Élő Közélet

Gulyás Gergely: szombaton megnyithatnak a teraszok

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Szputnyik a legjobb vakcina, a minimálbér nem lesz adómentes, jövő héten átléphetjük a 4 milliós oltási határt, 6 millió beoltottól beszélünk társadalmi immunitásról.

A tudomány szabadsága érdekében szervezik ki az állami vagyont

A vagyonkezelő alapítványokról Gulyás azt mondta, azok létrejöttének nincs köze a választásokhoz. Az egyetemek átalakítása szerinte feltétlenül szükséges a versenyképes felsőoktatáshoz. Az pedig, hogy nem a kormány gyakorolja az irányítás jogát, nem korlátozza, hanem kiterjeszti a tudomány szabadságát. Közérdekű alapítványokról, ha úgy tetszik, közalapítványokról van szó, a nekik juttatott vagyon nem válik magántulajdonná.

Kapcsolódó

A Szputnyik a legjobb oltóanyag

Minden kutatás végeredményét nyilvánosságra fogják hozni a vakcinák hatékonyságáról. Gulyás Gergely szerint a Sinopharm vakcina jobban véd, mint a Pfizer, de a legjobb az orosz Szputnyik V oltóanyag.

A védettségi igazolványról Orbán Viktor tájékoztat

A védettségi igazolvánnyal igénybe vehető szolgáltatásokról hamarosan döntés születik, ezeket a miniszterelnök fogja ismertetni. A kormány vizsgálatot rendelt el a Janssen vakcinával kapcsolatban, ez jelenleg folyamatban van. Korábban az AstraZeneca vakcinát is megvizsgálták és biztonságosnak találták.

Az Eb-meccsekről egyeztetnek az UEFA-val

A budapesti Eb-meccseken való részvétel feltételeiről a kormány egyeztet az UEFA-val, a részletekre vonatkozó kérdés Gulyás szerint idő előtti. Május végére viszont mindenki beoltanak, így meglesz a társadalmi védettség.

Nem lesz adómentes a minimálbér

A minimálbér adómentességére vonatkozó szocialista javaslatot Gulyás politikai álszentségnek minősítette. Mindeninek jobb, ha a minimálbért emeljük, a baloldali kormányoknak viszont egyszerűbb volt az adómentesség, mert az nem a multinacionális cégeknek került pénzébe.

Kapcsolódó
Adómentes minimálbért akar júliustól az MSZP
Igazságtalannak tartják, hogy a legkisebb kereseteket Európa egyik legnagyobb adóterhelése sújtja. 

A járványhelyzet dönt arról, hogy lesznek-e táborok

Csak remélni lehet, hogy az iskola után lesznek nyári táborok – mondta Gulyás egy kérdésre válaszolva. A járványhelyzet fogja ezt meghatározni, döntést csak májusban lehet hozni erről. Novák Katalinnal az Erzsébet-táborban jártak.

Kapcsolódó
A kormány elajándékozta, Mészárosék 22 milliárdnyi közpénzért újítják fel az Erzsébet-táborokat
15 év üzemeltetés után pedig a Fidesz-közeli alapítvány azt tesz a területtel, amit csak szeretne, akár el is adhatja.

A CNN egy propagandaadó

Kérdésként merült fel, hogy a kormány mit gondol arról, hogy a CNN döntötte el az amerikai elnökválasztást? Gulyás Gergely szerint a CNN egy propagandaadó. Ideje búcsút mondani  annak az elképzelésnek, hogy a CNN és a BBC színvonalat képvisel. Az amerikai belügyeket akkor szoktuk kommentálni, ha annak magyar belpolitikai vonatkozása van.

Lesz új ünnepnapunk?

A kormány nem döntött még arról, nemzeti ünnep legyen-e június 19., amikor az utolsó szovjet katona elhagyta Magyarországot.

Blokkoljuk Ukrajna NATO-csatlakozását, szolidárisak vagyunk Csehországgal

A magyar kormány kifejezte szolidaritását Csehországgal és nyilatkozatban biztosította támogatásáról a prágai kormányt az orosz kémügyben. Gulyás ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy elget tesz-e a cseh kérésnek és kiutasít-e orosz hírszerzőket.

A Mazsihisz és az EMIH közötti vitában a kormány nem kíván állást foglalni.

Kapcsolódó

Magyarország a Krím orosz annexiója után szolidaritást vállalt Ukrajnával, illetve támogatta az EU szankcióit Oroszországgal szemben. A magyar-ukrán kapcsolatokat ugyanakkor beárnyékolja, hogy az ukrán kormány korlátozza a magyar közösség anyanyelvi oktatáshoz való jogát. Ezért Magyarország blokkolja Ukrajna NATO-integrációját, és ez nem is fog változni.

Ettől független Ukrajna területi integritása, ezügyben Magyarország szolidáris.

Miért ajándékozták el a MOL és a Richter százmilliárdokat érő részvénypakettjeit?

Arra a kérdésre, hogy miért kellett a MOL és a Richter százmilliárdokat érő részvénypakettjeit elajándékozni a Mathias Corvinus Collegiumot működtető alapítványnak, amikor korábban az volt a kormány álláspontja, hogy a stratégiai jelentőségű cégeknek állami kézben kell lenniük, Gulyás azt mondta: az alapítványok közérdekű feladatot látnak el, az ilyen közvagyonra az államnak

elővásárlási joga marad.

Kapcsolódó
Százmilliárdokkal hizlalták megkerülhetetlenné a kormányközeli elitképzőt
A Mathias Corvinus Collegium a Habony Árpád hitelezőjeként is elhíresült Tombor András szerelemprojektjének indult, majd negyed századdal később rengeteg pénzzel szállt be a kormány, és kiszorította a Fidesz-közeli üzletembert. Volt és jelenlegi diákokkal, oktatókkal és a főigazgatóval beszélgettünk, hogy megmutassuk, mi az az MCC, és hová tart.

Szabaduljunk meg az értelmetlen, ideológiai berögződésektől!

Hipokrita magatartás az egészségügyi együttműködést kritizálni, amikor például Németország rekordokat dönt a Kínával való kereskedelemben. Szabaduljunk meg az értelmetlen, ideológiai berögződésektől, tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Nincs baj a lélegeztetőgépekkel

A kínai lélegeztetőgépekre vonatkozó kérdésre Gulyás azt mondta: az állam felelőssége a gépek biztosítása, azok használata orvosszakmai kérdés. Lélegeztetőgép van elegendő, a legmodernebb gépek állnak rendelkezésre. Nem igaz, hogy ezekkel bármi baj lenne, az orvosok szakértelmét pedig ő nem kérdőjelezné meg. Tudományos kérdésekben a kormány nem kíván vitatkozni, de a gépek adottak.

Pécsett nem állt le az onkológiai betegek ellátása

Gulyás szerint tévesek azok az információk, amelyek szerint Pécsett leállt volna az onkológiai betegek felülvizsgálata. Konkrét panaszok esetén haladéktalanul kivizsgálás következik, a gépek és a személyzet is készen állnak.

Ausztriában azért tesztelnek sokat, mert nincs elég oltóanyag

Az ingyenes koronavírus-tesztekre vonatkozó kérdésre Gulyás azt mondta: Ausztriában azért tesztelnek sokat, mert nincs elég oltóanyag. Magyarországon ezzel szemben folyamatos az oltás, nincs szükség tömeges tesztelésre. Alig több mint egy százaléka betegszik meg azoknak, akik az oltást megkapják.

Mi történik, ha elérjük a 4 millió beoltottat?

A mozik és színházak nyitására vonatkozó kérdésre a miniszter azt mondta: a 4 millió beoltottat követő intézkedésekről Orbán Viktor miniszterelnök ad tájékoztatást.

Gulyás örül annak, hogy néhány nap alatt kudarcba fulladt a leggazdagabb fociklubok által kezdeményezett Szuperliga, illetve annak is, hogy az európai politika fellépése is egységes volt ebben a kérdésben.

Az ellenzéki előválasztás a baloldal döntése

Az ellenzéki előválasztásra vonatkozó kérdésre a miniszter azt mondta, ez a baloldal saját döntése, ők döntöttek úgy, hogy szövetséget kötnek „a szélsőballal és a szélsőjobbal is”. A választók fogják meghozni azt a döntést, hogy visszahozzák-e a 2010 előtti múlt figuráit.

Magyarországon szólásszabadság van

Magyarországon szólásszabadság van, ami azt jelenti, hogy butaságokat is szabadon lehet beszélni – mondta Gulyás arra a kérdésre, milyen következménye lesz egyes ellenzéki képviselők botrányos megszólalásainak. A kormány ezekkel nem foglalkozik.

Szóba került Fekete-Győr András a Partizánnak adott interjúja is, Gulyás azt mondta: jól szórakozott rajta, a beszélgetésről írt cikkek az ő véleményét igazolták vissza, de ennél bővebben nem akarta minősíteni a Momentum jelöltjének teljesítményét.

Aki a baloldalra hallgat, meghalhat

A baloldal oltásellenes kampánya életveszélyt hordoz magában. Ha bárki hisz nekik, meghalhat – jelentette ki Gulyás Gergely. 50 év felett bárki veszélyeztetett, már nem csak a legidősebbek, ezért is fontos az oltás, tette hozzá.

Lehet, hogy szeptemberben újra kell oltani

Egyelőre nincs vakcinafelesleg – mondta kérdésre a miniszter, aki szerint egyelőre nem lehet pontosan megmondani, mennyi ideig nyújt védettséget az oltás. A gyártók 6 hónapot garantálnak, ennél hosszabb távra nincsenek információk. Ez nyáron lejár az első beoltottak, az egészségügyi dolgozók esetében. Folyamatosan vizsgálják az ellenanyagszinteket, de lehet, hogy szeptemberben újra kell oltani.

Aki be van oltva, az utazhat külföldre

A külföldi nyaralásokkal kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy aki be van oltva, az utazhat külföldre is, mert nagyobb biztonságban van, mint aki itthon marad oltás nélkül.

Kitartanak a Fudan mellett, de Diákváros is lesz

Kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta, a Fudan Egyetemmel a kapcsolat egyáltalán nem új, 2017 óta senkit nem zavart, hogy a Corvinus Egyetemnek közös kurzusa volt a kínai intézménnyel. Bármilyen egyetemet, amely a legjobb 50-be tartozik a világon, szívesen lát Magyarország. A CEU-t a miniszter diplomagyárnak minősítette, arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államokban nem végzett oktatási tevékenységet. A kormány betartja a fővárossal kötött megállapodást, a Diákváros megvalósul. Fürjes Balázs helyett azért kerül ez is az ITM-hez, hogy

egy egységes projektként kezeljék a Fundant és a Diákvárost.

A határok megnyitása után elsőként fogják lehetővé tenni, hogy a határon túli magyar állampolgárok beutazhassanak Magyarországra. Viszont ezzel óvatosnak kell lenni, amíg a 60-70 százalékot el nem éri itthon az átoltottság.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik