Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Belföld

55 milliós kötbér lóg Damoklész kardjaként Újbuda felett

Az Ulászló utcai saroktelek ügyében jelezte az önkormányzat, hogy decemberig kell megegyeznie a volt ingatlantulaj MNV Zrt.-vel, különben fizetnie kell. Ha elkezdődik a terület közcélú hasznosítása addig, akkor megússzák ezt.

Nagy vitát kavart a főváros XI. kerületében, Újbudán, hogy a baloldali vezetés több önkormányzati tulajdonú ingatlan eladását fontolgatta. Az egyik frontvonal a helyi civilekkel az Ulászló utcai saroktelek lett, aminek fordulatos, több cikluson átívelő története most újabb részletekkel bővült. Dióhéjban eddig ez történt:

  • Már a Molnár Gyula vezette előző előtti szocialista önkormányzat is tervezte az egykori egészségügyi létesítmény eladását,
  • de végül a fideszes önkormányzat tette meg az első lépéseket Hoffmann Tamás polgármester idején: megegyeztek a terület harmadát birtokló állam képviselőjével, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV)-vel, hogy az ingyen átadja ezt a hányadot, ha a kerület a köz számára hasznosítja a telket.
  • Építészeti tervek készültek, két, egymáshoz L-alakban kapcsolódó, négyemeletes társasház épült volna, a földszinten rendelővel.
  • Közben a DK-s László Imre lett a polgármester, és a járvány miatti pénzelvonásokra hivatkozva leporolták az ügyet: úgy volt, hogy eladják a telket, dacára annak, hogy az MNV elidegenítési tilalmat szabott ki rá. Ezt úgy próbálta a kerület kibekkelni, hogy felfüggeszteti e tilalmat az eladás és építkezés idejére, majd az átadás után csak a földszinti orvosi rendelőre rárakja.
  • A környékbeli civileknek a kezdettől nem tetszett az ötlet, főleg mivel az az ősfássá alakult, alig gondozott park szétzúzásával járt volna: petíciót indítottak, kérdésekkel bombázták az önkormányzatot, a médiához fordultak.
  • Végül a baloldali koalíció pártjai sorban álltak ki a terv mögül, a helyi Fidesz – annak ellenére, hogy anno ők indították el a projektet – szintén ellene volt, így a kerület visszatáncolt az eladástól.

Azóta várta mindenki mi lesz, főleg, hogy az MNV-vel kötött megállapodás előírja, hogy valami közhasznút építeni kell az ingatlanon. Még szerdán posztolt az újbudai önkormányzat a Facebook-oldalára a fejleményekkel kapcsolatban. A lényeg, hogy az év végéig van ideje az önkormányzatnak kitalálni, mi legyen a telekkel, különben fizetnie kell.

Tárgyalásokat kezdeményez az önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel azért, hogy a lakók igényeit figyelembe véve kompromisszumos megoldás születhessen a Ulászló-Kökörcsin-Zsombolyai utcák által közrefogott saroktelek hasznosítását és a kivitelezését illetően. Bár hivatalos válasz még nem érkezett a megkeresésre, a jelenlegi információk szerint a vagyonkezelő 2021. december végéig ad határidőt az önkormányzatnak a hasznosítás elindítására. Ha addig nem teljesíti az általuk megfogalmazott kéréseket, 55 millió forintos kötbér megfizetésére kötelezi a kerületet.

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu Lerongyolódott épületek a saroktelken. Ezeket dózeroltatta volna el az önkormányzat.

Azt írják – bár ez két hónapja még elképzelhetetlen lett volna –: a kerület kiáll amellett, hogy „csak olyan átalakítás történjen a területen, ami biztosítja a telek növény- és állatvilágának megőrzését”, valamint hogy a civileket is bevonják mindenbe. Emiatt hamarosan újra leülnek a helybéliek képviselőivel tárgyalni.

Az albertfalvai piac sorsa

Érdekes módon ugyanebben a Facebook-posztban derül ki egy kommentből, hogy mi lesz az albertfalvai piac sorsa. A kerület szerint a piac régóta kihasználatlan, ezért hasznosítani szeretnék, de az ellenvélemények szerint csak ki akarja árusítani a kerület ezt is. Most azt írják, rossz műszaki állapotban van a piac, aminek keresik az ideális funkcióját, „ami a lakosság ellátását szolgálná szolgáltatás és kereskedelem területén, vagy a meglévő épület teljes felújítása vagy bontását követően új épület megépítésével”. Csak befektető bevonásával lehet azonban ezt véghezvinni, ezért a kerület a csütörtöki testületi ülésen dönt az értékesítésére kiírt pályázat eredményességéről.

Ajánlott videó