Belföld

Hó, hófúvás – már 12 megye veszélyben

Frissült a veszélyjelzés. Térkép.

Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, a felhőzet csak kezdetben, északkeleten lehet szakadozottabb. Többfelé eshet hó, havas eső, délkeleten, keleten eső. Az északkeleti, keleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hőmérséklet csúcsértéke -1 és +5 fok között alakul, északkeleten lesznek a magasabb értékek. Késő este -1 és +3 fok várható.

Éjfélig több megyében havazás, havas eső várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette veszélyjelzését.

A Dunántúl mellett már Pest, Nógrád és Heves megyére is érvényes az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés.

 

 

 

 

Kedd estig a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében síkvidéken 2-5 centi, szerda reggelig további 2-5 centi hó várható.

Szerda reggel a keleti határ közelében kis területen átmeneti ónos eső is hullhat. Szerda délelőttől – jelenlegi számítások szerint – a Dunántúl nyugati részeinek kivételével egyre nagyobb területen 0 fok felett alakul a hőmérséklet síkvidéken, így a hó gyarapodása síkvidéken egyre kisebb területen lesz jellemző.

Várhatóan szerda reggeltől-éjfélig elsősorban a Dunántúl nyugati megyéiben lehet említésre méltó a hó gyarapodás (5 centi), ezen belül elsősorban Zala és Veszprém megyében valószínű 2-5 centi körüli vagy akár efeletti megmaradó hó kisebb területen.

Szerda éjfélig 300-350 méter felett általában 10 cm feletti, nyugaton 15 cm feletti hó valószínű. Az Alpokalja térségében a szerda reggeltől éjfélig a 45 km/óra körüli széllökések gyenge hófúvást okozhatnak. Ezért külön-külön figyelmeztetést adtak ki a havazás és a hófúvás miatt.

 

 

 

Kiemelt kép: MTI / Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik