Belföld koronavírus

Merész vagy észszerű vállalkozás négymillió oltottnál a nagy nyitás?

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Négymillió beoltottnál újabb lazításokat tervez a kormány. Kérdés, hogy nem lesz-e ez túl korai. Megnéztük, hogy a nálunk is nagyobb sebességgel oltó országokban miként néz ki az újranyitás.

Orbán Viktor miniszterelnök még múlt héten jelentette be, hogy 3,5 millió beoltottnál fél év után újra megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón arról beszélt, ezt a számot pénteken érhetjük el, így szombaton már kiülhettek az emberek az éttermek, kávézók kerthelyiségeibe.

Az újranyitás további menetéről hétfőn jelentek meg konkrétumok a kormány oldalán, ahol tételesen felsorolták, milyen lazításokra lehet számítani. Így például a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is, sőt akár szállodákba is mehetnek. Az igazolvánnyal újra látogathatók lesznek például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is. A lazításhoz tartozik, hogy a védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

Kapcsolódó
Ezek a szabályok jönnek 4 millió beoltottnál
Védettségi igazolvánnyal megnyílik egy csomó lehetőség. Akit beoltottak, annak már maszk sem kell a sportrendezvényeken.

Arról egyelőre a szakértők véleménye is megoszlik, hogy mikor és milyen lépés lenne a leghelyesebb, abban viszont talán mindenki egyetért, hogy óvatosnak kell lenni. Bár az Európai Unió tagállamai közül hazánkban térhet vissza elsőként a normális élet, a nagyvilágban már több ország is a nyitás útjára lépett, tőlük lehetne mit tanulni.

Jelenleg négy olyan országról tudunk, ahol korábban súlyos pusztítást végzett a koronavírus, de az oltások hatására jóval a többiek előtt megkezdték az újranyitást. Ebbe a körbe tartozik Nagy-Britannia, Izrael, Szerbia és Chile. Elrettentő és reménykeltő példát egyaránt találni e táborban.

Izrael és a zöld kártya

A felsorolt államok közül Izrael tart a legelőrébb, a világ leggyorsabban oltó országában már a lakosság 59,5 százaléka megkapta legalább a vakcina első adagját. Az izraeli kormány az oltási hajlandóság növelése érdekében a magyar vakcinaigazolványhoz hasonló zöld kártyát bocsátott ki azoknak, akik már védettséghez jutottak, és ezzel a nyitás különböző fokozataiban enyhítések is társultak.

A nagyobb nyitás Izraelben február 21-én, 50 százalékos átoltottságnál kezdődött. Aznap a bevásárlóközpontokat, a könyvtárakat, a múzeumokat és az imaházakat is megnyitották mindenki előtt, viszont a konditermek, sportesemények, kulturális rendezvények, szállodák és uszodák látogatását a zöld kártyához kötötték. Magyarul: aki nincs beoltva, nem mehet ezekre a helyekre.

Óriási különbség viszont, hogy míg Magyarországon már az első oltás után kiküldik a védettségi igazolványokat, addig Izraelben ezt csak a második oltás után egy héttel kapják meg a lakosok. Február 21. előtt egy héttel az izraeli lakosság 30 százaléka kapta meg mindkét dózist, Magyarországon eddig csak 15 százalék. Mire elérjük a négymillió beoltottat, és megkezdődik a nagy nyitás, ez a szám még aligha éri el a 30 százalékot. 

Alef Szafadi / EPA / MTI Vendégek egy jeruzsálemi étterem teraszán 2021. március 7-én, amikor Izraelben megkezdődik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások utáni nyitás utolsó, harmadik szakasza.

Az izraeli nyitás következő lépésére március 7-ig kellett várni, aznap már 50 százalék feletti volt az átoltottság. Onnantól bárki mehet kávézókba és kisebb éttermekbe, a beoltottak pedig – előzetes regisztrációval – bármelyik étterembe betérhetnek. Módosítottak a gyülekezési szabályokon is: beltéren egyszerre húszan, kültéren ötvenen vehetnek részt egyszerre egy eseményen.

Izrael tehát meglehetősen óvatosan nyitott, de mostanra eljutottak odáig, hogy az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga mindössze 135.

Ami még érdekes, hogy az elmúlt egy hónapban minimálisan nőtt csak a beoltottak száma. Ez részben azért van, mert 2,5 millió gyerek él az országban, akiket nem oltanak, illetve sokan határozottan elutasítják a vakcinát, őket pedig nagyon nehéz meggyőzni még akkor is, ha korlátozzák a jogaikat. Izrael egyébként már azt tervezi, hogy megkönnyíti a nem beoltottak életét is, így a védettséggel nem rendelkezők is járhatnának már konditerembe és uszodába, miközben a sporteseményeken és a kulturális rendezvényeken is eltörölnének minden korlátozást az oltottak számára.

Kapcsolódó

Izrael kapcsán nagy kérdés az, hogy Magyarországon hol torpanhat majd meg jelentősen az oltakozás. Jelenleg úgy 4,4 millióan regisztráltak, 250 ezer egészségügyi dolgozót pedig már az első körben beoltottak, de ez így együtt sem tesz ki még 50 százalékot sem. A nyájimmunitás eléréséhez minimum 60–70 százalék kellene, igaz, ennek kiszámításában azokat is figyelembe kell venni, akik már átestek a fertőzésen, és úgy szereztek védettséget.

Nagy-Britannia és a dátumkitűzés

Nagy-Britanniában szintén jól halad az oltási terv, de ott a kormány teljesen más megoldást választott a nyitás elindítására. Egyrészt nincs védettségi igazolvány, amihez külön szabályokat kötnének, másrészt februárban közzétették a komplett újraindítási tervet, tehát tervezhető volt mindenki számára az élet.

A britek április 12-én nyitották meg a vendéglátóhelyek teraszait. Az országban akkor már elérte az átoltottság a 47,5 százalékot. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy Magyarországon többen kapták meg április 12-ig mindkét oltásukat (12,95 százalék), mint Nagy-Britanniában (11.57 százalék), aminek az az oka, hogy utóbbi országban főként AstraZenecával oltanak, a két dózis közötti időt pedig 12 hétre tolták ki.

Oli SCARFF / AFP AstraZeneca vakcinával oltanak be egy férfit az ideiglenes oltóközponttá alakított Lichfield székesegyházban 2021. március 18-án.

A harmadik hullám a szigetországban már lecsengett, az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga most 2500 körül mozog, holott január elején még a 60 ezret súrolta. A briteknél viszont az év elején nagyon szigorú zárlatot rendeltek el, miközben az oltási programot látványosan felpörgették. A kettő együtt pedig már hatásosnak bizonyult.

Egyelőre az óvatos nyitásnak sincsenek negatív hatásai, de a brit kormány nem kapkodja el a folyamatot még úgy sem, hogy a napokban hónapok óta először fordult elő, hogy tíznél kevesebben hunytak el a betegségben 24 óra alatt.

Legközelebb május 17-én fognak enyhíteni: akkor már 30-an összegyűlhetnek a parkokban, kertekben, hatan találkozhatnak különböző háztartásokból beltéren, és csak ekkor lehet újra pubokba, éttermekbe, hotelekbe, moziba, múzeumokba menni.

Május közepétől megnyitják a stadionokat is, de teljesen másként, mint nálunk. Első körben csak tízezer embert engedhetnek be az arénákba, de a kisebb lelátókkal rendelkező pályák esetében csak a kapacitás 50 százalékát használhatják ki, tehát egy tízezer fős stadionban sem lehet majd telt ház. Arról pedig szó nincs, hogy maszk nélkül be lehetne majd menni a meccsekre, mint itthon, igaz, ott védettségi igazolványhoz sem kötik majd a belépést. A britek egyébként az Európa-bajnokságra sem fognak enyhíteni, a 90 ezres Wembley-ben például maximum húszezren tudnak majd szurkolni a mérkőzéseken.

Pedig értelemszerűen a brit kormánynak is vannak számításai arról, hogy addigra a lakosság hány százaléka kap legalább egy oltást. Vélhetően ez a szám nyárra már a nyájimmunitást is garantálná, de ők egyelőre nem vállalnak kockázatot egyetlen focimeccsel sem.

