Tudomány

Karddal rontott a magyar királyra a merénylő

Magyar Elektronikus Könyvtár / Magyar Nemzeti Galéria
Orlai Petrich Soma: Zách Felicián
Magyar Elektronikus Könyvtár / Magyar Nemzeti Galéria
Orlai Petrich Soma: Zách Felicián

Zách Felicián 694 éve, 1330. április 17-én hajtott végre híres merényletet Károly Róbert ellen. A támadó karddal rontott az ebédhez készülődő királyi családra – írja a Rubicon.

A király katonája

Feliciánról az első adatunk 1275-ből származik, amikor a Zách-fivérek megosztoztak egy birtokon nagybátyjukkal, Zách Jób pécsi püspökkel. A fiatal nemes később Csák Máté szolgálatába szegődött, ahol magas pozícióba jutott, 1318-ban pedig Károly Róbert mellé állt. A király oldalán 1326-ban elnyerte Sempte várnagyi tisztségét, illetőleg szabadon bejárhatott a király visegrádi palotájába.

Miután azonban Károly Róbert leverte az oligarchákat és egyesítette az országot Felicián kegyvesztett lett és számos címétől megfosztották. Mindet akár indítékul is szolgálhatott a merénylet végrehajtásban.

Merénylet és bosszú

Felicián 1330. április 17-én váratlanul megjelent a visegrádi palotában éppen ebédre készülődő uralkodónál, és karddal a királyi családra támadt. A merénylő először Károly Róbert kezén ejtett könnyű sebet, majd Lokietek Erzsébet királynéra támadt, és levágta a gyermekeit védelmező asszony négy ujját.A merénylőt a terembe nyomuló vitézek össze-vissza vagdosták, Károly Róbert azonban nem elégedett meg Zách Felicián rettenetes halálával. A király a nemes úr fiát és annak szolgáját lovak farkához kötve gázoltatta halálra, Zách idősebb leányát lefejeztette, másik leányát pedig arcán és kezén megcsonkították, és elrettentésként lovon hurcolták körbe az országban.

Kapcsolódó
Brutális merénylet áldozata lett a magyar herceg
Hátulról tőrt döftek a gerincébe, majd többen kezdték kaszabolni: a legapróbb részletekig rekonstruálták a gyilkosságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik