Belföld

Akadályozta a rendőrök munkáját a szökött fogollyal dulakodó sofőr

Valóságos szitokáradat zúdult a rendőrségre az interneten a Fővárosi Törvényszékről megszökött fogoly elfogása után. A többség azt kifogásolja, hogy az akcióban részt vevő rendőrök és a biztonsági felügyelő mellett miért nem tüntették ki azt a sofőrt is, aki a fegyvert szerző rabbal dulakodott.

Egyszerű zsaru vagyok. A fegyveres rab elfogásában sem vettem részt. Mikor hallottam, hogy sikeres volt és nem sérült senki, csak az, akinek kellett, mégis büszke voltam. Vagyok is. Azonban, amikor ma szembesültem azzal a mérhetetlen butasággal és gyűlölettel, ami a különböző híroldalak facebook megosztásain látható, lényegében undor fogott el. Hát miféle ország ez? Miféle emberek élnek itt? Mindegyiknek meggyőződése, hogy a mercis fickó fogta el a bűnözőt. Honnét ez? Ha így is lett volna, miért kell ilyen vehemensen köpködni a zsarukat? Ráadásul nem így történt. A fickó szakmaiatlan vakmerőséggel megpróbálta, nem tudta leteperni, a rab tovább menekült. Rendőrök vívták meg vele a tűzpárbajt és teperték le végül. Rendőrként elgondolkodom, hogy valóban megéri-e ilyen undorító lelkű, kárörvendő, ostoba emberekért kockáztatnunk az életünket, testi épségünket naponta

– reagált az eseményekre egy elkeseredett rendőr a Zsaruellátó nevű közösségi oldalon.

Megkerestük a BRFK-t, hogy megtudjuk, segítette vagy inkább hátráltatta az elfogásban részt vevő rendőrök munkáját az, hogy dulakodni kezdett a fegyveres fogollyal a sofőr. Kíváncsiak voltunk arra is, miért nem jutalmazták meg a sofőrt, illetve ilyen esetben hogyan tudja a legjobban segíteni egy túszul ejtett ember a rendőröket.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy az ilyen esetekben ne álljanak ellen, mindig tanúsítsanak együttműködő magatartást. Az Ön által említett konkrét esetben a rendőrök már közvetlenül a férfi nyomában voltak. A férfi elfogását az autó sofőrjének fellépése nem segítette elő

– közölte a BRFK, hozzátéve: emiatt nem kapott semmilyen elismerést a szökött rabbal dulakodó sofőr.

Kíváncsiak voltunk, miként látja a mostani rendőri fellépést egy olyan szakember, aki sok hasonló esettel találkozott pályafutása után. Megkerestük a válsághelyzetek szakértőjét, Végh Józsefet, aki túsztárgyalóként dolgozott mielőtt nyugdíjba vonult. Az ő nevéhez fűződik többek közt a Széna téri bankrablás esete, amelynél minden túszt sikerült kiszabadítani.

Láttam a szökött fogoly elfogásáról készült felvételeket. Az akcióban részt vevő rendőrök jogilag, szakmailag és a biztonság szempontjából is szakszerűen jártak el. Én úgy láttam, hogy a sofőr beavatkozása nehezítette az elfogásban részt vevő rendőrök munkáját. Lehet látni, hogy megtorpannak, és csak akkor indulnak meg, amikor a sofőr elengedi az elkövetőt

– mondta. A kriminálpszichológus elmagyarázta azt is, hogy ilyen esetben miért nem szerencsés egyébként sem az, ha megjutalmazzák a túszt, aki az elkövetővel szembeszáll. Erről így beszélt Végh:

Bátorítólag hatott volna a civil lakosságra, ha megjutalmazzák. Egyetértek azzal, ha az hangzik el, hogy ne avatkozzanak közbe a civilek. Ezzel ugyanis a lakosság a saját, valamint a rendőrök életét is veszélyezteti. Ha túszul ejtenek valakit, nagyon fontos, hogy betartsa az elkövető utasításait. Se többet, se kevesebbet nem szabad tenni annál, amit kér. Ha arra kér például minket, hogy adjuk oda az autónkat, akkor adjuk oda, és mondjuk, hogy igen, adom az autót. De ugyanígy kell válaszolnunk a többi utasítására is. Ezeknek fontos pszichológiai jelentősége van, mert megnyugtatják a támadót.  Ezt azért fontos tudni, mert az elkövető mindig az első másfél órában a legveszélyesebb. A legtöbb haláleset ilyenkor történik.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra múlt pénteken 11 óra 40 perckor érkezett bejelentés arról, hogy a Fővárosi Törvényszék Budapest V., Markó utcai épületében a 35 éves Sz. Károly ítélethirdetés után megütötte a biztonsági felügyelőt, majd elvette a fegyverét. A lábbilincsben lévő fegyveres magával hurcolta a törvényszék biztonsági szolgálatának egy munkatársát, akit az épületből kilépve elengedett. Sz. Károly a Budapest V., Stollár Béla és Bihari János utca kereszteződésénél megállított egy Nissan X-Trail típusú autót, amelynek 63 éves budapesti vezetőjét fegyverrel kényszerítette arra, hogy menekülésében segítse.

A bejelentést követően a BRFK elrendelte a főváros rendőri zárását és hajszát indított a fegyveres menekülő elfogására. A szökevény keresésébe bekapcsolódó rendőrök a Budapest XIV., Hungária körúton figyeltek fel a Nissanra. A fegyveres férfi a túszával együtt a Hungária körúton haladt a Stadion felé, majd a Besnyői utcánál jobbra kanyarodott a Stefánia út irányába.

Nincs kihallgatható állapotban a bíróságról megszökött fegyenc
Az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt indított nyomozást.

Ezután a Thököly út felé menekült; a férfi végig fegyvert szorított a sofőr fejéhez. A Nissan a Thököly úton haladt a Bosnyák tér irányába, majd tovább a Csömöri úton és a Nyírpalota úton a rendőri zárás eredményeként feltorlódott forgalom miatt az autó megállt. Sz. Károly kiszállt és a XV. kerületi Szentmihályi út és Nyírpalota út kereszteződése felé futott.

Közben megkísérelt megszerezni egy másik gépkocsit. A rendőrök a kereszteződésben érték utol a gyalogosan menekülőt. A közrendvédelmi főosztály munkatársainak felszólítására, majd figyelmeztető lövéseire a fegyveres férfi nem állt meg, a rendőrök több célzott lövést adtak le rá. A férfi továbbra is kórházban van, az állapota stabil.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik