Belföld

Orbán megüzente a Nyugatnak, mi a vele való kiegyezés feltétele

A magyarok nem akarnak kevert nép lenni. hanem keresztény kultúrából kisarjadt, büszke európai nemzet

– üzente Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz tisztújító kongresszusán elhangzott záróbeszédében.

Orbán, akit a küldöttek ismét a párt elnökévé választottak, egy olyan évtizedre szóló programbeszéddel állt a küldöttek elé, amelyben belpolitikai céljait és uniós, sőt világpolitikai terveit is bemutatta.

Az unióval kapcsolatban kijelentette: megegyezésre kell jutni Európa két fele között, de a megegyezésnek komoly feltételei vannak. Mint fogalmazott, nem akarja kenyértörésre vinni a dolgot azokkal, akik multikulturális országgá alakították saját otthonukat, “elvégre az az ő otthonuk, az ő hazájuk, de ez itt mi hazánk, a mi életünk, efölött a magyarokon kívül más nem rendelkezhet soha”.

Szerinte az unió keleti és nyugati fele más eszmények vonzásában él, más erényeket tisztel, de reméli, hogy az együttműködés még ilyen körülmények között is kialakítható. A feladattal az EU bizottság új elnök asszonyának kell megbirkóznia.

Orbán az együttműködés feltételeit is megnevezte:

  • Az EU-nak el kell fogadni a keleti és a magyar berendezkedést,
  • Fel kell hagyniuk az államaink és kormányaink elleni nyílt támadásokkal.

Nem vagyunk hajlandóan uniós pénzből finanszírozni a velünk ellenséges Soros-féle álcivil szervezetek garmadáját, mi nem küldünk hozzájuk efféle politikai aktivistákat, hát ők is vigyék haza Közép-Európából a sajátjaikat.

Orbán szerint az EU-nak fel kell hagyni a kormányok elleni a rejtett akciókkal, és nem juttathatnak hatalomba pártokat ilyen eszközökkel.

Ibizából egy is elég volt.

Az unió költségvetése nem arra való, hogy a liberálisoknak tetsző csapatokat, médiumokat finanszírozzák, tüntetőket, aktivistákat képezzenek ki, és vessenek be nálunk – mondta Orbán, aki szerint Macedónia instabilitásáért, Románia bajaiért is a rejtett beavatkozás a felelős, Washington és Brüsszel liberális hálózati jelentik a legnagyobb veszélyt a közép-európai térség békés nyugodt életére. “Politikai trükkökkel és fake news hálózatok tucatjaival kell szembe néznünk” – sorolta Orbán, aki szerint Európa “egybentartása” azon múlik, hogy ezek a “beavatkozási kísérletek” elszűnnek-e.

A nyugati kormányoknak küldött üzenet mellet a miniszterelnök belföldre is üzent.

Szerinte például azért kell a nagyvárosok polgárainak is a Fideszre szavazni, mert ő ugyan megvétózza az uniós kvótaterveket, de a következő lépésként a nagyvárosok vezetőivel fognak majd tárgyalni. Szerinte Szeged lesz az első számú betelepítési célpont.

Orbán nem fukarkodott a jelzőkkel a Fidesz méltatásánál. Az ország legrégibb hagyományú és lelkiségű pártja szerinte új rendszerváltást hajtott végre.

Az eredmények közé sorolta, hogy egy valódi, működő államelméleti modellt, egy magyar kereszténydemokrata államot hozott létre. „Demokrácia igen, liberalizmus nem!”

Az első rendszerváltás a szovjet világ megszüntetése volt. A második – szerinte – keresztény rendszerváltás is volt.

A beszédben többször kitért arra, hogy szerinte a szocialisták nem értik, hogy milyen szerencséjük volt, hogy „ép bőrrel megúszták” az előző ciklusokat. Orbán kijelentette, hogy csak a Fideszen múlott, hogy az utcai forradalom helyett az alkotmányos utat választották.

A megválasztásával kapcsolatban elmondta, jó oka volt arra, hogy most ne álljon elő a személyi változás javaslatával, bár a “kisködmönnek” lehetett volna új gazdája.

Tudjátok, nálunk ökölszabály, ha valaki nagyon akar egy pozíciót, ha láthatóan eszi érte a fene, akkor azt semmiképpen nem kaphatja meg, mert a sóvárgás vége csak a bukás lehet.

Orbán szerint a legfontosabb szabály, hogy a pártban munkát osztanak, nem pozíciót, és nem hatalmat. Kijelentette: most nagyon örül, hogy erre a munkára megválasztották, mert „most jön a java, az igazán nagy dolgok most jönnek, és ebből semmiképp sem szeretne kimaradni”.

Orbán szerint az igazán nagy dolgok az előttünk álló évtizedben történnek majd, végleg magunk mögött hagyjuk a szegénységet. 2010 óta egymillió ember tört ki a szegénységből, és folytatni kell a munkát.

Mi leszünk az a párt, amelyik elmondhatja, hogy felszámolta a szegénységet Magyarországon.

A cigányság helyzetének javítása is kiemelt ügy Orbán szerint. Bár a romák világában sok minden megváltozott, de még ma is nehéz világ az. Szerinte Balog Zoltán korábbi miniszter sok munkájával, a kormányzat, a civil szervezetek és az egyház összefogásával értek el komoly eredményeket, például a munkanélküli cigányok száma felére esett, a felsőoktatásban tanuló romák számát pedig megduplázták.

A Fideszről beszélve Orbán azt mondta: jól halad a Fidesz generációs megújulása, jönnek a fiatalok aktivistának, képviselőnek, polgármesternek. A kormányban is 38-40 éves miniszterek 70 évesekkel dolgoznak együtt, a tapasztalatok halmozódnak és át is adják egymásnak.

Orbán szerint a szerint a pártban a bajtársiasság a legfontosabb erény. „Bajtársak vagyunk, és szavak nélkül is tudjuk, hogy egy vérből vagyunk.” Bárki lojális tud lenni a másikhoz, ha annak igaza van, mondta, ahogy „hozzám is könnyű, ha igazam van”. „A bajtársiasság több ennél: akkor is lojális vagyok hozzád, amikor te tévedsz, és akkor is számíthatok rád, amikor én tévedek”. Ezért van a Fidesz fent és az egymást folyton eláruló liberális baloldal lent – állította Orbán, aki szerint a pártban a 11. parancsolatnak kell érvényre jutnia:

Ne mondj rosszat a fideszes társadról!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.