Belföld
Göncruszka, 2018. április 5.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a göncruszkai olajtökmag-tisztító és -feldolgozó üzem ünnepélyes átadásán Göncruszkán 2018. április 5-én.
MTI Fotó: Vajda János

Csak a választás után dönt Balog Zoltán az egyetemek új vezetőiről

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2018. 04. 07. 09:00

Négy magyarországi egyetemet is új rektor vezethet 2018 júliusától, Balog Zoltán oktatásért felelős miniszter viszont hónapok óta húzza az előterjesztésüket.

Méghozzá azért, mert még nem döntött. 

A rektori kinevezés menete

A rektorokat az egyetemi tanárok közül, a szenátus döntése alapján, a miniszter előterjesztésére a köztársasági elnök bízza meg, illetve menti fel. A nem állami egyetemek rektorainak kinevezésére és felmentésére vonatkozó javaslatot, a fenntartó javaslata alapján, szintén az oktatásért felelős miniszter terjeszti elő a köztársasági elnöknek.

Pedig a Pécsi Tudományegyetemen (PTE), a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME), és a Semmelweis Egyetemen már decemberben megtörtént az új rektorjelölt kiválasztása, csakhogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma még mindig nem erősítette meg ezeket a döntéseket.

Megkérdeztük az EMMI-t, miért nem bólintott rá a jelölésekre Balog Zoltán, illetve mikor teszi ezt meg. A minisztérium válaszában azt írta, várhatóan a megbízást megelőzően jelenik meg a rektori megbízásokról szóló határozat a Magyar Közlönyben. Mivel az általános gyakorlat szerint a döntéseket megszületésükkor teszik közé a Magyar Közlönyben, ezért újabb levelet küldtünk a minisztériumnak, hogy tisztázzuk azt a kérdést: a négy említett egyetem esetében még nem döntöttek, vagy más oka van a késedelemnek. Erre az a válasz érkezett: a döntési eljárás még folyamatban van.

Kerestük a döntésre váró egyetemeket is, de a BME, és az SZTE sem válaszolt arra a kérdésünkre, tudják-e, eddig miért nem erősítették meg a kinevezéseket, ahogy arra sem reagáltak, hogy kaptak-e tájékoztatást arról, mikor történik ez meg. A Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem pedig a minisztériumhoz irányított minket, mondván a kérdések megválaszolásában csak a fenntartó minisztérium az illetékes.

Pécs, 2016. március 31.
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészettudományi és Természettudományi karának épülete 2016. március 31-én. A Pécsi Tudományegyetem az 1367-es alapításának 650. évfordulóját ünnepli 2017-ben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészettudományi és Természettudományi karának épülete 2016. március 31-én
Fotó: Sóki Tamás / MTI

Sikerült viszont elérnünk az orvosi kart vezető dékánt, Miseta Attilát, aki lassan négy hónapja, december közepén szerzett szavazattöbbséget a Pécsi Tudományegyetem rektorválasztó szenátusi ülésén. Lapunknak elmondta, hogy a megerősítés egyelőre várat magára,

azt viszont ő sem tudta, hogy ennek mi lehet az oka. 

Ennél gyorsabban szokott ez menni

Megnéztük néhány példát a korábbi évekből, hogy lássuk mennyire általános gyakorlat az, hogy a jelölés és a döntés között körülbelül négy hónap telik el. A Magyar Narancs 2013-as Rektort választ a miniszter című cikkében egészen jól látható, mi az általános gyakorlat. A Debreceni Egyetem szenátusa akkor február 14-i ülésén rangsorolta a rektori pályázatokat, és kétharmados többséggel Paragh György pályázatát támogatta. Balog Zoltán áprilisban ennek ellenére Szilvássy Zoltánt javasolta rektornak.

Itt persze nem csak az érdekes, hogy a szenátus javaslata, és a miniszteri döntés között körülbelül két hónap telt el, hanem az is, hogy Balog szembe ment a szenátus akaratával. 

Kecskeméten is hasonló volt a helyzet, itt Steklács János kapta a legtöbb szavazatot a március 21-i rektorválasztó szenátusi ülésen, Ailer Piroska pedig a második helyen végzett. Ehhez képest Balog Zoltán kinevezési felterjesztésében Ailer Piroskának szavazott bizalmat. Májusban. Vagyis itt is körülbelül két hónap alatt hozott döntést. De nézzünk egy kicsit közelebbi kinevezést. A Debreceni Egyetem legfőbb döntéshozó testülete 2017. február 23-ai ülésén Szilvássy Zoltánt javasolta a rektori székbe július 1-től 5 éves időszakra, 2022. április 30-ig. A döntést megküldték a minisztériumba, a tárca kezdeményezte a rektor kinevezését a köztársasági elnöknél, ez pedig meg is történt május közepén. Vagyis ebben az esetben a felterjesztés és a kinevezés között telt el három hónap.

Most viszont ott tartunk, hogy a rektorjelöltek már lassan négy hónapja várnak Balog Zoltán válaszára.

Kiemelt kép: Vajda János / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.