Kapcsolódó
Koronavírus: mélyponton a halálozások száma Nagy-Britanniában
Tavaly szeptember óta először tíznél kevesebben haltak meg 24 óra alatt koronavírusban.

Szerbia és a korai öröm

Az év első hónapjaiban attól volt hangos a nemzetközi sajtó, hogy Szerbia az egész Európai Uniót veri az oltásokkal, de mostanra már Magyarországon is többen vannak beoltva lakosságarányosan, mint a déli szomszédunknál. Ez azért lehet így, mert a szerbeknél kirívóan alacsony az oltási hajlandóság, és nem igazán tudja rávenni a kormány a kétkedőket a vakcinázásra.

Márciusban már beoltottak Szerbiában több ezer külföldit, mert lejárt volna a megvásárolt vakcináik szavatossága. Mivel nem akarták megsemmisíteni a készletet, ezért felajánlották inkább a környező országok polgárainak, akiket a második oltásra is visszahívnak.

Kapcsolódó
Regisztráció nélkül oltanak Szerbiában külföldieket is
Pfizert és Szputnyikot is lehet így kapni.

Április ötödikén viszont megkezdték az újranyitást, és a teraszokon újra fogadhatnak vendégeket a kávézók, éttermek. Aznap a 22 százalékot sem érte még el az átoltottság, mindkét oltást pedig a lakosság alig több mint 16 százaléka kapta meg.

Szerbia problémája azért is lehet érdekes a mi szempontunkból, mert nem lehet örökké várni a nyitással akkor sem, ha egy nemzetben ilyen kevesen akarják beoltatni magukat. Az embereknek elegük van a bezártságból, a gazdaságot pedig valahogy újra kell indítani.

A hétmilliós országban még mindig a háromezret súrolja a napi új esetek száma, de önmagában a teraszok nyitása nem eredményezte azt, hogy számottevően megugrott volna a fertőzöttség.

Koronavírus

Chile és az elhamarkodott nyitás

Végül nézzük Chile példáját, ahol a magas átoltottság ellenére is kisebb katasztrófát okozott a nyitás.

A dél-amerikai országban április 9-én kilencezer fertőzöttel új csúcsot döntött a napi esetek száma, pedig akkor már a lakosság 38,52 százaléka megkapta legalább az első oltását. Tehát nagyjából ott tartottak akkor, mint most Magyarország.

Szakértők szerint a kialakult helyzetben óriási szerepet játszott a brazil vírusmutáns, valamint az is, hogy nagyon hamar enyhítették a korlátozásokat. A kormány tavaly év végén feloldotta a beutazási korlátozást, valamint engedélyezte az üzletek és az éttermek újranyitását is a gazdaság fellendítése érdekében. Akkor még átoltottságról nem is lehetett egyáltalán beszélni.

Ugyan jó ütemben zajlott az oltási kampány, a helyzet azért válhatott egyre rosszabbá, mert az emberek már maszkot sem nagyon viseltek, úgy érezték, hogy vége van a járványnak. Ráadásul azok is fellélegeztek, akik megkapták az oltás első adagját, pedig a teljes védettség kialakulásához több idő kell.

Chilében a CoronaVac vakcinával oltanak, ami a klinikai tesztek szerint alig több mint 50 százalékos hatékonyságú. Bár emiatt több beoltott is elkaphatta a koronavírust akár két dózis beadása után is, nem véletlen, hogy jóval kevesebben kerülnek kórházba az emelkedő fertőzésszámok ellenére is. Mert bár a vakcina a vírustól nem véd százszázalékosan, a betegség heveny lefolyását szinte biztosan megelőzi.

Azaz a chilei példa arra figyelmeztethet minket is, hogy hiába van 3,5 vagy akár 4 millió oltott, nem mindenki védett még az adott pillanatban. A hamis biztonságérzet pedig érdemben, ráadásul negatívan befolyásolhatja a járvány lefolyását.

Kapcsolódó
A világ egyik legjobban átoltott országa intő példa, miért lenne veszélyes túl korán nyitni
Chilében már minden harmadik ember kapott oltást, a védekezésben továbbra is erős korlátozásokat alkalmaznak, a járvány mégis felívelő szakaszban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik