Tech

Pentagon: Oroszország űrfegyvert állított pályára a múlt héten

3DSculptor / Getty Images
3DSculptor / Getty Images

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy Oroszország valószínűleg egy olyan űrfegyvert állított alacsony Föld körüli pályára a múlt hét folyamán, amely alkalmas más műholdak megtámadására – jelentette be kedden Pat Ryder, a Pentagon szóvivője.

Az MTI arról számolt be, hogy az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, a kilövésre május 16-án került sor, az orosz műhold pedig jelenleg ugyanazon a pályán kering, mint egy amerikai kormányzati műhold. A Pentagon szerint nem ez az első alkalom, hogy Oroszország ilyen űrfegyvereket indít.

Robert Wood amerikai ENSZ-nagykövet-helyettes korábban Ryderhez hasonló véleményt fogalmazott meg a témában, és manipulatív taktikával vádolta Moszkvát, miután Oroszország a múlt hónapban megvétózott egy nukleáris űrfegyverek elleni amerikai határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes tagadta a vádakat az űrfegyver pályára állításáról.

Az amerikaiak mondhatnak, amit akarnak, de a mi doktrínánk ettől még nem fog változni: Moszkva mindig is ellenezte a támadófegyverek alacsony Föld körüli pályára állítását.

Az amerikai hírszerzés már februárban arra figyelmeztetett, hogy Oroszország űrbe telepíthető műholdelhárító nukleáris fegyvert próbál meg kifejleszteni, amely fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok és más országok nemzetbiztonságára. Ezt szintén tagadta a Kreml.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik