Élő Belföld

Karácsony a szabad városok miatt aggódik, felszólaltak a civilek, Toroczkai visszavenné Budapestet a „belpesti romkocsmatöltelékektől”

Varga Jennifer / 24.hu - Szajki Bálint / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu - Szajki Bálint / 24.hu
A nemzeti ünnep legfontosabb történései egy helyen.
  • Orbán Viktor Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mondta el ünnepi beszédét. A miniszterelnök hosszan értelmezte Petőfi szabadságharcos karakterét, de beszéde végére eljutotta oda, hogy ő is békét akarna.
  • A Demokratikus Koalíció az Egyetem téren tartotta meg ünnepi rendezvényét, ahol egy színpadra állt Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc. A DK-s árnyékkormány vezetője szerint meg kell védeni az uniós tagságot, mert a kormány a kilépést készítheti elő.
  • A Mi Hazánk béketüntetésnek nevezte március 15-ei rendezvényét, ahol a NATO bővítése ellen foglalt állást.
  • Civilek a Pedagógusok Szakszervezetével közösen Szabadságmenetet tartanak, mely a Hősök teréről indult a Deák tér felé, ahol Karácsony Gergely főpolgármester kezdte majd a felszólalások sorát.
  • Karácsony többi között arról beszélt, elveszíthetik a szabad városokat, ha továbbra is azt játsszák, hogy ki a legnagyobb kicsi.
  • Karácsony után több felszólaló is érkezett a színpadra: beszédet mondott többi között Baranyi Krisztina, Pikó András, Molnár Piroska, Iványi Gábor.
  • Bejelentették a következő országos tanársztrájk időpontját is: ez április 24. hétfő lesz.
  • A felszólalások végére nagyjából 100-150 ember maradt a téren.
  • Rendben véget értek a rendezvények.

Hamarosan kezdődik a DK megemlékezése

A DK megemlékezésén az Egyetem téri templom elé terelik a tömeg, amely mostanra nagyjából ötszáz-ezer fősre duzzadt.

Gréczy Zsolt arra kéri a tömeget, hogy a nagy zászlókkal ne zavarják a kamerákat.

Kicsit didergünk még, aztán mindjárt kezdünk

– mondta a párt parlamenti képviselője.

Több százan a Mi Hazánk NATO-ellenes demonstrációján

A Mi Hazánk a belvárosi Pilvax közben tartja ünnepi rendezvényét, amit béketüntetéssel egybekötött megemlékezésként hirdettek meg. A Mi Hazánk többek között demonstrál a NATO Oroszországgal szomszédos területeken való szerep vállalása ellen, és a külföldi csapatok Magyarországra telepítése ellen is.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Lassan gyűlik a közönség a Szabadságmenetre

A kétnapos Civil Sugárút nevű rendezvény záróeseménye lesz a Szabadságmenet Budapesten, amely a Hősök teréről indul majd, a cél pedig a Deák tér, ahol a megnyitó beszédet Karácsony Gergely főpolgármester tartja majd. A 15 órai kezdés előtt lassan gyűlik a tömeg, egyelőre többen vannak a Szépművészeti Múzeum előtt kígyózó sorban, mint a civil szervezetek sátrai előtt a Hősök terén.

Szajki Bálint / 24.hu

Az Internacionáléra gyülekezik a DK

Miközben gyülekezik a tömeg az Egyetem téren a Demokratikus Koalíció megemlékezésén, egy idős úr az egyik kávézó teraszáról megafonba énekli az Internacionálét és egyéb kommunista mozgalmi dalokat.

A hangos ellentüntető összeszólalkozott a DK-sokkal.

Mohos Márton / 24.hu

Az ünnepi műsor elkezdődött

Néhány ezer ember követheti Kiskőrösön az ünnepséget. A zászló is kevesebb, mint megszoktuk. Persze nem kizárt, hogy ebben a hidegben sokan csak az Orbán-beszédre jönnek.

Farkas Norbert / 24.hu

Két nyugdíjas ellenzékire támadt

Egy fiatal férfi az Orbán-rendszert kritizáló táblával érkezett, amit két nyugdíjas nehezen viselt. Veréssel fenyegették és megpróbálták elvenni a tábláját.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Gyűlik a tömeg Kiskőrösön

A kordonon belül már több százan vannak, a kordonon kívül még kevesen. Az eső viszont már nem esik. A kormánykritikus sajtó egyelőre kint vár, a Megafon-influenszerek viszont a kordonon belül vannak.

Orbán nem a színpadon mondja el a beszédét

Közvetlenül Petőfi szülőháza előtt mondja el Orbán a beszédét – közölte egy szervező a helyszínen. Ide már ki is helyeztek egy kis lépcsőt, vagyis úgy tűnik Orbán tényleg nem a színpadon áll majd.

Farkas Norbert / 24.hu

Karácsony Gergely készül

Készülök a ma délutáni beszédemre. Találkozzunk 17 órakor az Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében

– írja Facebook-posztjában Karácsony Gergely.

Gyöngyösi: Magyarországon egy olyan rezsim lehet hatalmon, amely nyíltan tagadja Európát, és helyette az oroszoknak gazsulál

Párhuzamot vont térségünk 175 évvel ezelőtti és mai helyzete között Gyöngyösi Márton pártelnök a Jobbik-Konzervatívok március 15-i megemlékezésén, szerdán, mondván, akkor is, ma is az volt a cél, hogy Magyarország ne kerüljön ki az európai nemzetek sorából, hanem azokkal együtt fejlődjön.

A cél az volt, hogy Magyarország szabad, európai, jóléti ország legyen – mondta az ellenzéki politikus a budapesti Batthyány-örökmécsesnél, hangsúlyozva, nemzetünk mindig is a kontinens nyugati feléhez tartozott kulturálisan, a magyarok zöme pedig egyetértett abban, hogy együtt kell tenni azért, hogy ne essünk ki a kontinens véráramából.

Hangsúlyozta: a földrész azon részén 1848-ra lenyesegették a felvilágosodás túlkapásait és modern polgári társadalmak épültek ki, szélesedő középosztállyal, fejlődő jogállamisággal, fejlődő jóléttel.

Gyöngyösi Márton kiemelte: polgári társadalmat nem lehet fentről, rendeletekkel, szabályokkal létrehozni, a hatalom polgári társadalmat építeni nem tud, szétverni viszont annál inkább, főleg, hogyha a hatalom mögött egy nagyobb létszámú orosz hadsereg is áll.

A Jobbik elnöke arról beszélt: az utóbbi évszázadokban a legtöbb alkalommal orosz fegyvereknek is köze volt ahhoz, ha eltiporták a magyar szabadságot.

Ma Magyarországon egy olyan rezsim lehet hatalmon, amely nyíltan tagadja Európát, és helyette az oroszoknak gazsulál – jelentette ki a politikus, aki szerint nem gondolhatjuk, hogy a háttérben nem köttettek már meg az alkuk, és nincsenek itt közöttünk azok, akik ismét bármikor behívnák az orosz seregeket.

A szónok szerint Orbán Viktor célja egyértelmű, ő ki akarja vezetni Magyarországot Európából, és az orosz érdekszférába akarja sorolni hazánkat.

Lázár János a nemzeti ünnepen: az 1956-os forradalom később, sokak szerint 2010-ben győzedelmeskedett

Lázár János Pécsett tartott ünnepi megemlékezést Hoppál Péter meghívására. Az építési és beruházási miniszter beszédét azzal kezdte, hogy odaszúrt Péterffy Attila polgármesternek és a városvezetésnek. A miniszter az ellenzéki városvezetésnek üzente, azt kívánja, hogy nem is olyan sokára legyen a városnak egy olyan vezetése, amely március 15-én a hősök emlékére fölzászlóztatja a várost, ahogyan az más magyar városokban szokás.

Lázár János ezután az 1848-as forradalomból és szabadságharcból 1956-ot is levezette, amivel kapcsolatban egy érdekes megállapítást is tett. Azt mondta:

Mi magyarok a nemzeti karakterünkből kifolyólag hajlamosak vagyunk a bukott ügyek, az eltiport forradalmak és a levert szabadságharcok népeként gondolni saját magunkra. Pedig, ha tágabb léptékben, szó szerint történelmi léptékben vizsgáljuk a nemzeti históriánkat, ennél sokkal összetettebb és jóval biztatóbb a kép. Mert kétségtelen, hogy ment elébb a magyarok forradalmai és szabadságharcai által ez a világ, történelmi távlatokban igenis győztek a forradalmaink. Igaz, hogy néha csak emberöltőkkel később, 1956 esetében több évtizeddel később, 1989-ben, és 1990-ben győzedelmeskedett a forradalom, sőt sokan úgy gondolták, hogy igazából 2010-ben.

Tehát a miniszter szerint sokan úgy gondolják, hogy a Fidesz kormány 2010-es megválasztásával jutott győzelemre az 1956-os forradalom.

A politikus ezután arról beszélt, hogy 1848-ban még két nap kellett ahhoz, hogy a forradalom híre eljusson Pécsre, később jelentősen fejlődött a mobilitás a város felé. Kampány jelleggel ezzel kapcsolatban elmondta,

Jó közlekedés kell, ezért építjük Baranya megyének az M6-os autópálya folytatását, megépítjük az M6-os, és ebben a ciklusban új hidat építünk a Duna fölött Mohácsnál.

A miniszter más politikushoz hasonlóan kitért a béke fontosságára, Ukrajnában és világban egyaránt. Felsorolta a tizenkét pontot, és elsorolta, a pontok egyenként miként valósulnak meg szerinte Magyarországon. Miközben Brüsszelnek is üzent, ahol szerinte nem egyenlő mércével mérik az európai népek fiait.

Kiskőrösön már készülnek

Sül a malac, készül a kürtőskalács a Petőfi tér környékén. A színpadon éppen főpróba zajlik. Kitartóan esik az eső egyelőre, de azért már érkeznek a vendégek, Rákay Philip is megjelent már a családjával.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

MSZP: Magyarország ma Európa sereghajtója

Kunhalmi Ágnes és Hiller István a pesterzsébeti Petőfi szobornál tartottak megemlékezést március 15-én. Az MSZP társelnöke, valamint a volt oktatási és kultúrminiszter az MTI-hez is eljuttatott közlemény szerint elmondta, ma kifejezetten fontos a tudás szabadságát biztosítani, hiszen csak ez biztosíthatja a mindennapok szabadságát.

„1848. március 15. a szabadságról, az európai fejlődésről szólt. A forradalom eseményeit a magyarok is aktívan alakították, formálták. A mai orbáni rendszerre sem a haladás, sem a progresszió nem jellemző. Függőségi viszonyok ezreit alakította ki, ez pedig nem a közjót szolgálja, hanem kizárólag a hatalom fenntartását. Ma Magyarország Európa sereghajtója. Hazánknak ismét az EU formálójává kell válnia, Orbán pedig képtelen országunk javára fordítani az EU adta lehetőségeket” – írják. Hozzátették: az MSZP hisz abban, hogy minden autoriter és korrupt rendszernek egyszer vége van. „Ebben hittek 1848-ban is, ezért közösen összefogtak, hogy változást érjenek el. Ezt kell tenni ma is. Összefogva, együttműködve kell elérni azt, hogy Magyarországon ismét jólét és szabadság legyen.”

Az MSZP szerint ma, 2023-ban a szabadságot és a tudást össze kell kötni ahhoz, hogy szabadon élhessünk. „Aki tud élni a tudással, az lehetőséget kap a szabad életre. Akitől pedig elzárják, az másoknak kiszolgáltatott lesz.”

Kovács Tamás / MTI Hiller István, az MSZP választmányának elnöke és Kunhalmi Ágnes társelnök érkezik a párt megemlékezésére az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján Budapesten, a XX. kerületi Kossuth Lajos téren 2023. március 15-én.

Tordai szerint Kossuth és Petőfi forog a sírjában Orbán Viktor miatt

Tordai Bence ünnepi videót tett közzé, amelyben azt mondja,

Kossuth és Petőfi forog a sírjában, amikor a magyar miniszterelnök azt az orosz autokrációt szolgálja ki, amely 1849-ben a magyar szabadságharcot is leverte.

A Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető-helyettese elmondta azt is, hogy zöld politikusként miről szól március 15-e. Másokhoz hasonlóan ő is hangsúlyozta:

„Legyen béke, legyen szabadság!”

Csák János: Európában az a bátorság, hogy kimondjuk, békét akarunk

A Magyar Nemzeti Múzeum előtt mondott ünnepi beszédet Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, aki a magyarság 1100 éves múltjáról beszélt, az azóta felnőtt harminchárom nemzedékről, amelynek szellemiségét – mint fogalmazott – semmilyen erő vagy hatalom, vagy tetszetősnek tűnő korszellem miatt nem adjuk fel. Csák János nagy elődjeként említette Klebelsberg Kuno egykori kultuszminisztert, aki azt mondta, a magyarságot a kultúra tarthatja meg.

A tárcavezető továbbá mások mellett beszélt arról, hogy

  • Soha nem hódoltunk be senkinek, és nem voltunk senkinek a gyarmata.
  • Kultúra nélkül széthullik a közösség.
  • A történelem győztesei vagyunk, minden nehézség ellenére, álljuk a sarat, alkotunk és gyarapodunk.
  • A békét a szomszédos országban, Ukrajnában zajló háború miatt nem lehet eléggé hangsúlyozni.
  • A háború mindent elpusztíthat, Európát is.
  • Családok nélkül nincs haza.
Adrián Zoltán / 24.hu

Donáth Anna: Ezt a hatalmat nem érdekli a jövőnk

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és frakcióvezetője, valamint Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője is közösségi oldalán tette közzé gondolatait. Gelencsér arról posztolt, hogy ma ismét szembe kell néznünk azzal, hogy megküzdjünk a saját szabadságunkért. Hozzáteszi, ezért bontottak tegnap kordont a Karmelitánál, ezért küzdenek Debrecenben és Egerben az ott élők jogaiért, ezért állnak ki Ukrajna mellett egy olyan háborúban, ahol „a magyar kormány álláspontja egy év alatt sem vált világossá”.

Donáth arról írt Facebookon, hogy neki március 15-e a jövő ünnepe. „Azt üzeni, hogy ha más jövőt szeretnénk magunknak, mint amit a hatalomban lévők elképzeltek, akkor cselekednünk kell. Cselekednünk kell, mert világossá vált, hogy ezt a hatalmat nem érdekli a jövőnk. Nekik március 15. a múlt, és a nemzet nagyságát csak a múltba révedezve képesek megélni. Nem értik Petőfi üzenetét. Nem értik, hogy a nemzetet csak a jövőbe tekintve, a jövőnket építve tudjuk erősíteni. A mai hatalom fél március 15-étől, hiszen az a saját jövőjéért kiálló népakaratra emlékezteti. Nem akarják, hogy a jövőnkkel foglalkozzunk, hiszen azzal lelepleznénk, hogy nekik nincsenek terveik a jövőre. Lelepleznénk, hogy csak a pillanatot akarják uralni, és fogalmuk sincs, mi lesz velünk holnap vagy holnapután. Így tudjuk legyőzni őket. Azzal, hogy március 15. fiatal forradalmáraihoz hasonlóan nekünk is megfogan egy terv, egy álom a fejünkben arról, hogy milyen országban szeretnénk élni és felnevelni a gyermekeinket. Ez az álom, ez a terv adhat nekünk kellő magabiztosságot ahhoz, hogy beletörődés helyett ellenálljunk, hogy hallassuk a hangunkat, hogy másokat is felrázzunk. Mert anélkül, hogy világosan látnánk, milyen jobb jövőt szeretnénk magunknak és gyermekeinknek, túl könnyű elhinni a hatalom üzenetét: hogy nincs jobb jövő, hogy nincs alternatíva, hogy nem lehet ennél jobban csinálni.”

LMP: a forradalom üzenete, hogy vannak dolgok, amelyekért megéri harcolni

Vannak olyan dolgok, amelyekért megéri harcolni. Ez 1848 és 1849 üzenete – mondta Ungár Péter, az LMP társelnöke abban a videóban, amelyet a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából tett közzé az ellenzéki párt a közösségi oldalán szerdán reggel.

A politikus szerint azért fontos a forradalomra és a szabadságharcra emlékezni, mert akkor született meg az új, polgári Magyarország. Az ország függetlensége, önállósága jelenlegi formájában akkor alakult ki. Ekkor fektették le a jelenlegi politika alapjait is: azt, hogy minden ember ugyanolyan módon és szinten szólhasson bele a politikai folyamatokba, és azt, hogy arról, hogy Magyarországon mi történjen, alapvetően mi, magyar emberek tudjunk dönteni.

„Büszkék vagyunk az előttünk járó hősökre” – jelentette ki a videóban Schmuck Erzsébet, a párt másik társelnöke, hozzátéve: egy országnak újra és újra meg kell harcolnia a függetlenségéért, a szabadságáért és a jövőjéért. A legfontosabb üzenetüknek azonban azt nevezte: a jövőnkről nem lehet a fejünk felett dönteni. Úgy fogalmazott, beleszólást kell követelni a jövőnket meghatározó kérdésekbe, mert leginkább azzal lehet tisztelegni a forradalom hősei előtt, ha használjuk az általuk megalapozott vívmányokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik