zichy Mihály út-Erzsébet királyné útja-Hungária körút módosított útvonalon közlekedik, a Hősök terét nem érinti. A 30-as, a 30A és a 230-as autóbuszok a Zichy Mihály út-Hermina út-Állatkerti körút útvonalra terelve járnak a Benczúr utca és a Hősök tere megállójukat nem érintik, viszont megállnak a 70-es, 72M trolibuszok érintett megállóiban, a 75-ös trolibusz a Stefánia út-Hermina út-Állatkerti körút módosított útvonalon közlekedik.

Az Andrássy út Hősök tere és Oktogon közötti zárása idején, várhatóan 15.40 és 16.20 között a 4-es, 6-os villamosok a Dél-budai végállomásuk és a Blaha Lujza tér, valamint a Széll Kálmán tér és az Oktogon között közlekednek, a 76-os trolibusz a Jászai Mari tértől a Ferdinánd hídig, a Keleti pályaudvartól pedig (a Wesselényi utcától a 74-es trolibusz útvonalán) a Károly körút (Astoria) megállóhelyig járnak, a 73-as trolibusz nem közlekedik – sorolták.

Az Andrássy út Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti lezárása idején, várhatóan 16.00 és 16.40 között a 70-es, 78-as trolibuszok rövidített útvonalon, az Erzsébet királyné útja, illetve a Keleti pályaudvar felől csak az Akácfa utcáig járnak.

Rendezvények országszerte, Orbán Viktor Kiskőrösön, az ellenzék főként Budapesten tart megemlékezést

Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak ma, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából – írja az MTI. Orbán Viktor miniszterelnök Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt mondja el ünnepi beszédét 15 órakor. A budai Várban és a Múzeumkertben egész napos programokkal várják a családokat.

  • A központi rendezvények reggel 9 órakor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth Lajos téren a hagyományos zászlófelvonással.
  • Az Országházban nyílt napot tartanak: az érdeklődők ingyenesen megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, és a Szent Koronát.
  • Délelőtt fél tíztől a Nemzeti Múzeumhoz a huszárok ünnepi díszmenete tart, majd a Múzeumkertben díszünnepség veszi kezdetét, ahol Csák János kulturális és innovációs miniszter tart ünnepi beszédet, ezt követően múzeumi túra és társasjátékok várják a gyermekeket és felnőtteket.
  • A budai Várban a Várkapitányság programjai várják az érdeklődőket, előadások, kiállítások, zene, tánc és irodalom, történelmi séták és ingyenes családi programok, fegyverbemutató és lovas huszárok töltik meg a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palotanegyed helyszíneit. A legtöbb esemény ingyenes, de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges a részvételhez. Regisztrálni a https://varkertbazar.hu/esemenyek/unnepi-csaladi-programok-marcius-15-en linkre kattintva lehet.
  • A Várkert Bazárban egész nap kézműves programokkal, interaktív játékokkal várják a családokat; 10 órától Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusa, a János Vitéz látható, 19 órától pedig Petőfi Sándor elbeszélő költeményének élőzenés táncos változatát lehet megtekinteni.
  • A fővárosi Duna-korzón a Magyarország 365 fotópályázat alkotásaiból kedden nyílt fotókiállítás képei április 10-ig, húsvét hétfőig láthatók a Pesti Vigadó és a Petőfi-szobor között.
  • A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére népszerű könnyűzenei előadók készítettek zenei feldolgozást egy-egy Petőfi-versből, a költő születésének bicentenáriuma alkalmából. A klipek már megtekinthetőek a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján: https://www.youtube.com/@kerteszimreintezet/featured
  • A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című színházi előadás ezekből a dalokból és prózai szövegekből készül. A produkciót 17 órától láthatja a közönség a Hagyományok Házában. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@kerteszintezet.hu
  • A központi programok mellett országszerte tartanak különböző ünnepi rendezvényeket.
  • Az ellenzéki pártok közül a DK Budapest belvárosában tart rendezvényt, az MSZP vezetői Petőfi Sándor szobrát koszorúzzák meg, a Mi Hazánk Mozgalom pedig Béketüntetés címmel a Pilvax közbe hirdetett délutánra nagygyűlést.
  • Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán közvetített ünnepi beszédet mond, emellett a Szabadságmenet elnevezésű rendezvény nyitóbeszédét tartja meg.

175 éve is borult idő volt, és esett az eső

1848 márciusának idusa a hónap legcsapadékosabb napja volt: Budán egész nap borult volt az idő, és kitartóan, többnyire gyenge, időszakosan mérsékelt intenzitással eshetett az eső – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából közölt visszatekintésében.

A meteorológiai szolgálat a honlapján azt írta, a levéltári dokumentumok röviden utalnak az 1848. március 15-i budapesti időjárásra, gróf Széchenyi István tréfásan „esernyőforradalomnak” is nevezte az eseményt, de a jeles nap időjárási eseményeit pontosan is lehet rekonstruálni.

Kifejtették: Magyarországon a rendszeres műszeres megfigyelés kezdete 1780 volt, akkor az úgynevezett Societas Meteorologica Palatina szervezésében Budán a várban, a mai palota kupolája helyén lévő csillagdában elhelyezett műszerekkel végeztek méréseket 11 éven keresztül. Utána a folyamatos mérések megszakadtak, de 1841-ben a Gellérthegyen, a Csillagvizsgáló Intézetben újraindultak.

175 éve naponta tízszer rögzítettek adatokat: reggel 5 órától egészen este 9 óráig minden páratlan órában és délben. Megmérték a légnyomatot (légnyomást) párizsi hüvelykekben, a páranyomatot (páranyomást) és a csapadékot párizsi vonalakban, a mérsékletet (hőmérséklet) a Réaumur-skála szerint, a szél irányát és sebességét, valamint a felhőzet mennyiségét – ismertették.

Kiemelték: abban, hogy ezek az időjárási adatok a mai napig  fennmaradhattak, felbecsülhetetlen érdemei voltak Kruspér Istvánnak, aki a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából publikálta az adatsorokat a „Légtüneti észleletek” című, 1866-ban megjelent munkájában.

Az 1848. március 15-én regisztrált értékeket Réthly Antal, az akkori meteorológiai intézet és a Magyar Meteorológiai Társaság egykori elnöke, neves éghajlatkutató dolgozta fel részletesen a budapesti forradalom 100. évfordulója alkalmából, az Időjárás című folyóirat hasábjain, és ebben az adatokat már a ma is használt mértékegységekben adta meg.

A feljegyzett adatok szerint Budán egész nap borult idő volt, de az pontosan nem tudható, hogy a nap melyik szakában és milyen intenzitással esett az eső, mivel azt csak a nap végén rögzítették. A nap folyamán észlelt 6,2 milliméternyi eső arra enged következtetni, hogy kitartóan, többnyire gyenge, időszakosan mérsékelt intenzitással eshetett az eső. Késő délelőtt egy időre elállhatott, ugyanis ekkor néhány fokkal magasabb lett a hőmérséklet és csökkent a levegő nedvességtartalma. A Gellérthegyen rögzített mérések szerint 1848 márciusának idusa a hónap legcsapadékosabb napja volt.

Az Időjárás című folyóirat 1948-as január-márciusi kiadásából származó táblázat szerint – amely az 1848. március 15-én rögzített meteorológiai adatokat tartalmazza – a hőmérséklet reggel 5 órakor 5,5 Celsius-fok volt, 11 órára 9 fokra emelkedett, majd este 9 órára 6,4 fokra süllyedt. Hozzátették: a megmaradt hőmérsékleti értékek alapján az akkori klimatológiai átlagnál kissé enyhébb volt az idő, és a forradalom napján többnyire gyenge délies szél volt jellemző.

Olvasói sztorik