Belföld
Gidófalva, 2017. október 21.
Erdélyi roma gyerekek fociznak Gidófalván 2017. október 18-án. Sepsiszentgyörgyön és a környezõ falvakban több ezer roma él a létminimum alatt.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Egy játék csökkentheti a romákkal szembeni előítéleteket

24.hu
24.hu

2018. 03. 09. 10:10

Ha a magyar fiatalok egy szerepjátékban megélik egy kisebbségi fiatal hányattatásait, csökken a romákkal szembeni előítéletességük, írja az Index. Egy széles körben elfogadott magyarázat azt mutatja, hogy az előítéletesség egyik fő okozója az, hogy nincsen a csoportok között személyes kapcsolat, így nem tudjuk vagy nem akarjuk elképzelni, milyen lehet másnak lenni.

Egy kontrollált kísérletet hajtottak végre, melyben huszonéves fiatalok országosan reprezentatív mintáját véletlenszerűen egy „kezelt” és egy kontrollcsoportba sorolták.

A kezelt csoport tagjai a Cigánylabirintus rövidített, online verzióját játszották végig, a játék végeztével pedig egy rövid kérdőívvel mérték meg a romákkal szembeni előítéletet mindkét csoportban. A játék olyan helyzeteket mutat be, amikkel valószínűleg gyakran kell szembe nézni roma fiataloknak: „véletlenül” már pont betöltötték az állást előttük, pont elkelt az albérlet, nincs nyitva az éjjel-nappali, ahol tudna venni kenyeret.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szerepjáték csökkentette a romákkal szembeni előítéleteket, ezeket több mutatóval is mérték.

Az egyik ezek közül azt mérte, a megkérdezettek mennyire értenek egyet azzal, hogy a bűnözési hajlama a cigányok vérében van. A szerepjátékot játszók közül kevesebben voltak azok, akik ezzel egyetértettek, mint a kontrollcsoportban.

A hatást egy néhány perces szerepjáték eredményezte, és még egy hónappal később is megmaradt. A szerepjáték csoportokban pedig az előítélet nemcsak a romákkal, hanem a menekültekkel szemben is csökkent.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.