Nagyvilág koronavírus

Regisztráció nélkül oltanak Szerbiában külföldieket is

MTI / Vasvári Tamás
MTI / Vasvári Tamás

Előzetes regisztráció nélkül is meg lehet kapni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját, valamint a Szputnyik V védőoltást Szerbiában szerdától – írja az MTI az országos közegészségügyi intézet alapján.

A lakosság minél nagyobb arányú átoltottsága érdekében korábban a Sinopharm, valamint az AstraZeneca védőoltását is előzetes bejelentkezés nélkül kaphatták meg a szerbiai állampolgárok, az országban élő külföldiek, de akár a csak a vakcina miatt az országba érkezők is. A nyugat-balkáni országban a beadott vakcinák száma már meghaladta a 3,5 milliót.

Márciusban már beoltottak Szerbiában több ezer külföldit, mert lejárt volna a megvásárolt vakcináik szavatossága. Mivel nem akarták megsemmisíteni a készletet, ezért felajánlották inkább a környező országok polgárainak, akiket a második oltásra is visszahívnak.

A program április elején leállt, inkább a saját állampolgáraik beoltottsági arányának növelésére helyezte a hangsúlyt szerb kormány, addig ugyanis körülbelül a lakosság 30 százaléka kapott vakcinát. Akkor azt mondta Ana Brnabic szerb miniszterelnök, hogyha ilyen ütemben halad az oltási kampány, akkor júliusra térhet vissza az élet teljesen a normális kerékvágásba. A teraszok például azonban már múlt héten kinyitottak Szerbiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik