Belföld koronavírus

Úgy kapott SMS-t, menjen holnap oltásra, hogy már két hete beoltották

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Úgy tűnik, nem sikerült minden adminisztrációs hibát kiküszöbölni a múlt heti AstraZeneca-incidens óta. Egy olvasónk kedd délelőtt kapott SMS-t, hogy másnap menjen oltatni a Péterfy Kórházba, ám ő krónikus betegként már február 24-én megkapta az AstraZeneca-vakcinát.

Múlt héten is kaptam SMS-t, akkor az Üllői útra kellett volna mennem

– mesélte olvasónk.

Hozzátette, hogy az üzenetben megjegyzik, hogy ha már kapott oltást, nincs tennivalója, de így is nonszensznek tartja: másodszor hívják úgy oltásra, hogy egyébként már be van oltva. Valóban adódik a kérdés, kiket, és hogyan fognak oltani, ha elvileg azokat hívják csak be, akiknek dedikáltan jár vakcina. Ha több SMS-t küldenek ki, mint amennyi vakcina, akkor előfordulhat például, hogy valaki potyára megy oltakozni. Ami viszont aggasztóbb: így az is felmerül, hogy nincs megbízható adatbázisuk a hatóságoknak arról, hogy kit sikerült már beoltani.

Különösen furcsa, hogy olvasónknak már a második körös oltásra is megvan az időpontja, amit a háziorvosától kapott, ezért nem érti, hogy ez az információ miért nincs meg a rendszerben.

Azt mondta, egyébként is kalandos úton jutott az oltáshoz, ezért nincs nagyon meglepődve a helyzeten. A regisztráció után nem kapott e-mailt, ami többekkel előfordult, ezért amikor a krónikus beteg 60 év alattiakat kezdték oltani, direkt felhívta a háziorvosát, hogy rajta van-e a listán. Nem volt.

Ezután a központi ügyfélszolgálatot hívta, ahol megadták neki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) telefonszámát, hogy ott érdeklődjön. A megadott számon viszont jelezték neki, hogy már évek óta nem ez az NNK száma. Végül hosszas kapcsolgatás után sem tudták megmondani, hogy miért nem kapott értesítést, szerepel-e egyáltalán bármilyen listán.

Végül egy héttel a beoltása után – a háziorvos jelezte neki, hogy egyszer csak megjelent a neve a listán – kapta meg az értesítőt, hogy mehet oltatni.

Kapcsolódó
„Szerintem olyan is be tudott menni, aki nem volt rajta a listán”
Az emberek a médiából úgy értesültek, ha eljönnek az oltópontokra, akkor mégis megkaphatják a vakcinát.

Mint ismert, múlt hétvégén 74 ezer 60 évesnél fiatalabb krónikus beteget oltottak volna be AstraZeneca-vakcinával, azonban az adminisztrációs hibák miatt azt közölték, hogy a tömeges oltás elmarad. Ugyanis, mint kiderült, olyanok is kaptak behívót, akiket már beoltottak, sokan pedig több mint száz kilométert utazhattak volna, hogy megkapják a vakcinát. György István államtitkár, aki az oltást szervezi, tőlük elnézést kért, és azt mondta, egy későbbi időpontban, rövidesen megkapják az oltást. Ezt az időpontot ennek a hétnek a második felére jelölték ki. Hétvégén ennek ellenére sokan mégis beadatták az oltást, szombaton olyanok is, akik nem lettek volna erre jogosultak, csak beálltak a sorba.

Megkérdeztük az operatív törzset, hogy a múlt heti adminisztrációs hibát nem sikerült-e kiküszöbölni, vagy másról van-e szó. Illetve arról is, hogy mi alapján küldik ki az SMS-eket, ha már a szövegben felvetik, hogy ne törődjön az üzenettel az, aki már be van oltva. Válaszokat egyelőre nem kaptunk, amennyiben ezek megérkeznek, frissítjük a cikkünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik