Sport

„A legmerészebb álmainkat kezdi felülmúlni” – így áll kvótások terén Magyarország 100 nappal az olimpia előtt

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a MOB szerdai sajtótájékoztatóján, melyet száz nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt tartottak.

A magyar csapattal kapcsolatban gratulált a legutóbb kvótát szerzett versenyzőknek, egyúttal külön kiemelte a női és férfi kézilabdázók sikerét, hangsúlyozva, hogy a csapatok jelenléte erősíti a csapatszellemet az egész küldöttségen belül.

Rettenetesen örülünk az elmúlt időszak kvótás eredményeinek. Már most 150 kvótánál járunk, ami a legmerészebb álmainkat is kezdi felülmúlni

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy még sok kvalifikációs verseny van hátra, és úgy tűnik, közel lesz a létszám a 200 főhöz.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elsőként a női kézilabdázók vasárnapi debreceni kvótaszerzéséhez gratulált.

„Ennél szebben nem is tudtunk volna ráfordulni az utolsó száz napra, az olimpia előtti hajrára. Húsz év után készülhetünk úgy egy nyári olimpiára, hogy négy csapatunk is ott lehet az ötkarikás játékokon, és nagyon szurkolunk férfi és női 3×3-as kosárlabdázóinknak is, akik még harcolnak a kvótákért” – fogalmazott az államtitkár, megjegyezve, a hazai sportirányítás kiemelt célja volt, hogy idén tavasszal minél több sportágban rendezzenek olimpiai kvalifikációs eseményeket Magyarországon, ezáltal a magyar sportolók hazai pályán küzdhessenek meg a kvótákért.

A kézilabda-válogatottjaink teljesítménye is bizonyítja, hogy ez egy sikeres kezdeményezés volt. Ráadásul idén még mások mellett öttusában, kajak-kenuban, evezésben és ritmikus gimnasztikában is izgulhatunk itthon kvótaszerző versenyeken.

Továbbá nyáron Budapest lesz az egyik helyszíne az OQS-nek, a sportot és a városi kultúrát ötvöző olimpiai kvalifikációs sorozatnak. A BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás sportágakban a párizsi kvóták legalább felét a két állomásból álló selejtezőn keresztül osztják majd ki” – mondta.

Schmidt Ádám hozzáfűzte, a hazai versenyeknek az a célja, hogy a hatásuk túlmutasson önmagukon, ezért az államtitkárság azon dolgozik, hogy ezek a rendezvények minél több embert megszólítsanak, minél többen menjenek el rájuk, szurkoljanak és próbálják ki magukat egy-egy sportágban.

Az államtitkár hangsúlyozta, a sportirányítás azzal is igyekezett maximálisan segíteni a sportolókat, hogy a szakszövetségek már az év elején megkapták a támogatást, így tudják tervezni a felkészülést. Végül közölte, a száz nappal ráfordultunk a hajrára, és ebben az időszakban különösen fontos, hogy mindenki összefogjon és egy irányba húzzon.

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja megjegyezte, örülni kell annak, hogy európai olimpia lesz az idén, mert jelen állás szerint nem elképzelhetetlen, hogy legközelebb sokára, 16 vagy akár húsz év múlva lesz majd újra ötkarikás seregszemle a kontinensen.

Az eddigi kvótások

ATLÉTIKA (3)szinttel rendelkezők:

férfiak: Molnár Attila (400 m), Halász Bence (kalapácsvetés)

nők: Kozák Luca (100 m gát)

 

BIRKÓZÁS (3)

kötöttfogású 87 kg (Losonczi Dávid)
szabadfogású 65 kg (Muszukajev Iszmail)
női 76 kg (Nagy Bernadett)

 

KAJAK-KENU (15)

hat férfi kajakos
négy női kajakos
három férfi kenus
két női kenus

 

KERÉKPÁR (2)

férfi országúti mezőnyverseny 1 fő
női országúti mezőnyverseny 1 fő

 

KÉZILABDA (28)

férfi csapat
női csapat

 

LOVASSPORT (1)

Kaizinger Balázs (lovastusa)

 

ÖKÖLVÍVÁS (3)

férfiak: Kovács Richárd (63,5 kg), Akilov Pylyp (80 kg)

nők: Hámori Luca (66 kg)

 

ÖTTUSA (2)

nők: Gulyás Michelle

férfiak: Bőhm Csaba

 

RITMIKUS GIMNASZTIKA (1)

Pigniczki Fanni (egyéni összetett)

 

SPORTLÖVÉSZET (3)

férfiak: Pekler Zalán (puska), Péni István (puska)

nők: Fábián Sára Ráhel (pisztoly), Major Veronika (pisztoly)

 

TAEKWONDO (3)

férfiak: Salim Omar Gergely (58 kg), Józsa Levente (68 kg)

nők: Márton Viviana (67 kg)

 

TORNA (4)

férfiak: Mészáros Krisztofer (egyéni összetett)

nők: Czifra Bettina Lili (egyéni összetett), Bácskay Csenge (ugrás), plusz egy kvóta (egyéni összetett)

    

TRIATLON (1)

Lehmann Csongor
ÚSZÁS (33)

olimpiai kvalifikációs idővel, azaz A-szinttel rendelkezők:

férfiak: Betlehem Dávid (800 m, 1500 m gyors), Kós Hubert (100 m hát, 200 m hát, 200 m vegyes, 100 m pillangó), Rasovszky Kristóf (400 m, 800 m, 1500 m gyors), Szabó Szebasztián (50 m gyors), Kovács Benedek (100 m, 200 m hát), Milák Kristóf (100 m, 200 m pillangó, 50 m gyors), Márton Richárd (200 m pillangó), Telegdy Ádám (200 m hát), Németh Nándor (100 m gyors), Sárkány Zalán (1500 m gyors), Jászó Ádám (100 m hát), Zombori Gábor (200 m vegyes), 4×100 méteres gyorsváltó

nők: Burián Kata (200 m hát), Jackl Vivien  (400 m vegyes), Kapás Boglárka (200 m pillangó), Késely Ajna (400 m, 800 m gyors), Molnár Dóra (200 m hát), Szabó-Feltóthy Eszter (200 m hát), Pádár Nikolett (200 m gyors), Sebestyén Dalma (200 m vegyes), 4×100 méteres gyorsváltó, 4×200 méteres gyorsváltó

nyíltvízi úszás:

férfiak: Rasovszky Kristóf (10 km), Betlehem Dávid (10 km)

nők: Fábián Bettina (10 km)

 

VITORLÁZÁS (2)

Érdi Mária (ILCA 6)

Vadnai Jonatán (ILCA 7)

 

VÍVÁS (12+3)

férfi kardcsapat

férfi párbajtőrcsapat

női kardcsapat

Dósa Dániel (férfi tőr)

Pásztor Flóra (női tőr)

Kun Anna (női párbajtőr)

 

VÍZILABDA (24+2)

férfi csapat

női csapat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik