Tudomány zöldövezet

Így beszélgettek kutatók egy hosszúszárnyú bálnával

NaluPhoto / Getty Images
NaluPhoto / Getty Images

A SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, azaz a földön kívüli intelligencia keresése) szakterületével foglalkozó kutatók egy csoportja tavaly állt elő egy izgalmas tanulmánnyal, amelyben azt állították, Alaszka partjainál sikerült saját „nyelvén” kommunikálni egy hosszúszárnyú bálnával. A szakemberek a közelmúltban további részleteket tártak fel a kísérletről – írja az Independent.

A cetfélék képesek bonyolult hangokkal kommunikálni egymással, a bálnaének sok esetben távolra is elhallatszik a tengerben. Az állatok beszédének teljes megértése eddig nem sikerült.

A kutatók korábban több bálnapopuláció énekét is rögzítették. „A hosszúszárnyú bálnák rendkívül intelligensek, összetett társas rendszerük van, eszközöket, buborékhálókat készítenek a halfogáshoz, és kiterjedten kommunikálnak mind énekkel, mind társas hívásokkal” – mondta Fred Sharpe, az Alaszkai Bálna Alapítvány munkatársa és a tanulmány társszerzője. Lisa Walker, a csapat bálnaénekre szakosodott kutatója szerint az állatok nyelve komplex, hangadásuk pedig lenyűgöző.

A vizsgálatban a csapat korábbi felvételeket játszott le különböző egyedeknek Alaszka vizeiben. A bálnák többsége figyelmen kívül hagyta a rögzített hangokat, az egyik, Twain nevű nőstény viszont mintegy 20 percig utánozta az éneket, miközben a kutatóhajó körül úszott.

A szakértők nem tudják pontosan, hogy a lejátszott hang mit jelent, de azt feltételezik, hogy egyfajta kapcsolatfelvevő hívás lehet. Walker szerint elképzelhető, hogy köszöntek az állatnak, amely válaszolt, majd a csapat ismét köszönt neki.

Úgy véljük, ez az első ilyen kommunikációs csere az emberek és a hosszúszárnyú bálnák között a hosszúszárnyú bálnák nyelvén

– nyilatkozta Brenda McCowan, a Davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa és a publikáció vezető szerzője.

A SETI-vel foglalkozó szakemberek azt feltételezik, hogy a földönkívüliek érdeklődnek a fajunkkal való kapcsolatfelvétel iránt. Az intelligens, nem emberi kommunikációs rendszerek, így a bálnák nyelvének vizsgálatával a kutatók olyan szűrőket fejleszthetnek ki, amelyeket alkalmazhatnak az idegenek által küldött esetleges jelek fogadására.

Kapcsolódó
Egymástól tanulják a hajók elleni támadást a kardszárnyú delfinek
2020 májusa óta több mint 500 alkalommal támadtak kardszárnyú delfinek hajókra az Ibériai-félszigetnél. Mi állhat a jelenség hátterében?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik