Belföld

Hadházy Ákost biztonsági őrök dobták ki az állami televízióból

Többezres tömeg tüntetett vasárnap délutántól Budapesten elsősorban a rabszolgatörvényként ismertté vált túlóratörvény elfogadása miatt. A Boldog karácsonyt, Miniszterelnök úr! címmel tartott demonstráció résztvevői az állami televízió Kunigunda utcai székházához vonultak a tüntetés után, ahol több ellenzéki képviselő bejutott az MTVA épületébe és ott töltötte az éjszakát.

Az ellenzéki politikusok közölték: addig maradnak, amíg nem olvashatják be adásba a követeléseiket.

Erre sem vasárnap este, sem hétfő reggel nem kaptak lehetőséget az országgyűlési, illetve Európa Parlamenti képviselők. A stúdióba vezető útjukat biztonsági őrök állták el, valamint megnehezítették a politikusok közlekedését a székházban. Olyannyira, hogy Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő hívta is a rendőröket, mert szerinte az épületben akadályozzák a szabad mozgásában.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, az LMP volt társelnöke pedig a Facebookon közölte, hogy az MTVA igazgatójától, a hírhamisító Papp Dánieltől levelet kapott december 14-én amiben az áll:

Az MTVA képviseletében szeretném Önt biztosítani arról, hogy mind jómagam, mint az MTVA, mint intézmény támogatja az országgyűlési képviselőket megbízatásuk ellátásában, a részükre a szükséges felvilágosítást megadja. Teszem ezt az Ön esetében is, annak ellenére, hogy megszólalásai intézményünkre nézve kivétel nélkül negatív és a valóságtól távol álló kijelentések voltak, amelyeket ezúton is visszautasítok. A levélben meghatározott időpontok a munkahelyi feladataim mennyisége miatt nincs lehetőségem az Önnel való személyes találkozásra.

Az MTVA épületében tartózkodó politikusok közt van:

 • Hadházy Ákos független képviselő (az LMP volt társelnöke),
 • Szél Bernadett független képviselő (az LMP volt társelnöke),
 • Kunhalmi Ágnes (MSZP),
 • Újhelyi István (MSZP),
 • Szanyi Tibor (MSZP),
 • Vadai Ágnes (DK),
 • Székely Sándor (DK),
 • Varjú László (DK),
 • Ungár Péter (LMP),
 • Bősz Anett (Liberálisok),
 • Kepli Lajos (Jobbik),
 • Varga-Damm Andrea (Jobbik),
 • Stummer János (Jobbik).

A politikusok 5 pontból álló petíciót akartak beolvasni, ám amellett, hogy erre nem kapnak lehetőséget, a stúdió előtt biztonsági őröktől semmilyen érdemi tájékoztatást nem kaptak arról, hogy miért nem olvashatják be a petíciót.

Íme a petíció:

 1. A rabszolgatörvény azonnali visszavonása! A magyar dolgozók kizsigerelése, kiszolgáltatottá tétele teljes mértékben elfogadhatatlan! A szabálytalanul elfogadott rabszolgatörvényt vonják vissza!
 2. Kevesebb rendőri túlórát! Egy rendőrt se kötelezzenek többre, mint az Európai Uniós maximum! Tartsa be a kormány a saját törvényeit! Értük is tüntetünk!
 3. Független bíróságokat! Állítsák helyre az igazságszolgáltatás függetlenségét! Nem kérünk a Fidesz által irányított bírókból!
 4. Európai ügyészséget! Ha egy kormány nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, az felér egy beismerő vallomással! Egy korrupciós ügy sem maradhat büntetlenül!
 5. Független médiát! Nem akarunk több pártállami propagandahíradót látni! Követeljük a sajtószabadság helyreállítását és a felelősök, a hírhamisító Papp Dániel azonnali leváltását!

Hadházyt nem engedték fel a lépcsőn, így a lépcső mellett próbált felmászni:

Majd a független képviselőt többen, erőszakosan próbálták kivezetni az épületből:

A biztonsági örök viszont a felvételek ellenére azt állítják, hogy Hadházy lépett fel a biztonságiak ellen. Az ellenzéki képviselők körbeállták a földre került Hadházyt, és jelezték a biztonságiaknak, hogy hivatalos személy ellen léptek fel. A Magyar Televízió fegyveres szolgálata ragaszkodik hozzá, hogy Hadházy hagyja el az épületet.

Ezt követően négyen ragadták meg Hadházyt és egyszerűen kitették az utcára. Mindezt egy rendőr is végignézte, szó nélkül

Szél Bernadett élőben közvetítette, hogy mi történik az MTVA épületében, de a politikusnőt a biztonsági őrök kilökték az ajtón, a független képviselő elesett.

Érdekesség, hogy miközben reggel elállták a politikusok útját és nem engedték be őket, először a tüntetések óta az állami televízió híradója – ha nem is hosszan – beszámolt arról, hogy tüntetés volt Budapesten, és még arról is mutattak néhány képkockát, hogy az MTVA épülete előtt tömegek demonstráltak.

Az előzmények:

 • Szerdán több napon át tartó tüntetéssorozat kezdődött elsősorban Budapesten a Fidesz által erőszakkal átnyomott rabszolgatörvényként ismertté vált törvény miatt, amely 400 órára emeli a túlóráztatás lehetőségét.
 • A több napos tüntetés után vasárnapra hirdették meg a legnagyobb demonstrációt Budapestre Boldog karácsonyt, Miniszterelnök úr címmel.
 • A tömeg a Hősök teréről az Oktogonhoz, majd az Alkotmány utcához ment, ahol beszédeket tartottak az ellenzéki képviselők.
 • A tömeg a Kodály köröndtől a Hősök teréig ért.
 • Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja vetette fel, hogy az MTVA-hoz kellene mennie a tömegnek. Ezután több ezren meneteltek Óbuda széle felé.
 • Végül párezer ember el is sétált az MTVA épülete elé.
 • Az MTVA épületébe hosszas tolakodás után beengedték az ellenzéki parlamenti képviselőket.Próbáltak bekerülni az élő adásba, de nem sikerült.
  A tüntetők elkezdték megtolni a rendőröket, akik ezt nehezményezték és visszatolták őket.
 • Dulakodás volt.
 • Könnygázt is használtak a rendőrök, elég veszélyesen. Ráfújtak az első sorokra, többen elestek és rosszul lettek.
 • A képviselők az éjszakát az MTVA épületében töltötték, hogy reggel beolvashassák a követeléseiket.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.