Belföld
Újraállították az Országzászló emlékművet Makón

Lázár szerint az egész nyugati világ adósunk Trianonért

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 05. 31. 21:44

A miniszter autonómiát követelt a határon túli magyaroknak.

Trianon gyászmunkáját még mindig nem végeztük el – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a makói országzászló újraavatásán. Azt mondta: „az újraállított országzászlók csonka emlékművek, mert csak a trianoni szégyen egyik felét mutatják meg”.

Lárár szerint „a traumának sosem csak áldozatai vannak, hanem elkövetői, cinkosai és haszonélvezői is”. Azt mondta, „az ő felelősségük, az engesztelés és a bocsánatkérés emlékműveit nem találjuk Párizsban, Versailles kastélyai között, a Felvidéken, Erdélyben, a Partiumban, Délvidéken és Kárpátalján sem”, úgy véli, „sehol a bocsánatkérésnek, a múlttal való szembenézésnek, a magyarok megkövetésének legalább egy szimbolikus gesztusa az egykori antant hatalmak jogutódjai részéről”.

A miniszter kijelentette: Trianon „diktátum volt, történelmi igazságtalanság egy nemzettel szemben, amely miatt az egész nyugati világ máig adósa Magyarországnak”. Hozzátette: földet vissza nem kérünk, határrevíziót nem követelünk, de „elvárjuk, hogy legyen vége a Kárpát-medencében a magyarok lopakodó elnyomásának és asszimilálásának, hogy a magyar helység- és utcanévtáblák mindenütt megmaradhassanak, a magyar nyelvű kulturális és oktatási intézmények ugyanolyan esélyekkel és jogokkal működhessenek, mint az adott államot alkotó többségi nemzeté”.

Azt is mondta: „követeljük, hogy a magyar kisebbségek politikai érdekképviselete az adott állam területén ne tiltott vagy tűrt, hanem támogatott tevékenység lehessen, a magyarok autonómiát kaphassanak ott, ahol a kulturális és gazdasági helyzetük éppúgy feljogosítja őket, mint a katalánokat vagy a dél-tiroliakat Európa más tájain”. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.