Nagyvilág
(L-R) US President Donald Trump, French President Emmanuel Macron, Britain's Prime Minister Theresa May, the President of the European Commission Jean-Claude Juncker, German Chancellor Angela Merkel and Italian Prime Minister Paolo Gentiloni watch an Italian flying squadron during the Summit of the Heads of State and of Government of the G7, the group of most industrialized economies, plus the European Union, on May 26, 2017 in Taormina, Sicily.
The leaders of Britain, Canada, France, Germany, Japan, the US and Italy will be joined by representatives of the European Union and the International Monetary Fund (IMF) as well as teams from Ethiopia, Kenya, Niger, Nigeria and Tunisia during the summit from May 26 to 27, 2017. / AFP PHOTO / POOL / STEPHANE DE SAKUTIN

Juncker: Hidakat kell építeni, nem falakat

24.hu
24.hu

2017. 05. 26. 14:41

Mivel a világ országai egyre gyakrabban szembesülnek a békére és biztonságra veszélyt jelentő stratégiai globális problémákkal, fenn kell tartani az egységet a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelme érdekében – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a szicíliai Taorminában, a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport kétnapos csúcstalálkozóján elmondott köszöntőjében pénteken.

Tusk elmondta, a csúcstalálkozó fő témái a világgazdaság, a külpolitika, a polgárok biztonsága és a környezeti fenntarthatóság lesznek.

Az 1975-ben alakult G7-csoportnak Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Olaszország, továbbá az 1986-ban csatlakozott Kanada a tagja. A találkozókon szokás szerint részt vesznek az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió (EU) képviselői is.

Sok múlik az egységen

Tusk hozzátette, nem titok, hogy a G7 csoport vezetőinek álláspontja bizonyos kérdésekben különböző, de egységet kell mutatniuk az olyan problémák megoldásában, mint a szíriai háború, az orosz agresszió Ukrajnában, az észak-koreai nukleáris és ballisztikus rakétakísérletek, vagy a Dél-kínai-tengeren folytatott területszerzés. Ha a G7 csoport nem mutat egységet, a világ helyzete kikerülhet az irányítás alól – vélekedett.

Tusk reményének adott hangot, hogy a vezetők egységet mutatnak az ukrán konfliktussal kapcsolatban. Kijelentette, támogatja Ukrajna függetlenségét, területi integritását és szuverenitását. Leszögezte, a konfliktus megoldása csak a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásával érhető el – tette hozzá.

Az elnök arra szólította fel a vezetőket, legyenek egységesek a “szíriai brutalitás” befejezése melletti elhatározásukban is. “Készen kell állnunk arra, hogy növeljük erőfeszítéseinket a terrorizmus felszámolására Szíriában, és megtaláljuk a politikai rendezés eszközeit” – fogalmazott.

Véleménye szerint felelősség terheli a csoport azon tagjait, akik – akárcsak Irán és Oroszország – együttműködtek Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerével.

Ahelyett, hogy időt vesztegetnénk, használni kell a befolyásunkat, hogy valós tűzszünetet hozzunk létre, megállítsuk a vegyi fegyverek használatát, valamint biztonságos és azonnali humanitárius hozzáférést biztosítsunk minden rászorulóknak

– jelentette ki

Többoldalú megoldások

Végezetül elmondta, a migrációs válság kezelésében is szükség van a G7 csoport egységére. A csúcstalálkozó helyszínére utalva hozzátette, a globális kihívás ugyanis Szicíliában is valódi probléma. Az Európai Unió célja a jelenlegi nemzetközi szintű együttműködés szintjének fenntartása a válság kezelésében.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a G7 tagjainak feladata, hogy megértessék a globalizáció működését azokkal, akik nem látják, hogy az hogyan szolgálja a javukat.

Elmondta, az európaiak 45 százaléka véli úgy, hogy a globalizáció veszélyt jelent, nem pedig lehetőséget. A G7-eknek megfelelő módon kell kezelniük ezt a helyzetet, és a közös értékek – mint a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság, valamint az emberi jogok – mentén többoldalú megoldásokat kell keresniük a problémák megoldására. Hidakat kell építeni, nem pedig falakat – hangsúlyozta.

(MTI)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man at the psychotherapist, lying on couch, emotionally speaking, discussing with psychotherapist his problems, practitioner making some notes. Horizontal photo banner for website header design
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.