Belföld
Budapest, 2016. június 4.
Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadással ünnepélyesen felvonják a nemzeti lobogót a Parlament elõtti Kossuth Lajos téren 2016. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. Az Országgyûlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerzõdés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Felvonták a zászlót, mindenkinek fáj Trianon

24.hu
24.hu

2017. 06. 04. 18:26

Korábban a témában:

Ma van a Trianoni békeszerződés aláírásának 97. évfordulója, június 4-ét az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává. Az erről szóló törvény kimondta:

a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

Reggel a budapesti Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: az elmúlt évek bebizonyították, hogy a trianoni tragédia pusztítását túlélve a magyarság képes a nemzeti megújulásra.

Brüsszel, 2016. október 3.
A kombóképen fent Kvasznai Árpád brüsszeli otthonában 2016. október 3-án. A férfi 1957 szeptemberében érkezett Belgiumba, az akkori Jugoszlávián keresztül. 
Lent a Brüsszelben élő Kvasznai Árpád hűtőmágnese. A férfi számára ez a tárgy jelképezi szülőhazáját leginkább. A fotó 2016. október 3-án készült.
MTI Fotó: Kallos Bea
Még három év, és lejár Trianon
Ilyen és ehhez hasonló tévhiteket gyűjtöttünk csokorba, hogy cáfoljuk.

Az EU a megoldás

Az MSZP úgy fogalmazott, a Trianon által okozott sebeket csak az Európai Unió képes meggyógyítani. Az egységes Európa eltünteti az erőszakkal rajzolt határokat, egyesíti a szétszakított családokat és megbékélést hoz a mesterségesen egymás ellen fordított nemzetek számára.

Az LMP szerint ezen a napon fontos emlékezni arra, hogy mindenki közös felelőssége tanulni a múlt hibáiból, és olyan nemzetpolitikai stratégiát megvalósítani, amely a jelen helyzetben a lehető legnagyobb támogatást nyújtja a külhoni magyar közösségeknek, miközben tiszteletben tartja azok önrendelkezési jogát.

Máig tartó fájdalom

Az Együtt úgy véli, a trianoni békeszerződés és az abból eredő “máig tartó fájdalom” nem választhatja szét a magyar nemzet tagjait. Trianon fájó igazsága arra tanít, hogy “a velünk élő kisebbségek ugyanúgy a nemzet részei, ahogy a többség: ha őket elnyomjuk, azzal leginkább saját magunknak ártunk” – idézi az MTI.

A Párbeszéd közleményében úgy fogalmazott, a trianoni békeszerződés a magyar társadalom egyik nagy kibeszéletlen témája, nagy sebeket okozott, amelyek máig éreztetik hatásukat. A párt szerint olyan Magyarországra van szükség, ahol mindenki számít, és amely a külföldre vándorolt és elszakított magyarokat is támogatja identitásuk megőrzésében.

A magyarság harmada

A nemzeti összetartozás napja alkalmából a többi között Debrecenben, Egerben, Kecskeméten, Keszthelyen, Miskolcon, Nagykanizsán és Zalaegerszegen is tartottak megemlékezéseket. A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést.

Az kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. A magyarság harmada – mintegy 3,2 millió ember – az új határokon túlra került.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Mohai Balázs)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Sexcrimes  Wild Things / wildthings   Year: 1998 - usa  Denise Richards, Matt Dillon   Director: John McNaughton
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.