Belföld
Budapest, 2018. november 23.
Orbán Viktor miniszterelnök Nagy Katalin mûsorvezetõ társaságában a Kossuth rádió stúdiójában, mielõtt interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban 2018. november 23-án.
MTI/Balazs Mohai

New York Times: Orbán Viktor fasiszta eszközöket használ

24.hu
24.hu

2018. 12. 25. 15:34

Amikor valaki úgy kormányoz, hogy a saját népcsoportjához és mítikus múltjához fűződő lojalitása felülírja a valóságot, illetve a vele egyet nem értőkkel szembeni tiszteletet, akkor az a valaki fasiszta ideológiát és fasiszta politikai eszközöket használ a hatalom elnyeréséhez és megtartásához,

mondta Jason Stanley Orbán Viktorról. A Yale professzora egy, a New York Times honlapján december 25-én megjelent cikkben beszélt erről, amelyben azt fejtegetik, hogy Magyarországon mennyire találhatók még meg a demokratikus értékek.

A cikk szerint maguk a szakértők is küzdenek azzal, hogy demokráciának lehet-e nevezni Magyarországot, ugyanis a korábbi történelmi példákkal ellentétben itt nincs vasfüggöny és nyílt politikai elnyomás.

Filippov Gábor: A hibrid ellenforradalom kora
Elemzés Orbán Viktor politikai építményéről, arról, hogyan írható le és érthető meg a rendszer, mik az ellenzék lehetőségei egy ilyen konstrukcióban.

A kommunista korszakkal ellentétben most van Alkotmánybíróság, és működhetnek független, az állam tevékenységét ellenőrző civil szervezetek, úgynevezett watchdogok is. Ezen kívül a cikk szerint az újságírókat sem fenyegeti fizikai veszély azért, mert a munkájukat végzik. Arról nem is beszélve, hogy az állampolgárok szabad választásokon vehetnek részt, és az ország az Európai Unió demokratikus közösségének tagja.

Ugyanakkor, hívja fel a figyelmet a szerző, a valóság ennél bonyolultabb, ugyanis Orbán szövetségesei ott ülnek az Alkotmánybíróságban és a Legfőbb Ügyészségen is, a kormány pedig pénzügyi nyomással vette rá több független újság tulajdonosait, hogy adják el lapjukat a kormányközeli üzletembereknek.

Miközben a miniszterelnök szerint mindaddig demokráciáról lehet beszélni, amíg vannak szabad választások, a New York Times cikkében arról írnak, hogy a NER-t nem biztos, hogy úgy lehet a legjobban megérteni, ha újradefiniáljuk a demokráciát, hanem úgy, ha másképpen tekintünk az autokrácia fogalmára.

A mai Magyarország az egypártrendszer egy új formája, de több elemében is hasonlít a régebbi, hasonló rendszerekre,

mondta a lapnak Michael Ignatieff, az országból nemrég kipaterolt egyetem, a CEU rektora. Ez azért érdekes, mert közben az Orbán-kormány nyíltan antikommunista.

Hasonlóan vélekedik a már említett Jason Stanley is, aki szintén lát hasonlóságokat a mostani Magyarország helyzete és a történelmi előzmények között, aki hozzátette: azzal, hogy Orbán korlátozza a magyarok hozzáférését az információhoz, azt jelenti, hogy Magyarország már nem demokrácia, és teljesen mindegy, hogy hányan szavaznak a Fideszre.

A demokrácia nem csak egy választási rendszer, hanem az igazság tiszteletének kultúrája. (…) Az nem demokrácia, hogy a kormányzati propaganda mindenkinek hazudik, és mindenki a legfőbb vezetőre szavaz minden választáson.

Stanley szerint Orbán mindössze annyiban különbözik a klasszikus fasiszta mintától, hogy „neki nincs Gestapója”, és a rendszer ellenőrzését nem erőszakkal végzi. Ezért volt annyira kiemelkedő jelentőségű, amikor nemrégiben mégis erőszakkal távolítottak el országgyűlési képviselőket a közmédia épületéből, emlékeztet a New York Times.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.