Belföld

Kétségbe vonják Magyarország elkötelezettségét a jogállamiság iránt

országház (Array)
országház (Array)
A Wall Street Journal cikke szerint a Duna törésvonalat jelent az Európai Unióban.

A Duna jelenti az új törésvonalat az Európai Unióban, a folyótól keletre lévő országok egy részében a korrupció, valamint a független intézmények elleni politikai támadások aláássák a jogállamiságot – írta hétfői számában az amerikai Wall Street Journal.

A lap szerint az EU elsősorban jogi, és nem politikai vagy gazdasági konstrukció, legitimitása mindenekelőtt a jogállamiság alapelvein nyugszik. Sokan viszont úgy látják, hogy a Dunától keletre lévő országokban nem tartják kellően tiszteletben ezeket az értékeket.

Az aggodalmak középpontjában főleg Magyarország áll, melynek kormánya az utóbbi években számos ügyben összekülönbözött az Európai Bizottsággal

– emlékeztet a Wall Street Journal. Hozzáteszik: a legutóbbi vitára a felsőoktatási törvény módosítása adott okot, ami a bírálók szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) függetlenségének felszámolását célozza.

A cikkben az áll: többek szerint az elismert akadémiai intézmény elleni támadás megkérdőjelezi Budapest elkötelezettségét a jogállamiság és a demokratikus értékek iránt. Rámutattak az uniós áthelyezési kvóták magyar elutasítására és az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányra is, ami az Európai Bizottság szerint hazugságokon alapul.

A szerző felteszi a kérdést, hogyan oldható fel a Rajna-menti és a Dunától keletre fekvő országok közötti feszültség. Szerinte hatással lesz az EU jövőjére, hogy a francia-német tengely az unió egységét tartja-e szem előtt az integráció mélyítésekor, szemet hunyva a jogállamisági aggályok felett, vagy megpróbálják az integráció következő szakaszát az euróövezet oszlopos tagjaira szabni, amelyekben nem vonhatóak kétségbe az alapértékek.

Az utóbbi lehetőség azzal a kockázattal jár, hogy másodrendű tagállamokká válnak a közép- és kelet-európai országok.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik