Közélet

Audi terepjáróval ment lángosozni a vagyonzárral sújtott Völner Pál

Olvasói felvétel
Olvasói felvétel
A korrupcióval vádolt volt fideszes államtitkár nem árulta el, kié a városi terepjáró, amit vezetett. Korábban a politikus arra panaszkodott, hogy a családtagjainak az autóit – köztük a fia Porschéjét is – lefoglalták a hatóságok, pedig nekik semmi közük nincs a büntetőügyéhez.

Miközben a korrupcióval vádolt Völner Pál több alkalommal panaszkodott az őt és a családját sújtó kiterjedt hatósági vagyonzár miatt, a volt államtitkár április végén egy Audi Q5-ös terepjáróval vitte lángosozni a családját Dunaalmáson.

A 24.hu egyik olvasója fotózta le, amint a 83 millió forint kenőpénz átvételével megvádolt volt kormánypárti politikus egy prémium városi terepjáró volánja mögött megérkezik a Komárom-Esztergom vármegyei község vendéglátóhelyének parkolójába.

Mint azt a korábban megírtuk, a Schadl György volt végrehajtói kamarai elnök és Völner főszereplésével zajló büntetőeljárás során bankszámlákat, részvényeket, ingatlanokat, autókat és céges üzletrészt is zár alá vett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala a volt igazságügyi államtitkárnál és családjánál. Völner fiának Porsche sportautóját is lefoglalták, miként felesége hibrid hajtású Lexus terepjáróját.

Akkor a volt államtitkár lapunknak úgy nyilatkozott:

Történelemkönyvekben fordul elő olyan, hogy családtagokat büntettek meg ítélet nélkül.

Arról beszélt, hogy családjának minden vagyona igazolt, legális jövedelemből származik, ám ezt nem vizsgálták a hatóságok. Azt is jelezte, hogy családja vagyonzárral sújtott tagjai jogorvoslatot kértek, ahogyan ő is, mivel olyan vagyonelemekről is szó van, melyek jóval a gyanúsításban, majd a vádiratban szereplő elkövetési időszak előtt kerültek a tulajdonukba. Érthetetlennek nevezte, hogy az ügyben semmilyen módon nem érintett gyerekei miért nem használhatják például az autójukat.

Olvasói felvétel

Mivel a Völner család több gépjárművét is lefoglalták, rákérdeztünk a volt államtitkárnál, kinek a tulajdonában van az az Audi Q5-ös, amellyel április végén Dunaalmáson járt, illetve milyen jogcímen használja azt. A politikus jogi képviselője, Papp Gábor megkeresésünkre azt írta:

Senkinek semmi köze ahhoz, hogy ügyfelem milyen családi programokon vesz részt, és ahhoz sem, hogy mivel közlekedik. A felvételek bizonyosan ügyfelem és családjának hozzájárulása nélkül készültek, amelynek a magyar jog szerint – egyelőre még – jogkövetkezményei vannak.

A szabadlábon védekező Völner és az immáron bűnügyi felügyelet alatt álló Schadl elleni fő vádpont lényege szerint utóbbi rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Egy kivétellel mindegyik megvádolt végrehajtó beismerte a bűnösségét.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Mindketten tagadták bűnösségüket.

Az eset akkor került a korábbinál is nagyobb reflektorfénybe, amikor Magyar Péter közzétette azt a hangfelvételt, amelyen volt feleségével, a korábbi igazságügyi miniszterrel, Varga Judittal beszél az ügy részleteiről. A házaspár közt egy ponton szóba kerül Völner Pál. Varga Judit a korábbi helyetteséről azt mondta: „Egyre durvábban gyűltek (…) a bizonyítékok, és akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba. (…) Nem hagyta abba.” Varga állítása szerint már tavasszal szóltak neki (feltehetően 2021 tavaszára gondolt, ugyanis annak az évnek a végén Schadlt letartóztatták, és Völnert is meggyanúsították – a szerk.), Völner védője viszont azt mondta lapunknak, hogy senki sem szólt semmiről ügyfelének.

Kapcsolódó
Mi mindent hagyott ki az ügyészség a Völner-Schadl-ügy vádiratából?
Már Magyar Péter színre lépése előtt is látszott, hogy a Völner-Schadl-ügy vádirata nincs összhangban a több mint nyolcezer oldalnyi nyomozati irattal. Varga Judit volt férje mára ígért bizonyítékokat a manipulációra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik