Belföld

Bölcsődével, védőnői szolgálattal mentenék meg az ősfás újbudai parkot

Archabit / SAROKTELEK 2.0 / Facebook
Archabit / SAROKTELEK 2.0 / Facebook
Bő egy éve még feszülten küzdöttek a civilek a vad zöld telekért a sűrű város közepén, most már a közösségi tervezésnél tart az ügy.

Úgy tűnik, jó irányba, legalábbis a környékbeli lakosok számára kedvező irányba halad az újbudai Saroktelek, azaz az eldzsindzsásodott, Ulászló-Kökörcsin-Zsombolyai utcák által határolt ingatlan sorsa. Több cikkben beszámoltunk már a történetről, hogyan sikerült ciklusokon átívelően, jobb- és baloldali önkormányzatoknak elérni, hogy a félig állami tulajdonban lévő telekre építési terveket készítettek, hogy az építkezés az elhanyagolt, évek alatt a természet által visszafoglalt zöld sziget eldózerolásával, fakivágásával járt volna, illetve hogy sikerült civil összefogással elérni, hogy nullázzák a lakótömbépítési terveket.

Kapcsolódó
Ősfás paradicsomkertért feszült egymásnak egy városnegyed és Újbuda
Közel a Kosztolányi térhez egy elhanyagolt, de fákkal szegélyezett, romos volt sztk-épületekkel terhelt telek várja sora jobbra fordulását. Az önkormányzat soklakásos társasházat vizionál, a környékbeliek aggódnak.

Kreitler-Sas Máté, a környék LMP-s önkormányzati képviselője jó ideje viszi a civilek mellett az ügyet, és kedd kora este büszkén számolt be az önkormányzat legújabb terveiről. Azt írja, a korábbi, túlzott beépítést tartalmazó tervek helyett olyan „új koncepciót dolgozott ki az önkormányzat, ami már illeszkedik a környék adottságaihoz, illetve az ott élők elvárásaihoz”. És itt jön a lényeg:

A mostani javaslat szerint nem lesznek fakivágások, sőt még új fák is elültetésre kerülnek. A védőnői szolgálat épülete felújításra kerül, a mellette lévő barakk helyén pedig egy bölcsődét alakítanának ki. A kertnek a nagyobbik részéből közpark lenne, a kisebbik fele pedig a bölcsőde kertjeként funkcionálna.

A civileknek is megfelel szerinte a terv, de azért tartanak még lakossági fórumot az ügyben, és közösségi tervezéssel találják ki a telek végső formavilágát. A civilek részéről Andrasev Brigitta és Simonyi Balázs vett részt az önkormányzati egyeztetéseken, utóbbi kommunikálta ezt a csoport felé. Arról írt, a kölcsönös gyanakvásból most már sikerült kijönni, az önkormányzat nyitottan áll a kérdéshez.

A civilek nagy zöldfelületet szeretnének, a résztulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. áldását a tervekre 2024-ig, legyen közösségi tervezés, a „pink villaépület” maradjon meg. Az Archabit nevű építésziroda terveket is készített. Mindegyikben szerepel a bölcsőde és a védőnői szolgálat épülete, persze tartanak a helyiek attól, hogy ez forgalomnövekedéssel járna. Sok apró részletről írt még, aki elmélyedne benne, legyen-e kerítés vagy aljnövényzet, az az előző bekezdés linkjében megtalálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik