Tudomány

Ősi vírusok játszhatnak szerepet a depresszióban

OsakaWayne Studios / Getty Images
OsakaWayne Studios / Getty Images

Egy új tanulmány alapján egyes, az emberekben megtalálható ősi DNS-szekvenciák összefüggésbe hozhatók bizonyos súlyos mentális zavarokkal, így a depresszióval – írja a The Independent. A kutatók olyan szekvenciákra bukkantak az agyban, amelyek múltbéli fertőzésekből származnak, a szakértők szerint ezek egy része növelheti a skizofréniára, bipoláris zavarra, depresszióra és más rendellenességekre való fogékonyságot.

A genom (a teljes DNS-készlet) mintegy 8 százalékát a humán endogén retrovírusoknak (HERV-ek) nevezett szekvenciák teszik ki, ezek több százezer évvel ezelőtti fertőzések eredményei. Eddig úgy gondolták, hogy ezeknek a régi vírusoknak nincs fontos hatásuk, és egyszerűen csak DNS-szemetek szervezetünkben.

A csapat most a DNS-en belüli elhelyezkedésük alapján mérte fel a hatásaikat.

Az új vizsgálat az első, amely kimutatta, hogy az emberi agyban kifejeződő specifikus HERV-ek egy csoportja hozzájárul a pszichiátriai zavarokra való hajlamhoz.

„Eredményeink arra utalnak, hogy ezek a vírusszekvenciák valószínűleg fontosabb szerepet játszanak az emberi agyban, mint eredetileg gondoltuk, és a HERV-specifikus kifejeződési profilok összefüggésbe hozhatók egyes pszichiátriai rendellenességekre való fokozott fogékonysággal” – mondta Dr. Timothy Powell, a King’s College London munkatársa és a csapat tagja.

A szakértők olyan tanulmányok adatait elemezték, amelyekben összesen több tízezer, mentális betegségekkel küzdő és nem küzdő személyt vontak be. Emellett 800 boncolásos agyminta információit is megvizsgálták.

Az eredmények azt mutatták, hogy egyes gének előnyösen befolyásolták a HERV-ek kifejeződését. A kutatók öt jelentősebb szignatúráról számoltak be, amelyek pszichiátriai rendellenességekkel hozhatók összefüggésbe.

Mint Dr. Rodrigo Duarte, a King’s College London kutatója elmondta: eddig is tudták, hogy a pszichiátriai rendellenességeknek jelentős genetikai összetevője van, illetve hogy a genom számos része járul hozzá fokozatosan a hajlamhoz. „Bár még nem világos, hogy ezek a HERV-ek miként hatnak az agysejtekre, hogy azok a kockázatnövekedést okozzák, eredményeink arra utalnak, hogy kifejeződésük szabályozása fontos az agyműködés szempontjából” – tette hozzá.

Ahhoz, hogy jobban megértsék a HERV-ek hatásait, további vizsgálatokra lesz szükség. Dr. Douglas Nixon, a Northwell Health Feinstein Institutes for Medical Research munkatársa szerint eredményeik forradalmasíthatják a mentális egészségügyi kutatást, és újszerű módszerekhez vezethetnek ezen állapotok kezelésében vagy diagnosztizálásában.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik