Belföld

Az új elnök az MTA-ról: Egy nemzeti intézményről van szó, ami nem lehet ellenzékben

Interjút adott Freund Tamás, amelyben kifejtette, hogy miért kell barátságosnak lenni a kormánnyal. A kutatóhálózat elvételét és a kormánypárti sajtó támadásait viszont élesen bírálta. A genderkutatást pedig megvédte.

Hosszú interjút készített az Index a Magyar Tudományos Akadémia újonnan megválasztott elnökével, Freund Tamással. Az agykutatótól rögtön az elején megkérdezték, hogy azért nyert-e a másik jelölttel, Pléh Csabával szemben, mert ő kormánypárti?

A konfrontatív politika az Akadémia számára zsákutca, egy nemzeti intézményről van szó, ami nem lehet ellenzékben

– válaszolta az MTA-elnök, de szerinte ebben nem volt nagy véleménykülönbség a két jelölt között.

Hozzátette, távol fogja tartani az Akadémiát attól, hogy „pártpolitikai kampányokban vegyen részt”, de „ a kormány döntéseit megpróbáljuk a társadalom számára optimalizálni”.

Az akadémia kutatóhálózatának elvételéről viszont már nem volt pozitív a véleménye:

Az Akadémiával való kormányzati bánásmód, az, hogy 54 percet kaptunk a sorsunkról döntő törvényjavaslat elbírálására, nem volt méltó az Akadémiához, mint nemzeti intézményhez. A kutatóhálózat elvétele, és az Akadémián születő eredmények eljelentéktelenítése a kormányközeli sajtóban ahhoz vezetett, hogy sok független gondolkodású tudós elvesztette a hitét a kormányzatban

– hozzátette, hogy szerinte méltatlan volt, ahogy a kormány sajtója a kutatóhálózatban született cikkeket próbálta súlytalannak beállítani, illetve nevetségessé tenni. Freund a genderkutatást is megvédte, ami szerinte teljesen legitim kutatási terület, még ha a kormányoldal ennek az ellenkezőjét is próbálja beállítani.

Genderkutatás az is, hogy a nők hogyan integrálódjanak vissza a munka világába, senki nem mondaná, hogy ez ne lenne fontos. Vannak olyan aspektusai, amelyek kiemelten jelentősek, mások talán kevésbé, de erre így rálegyinteni, hogy ez kidobott pénz és felesleges, azt nem lehet

– mondta az új elnök.

Arra válaszul, hogy akkor miért kritizált ő is társadalomtudósokat azt mondta, hogy

Én a kiválóságot szeretném támogatni minden tudományterületen, politikai nézetektől teljesen függetlenül. A gyengéket kritizálni fogom a jövőben is, politikai oldalválasztástól szintén függetlenül

– szerinte Palkovics László politikája vezet oda, hogy a jó kutatók elmennek, a gyengék maradnak. És utóbbiak próbálkoznak kormánykritikával a tudomány köntösébe bújva, hogy nemzetközi lapok emiatt publikálják a cikkeiket. Hozzátette, hogy ő nagy tiszteletben tartja az ellenzéki gondolkodású kutatókat is.

Freund Tamás arra is magyarázatot adott, hogy miért hagyta ott a konzervatív kutatókat tömörítő csoportot: „Azért léptem ki, mert a Batthyány Kör nem nyilvánult meg annak érdekében, hogy az Akadémiánál maradjon a kutatóhálózat, pedig ebben abszolút illetékes lett volna.”

Elárulta, Orbán Viktorral két éve nem találkozott négyszemközt, akkor azért, hogy elmondja, a Palkovics-terv a kutatóhálózat elvételére miért zsákutca. Süket fülekre talált. Viszont szerinte a tudományos függetlenség nem csorbult semmit a terv végrehajtása óta.

Most azt remélhetjük, hogy a kutatások nagy részét biztosítja majd az alapfinanszírozás, lesznek projekt jellegű támogatások is, és megígérték, hogy a kutatóhálózat még ebben az évben 30 százalékos béremelést kap

– árulta el az elnök.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik