Belföld koronavírus

Szeptembertől külföldiek nem jöhetnek Magyarországra, a hazatérő magyarokra karantén vár két negatív teszt híján

Visszatér a tavaszi szigor a határokon – jelentette be Gulyás Gergely.

Szeptember 1-jével új határátlépési szabályokat vezet be a kormány a koronavírus terjedése miatt – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a járvány második hulláma elkezdődött Európában, és idehaza is számottevően nőtt a betegek száma.

A hazai megbetegedések többsége külföldi eredetű, és mivel a vírus terjedése a munkahelyeket és az iskolakezdést veszélyezteti, a határokon visszatérnek a korábbi, tavasszal érvényes szabályokhoz – mondta a Miniszterelnökség vezetője. Így fő szabály szerint szeptembertől külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, csak különösen indokolt esetekben, elsősorban munkavégzés céljából (vállalatcsoporton belüli utazásoknál), bizonyos sporteseményeken való részvétel miatt, illetve továbbra is biztosított lesz a tranzitforgalom, diplomáciai utakra is lesz lehetőség, valamint a katonai konvojok is áthaladhatnak Magyarországon, ahogy a korlátozott, 30 kilométeres sávban történő határátlépés lehetősége is fennmarad. Az egyedi méltánylást igénylő esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat mentességet. A részletszabályokat szombaton pontosítják.

A külföldről hazatérő magyarok szeptembertől 14 nap karanténra kényszerülnek, kivéve, ha két nap különbséggel két negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni

– közölte Gulyás, hozzátéve: az emberek egészségének védelme mellett a gazdaság érdeke is ezt kívánja meg. Egy kérdésre azt is elmondta: csak idehaza végzett, laboratóriumi tesztet fogadnak el a karantén alóli mentesüléshez.

A teszt költségét mindenkinek magának kell állnia, kivéve azokat, akik nem jártak külföldön, hanem kontaktkutatás miatt végzik el rajtuk a vizsgálatot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett ajánlás ugyan nem tiltja meg, de nem is javasolja a nagy tanévnyitó ünnepségek megtartását – mondta Gulyás, hangsúlyozva, hogy az ismertetett határátlépési intézkedések jórészt azt a célt szolgálják, hogy ne legyen szükség az iskolák bezárására. Osztálykirándulásokat belföldön lehet tartani, egyedi mérlegelés alapján.

A kormány nem gondolja, hogy kijárási korlátozásokra lenne szükség, és nem is szeretne ilyeneket bevezetni – közölte Gulyás, hozzátéve, hogy az egészségügy felkészültebb a járvány kezelésére, mint a tavasszal. A maszkviselést szigorúbban fogják ellenőrizni, új szabályokat azonban ezzel kapcsolatban sem tart szükségesnek a kormány. A 65 év felettiek vásárlási idősávjának visszaállítása sincs napirenden, a most bejelentett új szabályok pedig egy hónapig biztosan érvényben maradnak.

Gulyás megjegyezte, természetesen bárki elhagyhatja az országot, de a hazatérés után szigorú szabályok érvényesek: két színkód van,

Magyarország zöld, minden más vörös.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szó volt a Bayern München–Sevilla Európai Szuperkupa-döntőről is, amelyet szeptember 24-én nézők előtt rendezhetnek meg a Puskás Arénában. Gulyás azt mondta, az Európai Labdarúgó Szövetség döntése alapján hatezer külföldi válthat jegyet, de az új határszabályok mellett csak olyan kivételezés képzelhető el velük, hogy a jeggyel rendelkezők két negatív teszt birtokában beléphetnek az országba, és a repülőtérről rögtön a stadionba viszik őket, onnan pedig vissza. De ez sem biztos, a járvány alakulásától függően döntenek erről.

Szintén két negatív koronavírustesztet várnak azoktól a külföldi hallgatóktól, akik felsőoktatási tanulmányaikat Magyarországon akarják megkezdeni vagy folytatni.

Egy kérdésre Gulyás arról is beszélt, hogy a külügyminisztérium tárgyalásokat folytat a tavasszal és nyáron beszerzett lélegeztetőgépek eladásáról, amennyiben azokra nem lesz szükség ilyen mennyiségben. A miniszter azt mondta, 8500-9000 gépet akartak venni, de amíg ezek nem érkeztek meg, kellő gondossággal eljárva újabbakat is rendeltek, az adott körülmények között nem piaci áron. A kormány döntött arról is, hogy Kárpátaljára ötven lélegeztetőgépet juttatnak el, ezzel minden kárpátaljai egészségügyi intézménybe jut eszköz.

Szijjártó Péter nem vett részt a pénteki kormányülésen – mondta egy kérdésre Gulyás, aki a korábbiaknál többet nem akart mondani a külügyminiszter adriai luxusjachtozásáról, és az nem volt téma a kormányülésen sem. Gulyás nem tudja, hogy Szijjártó a nyaralására azzal a 17 milliárd forint értékű magánrepülővel utazott-e, amelyet korábban Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc is igénybe vett, és amely Horvátországban járt akkoriban, ezt szerinte a külügyminisztertől kell megkérdezni. „Amit biztosan tudok, hogy én soha nem utaztam rajta” –  mondta.

A miniszterelnök azt mondta, több Balaton, kevesebb Adria, ő ennek maximálisan eleget tett

– így válaszolt Gulyás arra az újságírói kérdésre, hogy Orbán Viktor valóban nyaralt-e Horvátországban, lényegében elismerve ezt, megjegyezve ugyanakkor, hogy a kormányfő nyaralása is magánügy.

Gulyás elmondta, hogy két negatív teszt után vehetett részt a pénteki kormányülésen, miután az elmúlt két napot karanténban töltötte, mert egy hétvégi eseményen kezet fogott a koronavírussal fertőzött fideszes Hollik Istvánnal. Gulyás azt mondta, a Schaller-Baross Ernő helyettes államtitkár és családja tulajdonában álló kúrián tartott rendezvényen a miniszterek közül csak ő és Varga Judit vett részt, Varga azonban ott nem került kapcsolatba Hollikkal, neki azért kell karanténban lennie, mert az ugyancsak megfertőződött Trócsányi László fideszes EP-képviselővel találkozott hétfőn. A miniszter hangsúlyozta, hogy a zsófiapusztai összejövetel nem hivatalos program, hanem magánrendezvény volt.

Nem kellett szamárpadba ülniük, „a miniszterelnök nem szokott életvezetési tanácsokat adni” – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy a kormányfő nem neheztelt-e rájuk, amiért részt vettek a partin, és emiatt a kabinet több tagja is karanténba került. A miniszter ugyanakkor megerősítette, hogy az idén elmarad a szeptember elejére tervezett kötcsei piknik, amelyen a kormányfő hagyományosan felszólal, a parlament viszont a tervek szerint a szokott módon ül össze szeptemberben.

Megkérdezték a Miniszterelnökség vezetőjét a 24.hu cikkéről is, amely szerint Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke magát, a férjét és a testvérét is fizette a fiatal roma focisták képzési programjára kapott pénzből. Gulyás azt mondta, a cigányügyek a Belügyminisztériumhoz tartoznak, így ott kell érdeklődni, de úgy tudja, a program vizsgálata még nem zárult le. Szerinte ez nem jogi, hanem etikai kérdés, de ő nem alkalmazná a rokonait közpénzből.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik