Belföld

Lehallgatás az Eötvös Intézetben: furcsa érvvel hárított a belügy

24.hu
24.hu

2016. 06. 10. 09:27

Az teljesen irreleváns, hogy a megtalált poloska egy filléres eszköz.

Furcsa érveléssel hárította el a Belügyminisztérium azt a gyanút, hogy a magyar hatóságok helyezhettek el lehallgató eszközt az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet irodájában.

A Belügyminisztérium közli, hogy a készülék kiskereskedelmi forgalomban húszezer forintért beszerezhető. A jogszabályok keretei között a titkos információgyűjtés, illetve a titkos adatszerzés eszközeivel szolgáltatást végző belügyi szervezet saját eszközeit nem internetes portálon, és nem a sarki boltban vásárolja meg

– írták. A 444 ugyanakkor azt írja: az, hogy a megtalált lehallgató egy filléres eszköz, nem érv, mert a célnak pont megfelel. Ráadásul a Belügyminisztérium e helyett védekezhetett volna azzal is, hogy a magyar titkosszolgálatoknak nincs szükségük telepített eszközökre a törvényes megfigyeléshez.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a portálnak azt mondta: a magyar jogszabályok szerint a távközlési szolgáltatóknak hozzáférést kell biztosítaniuk az adatforgalomhoz a titkosszolgálatok részére, vagyis elég lenne tőlük kérni. A gyakorlatban viszont nincs jogi lehetőség arra, hogy lehallgassanak egy intézményt, mert titkos megfigyelést csak konkrét személy ellen, és csak célhoz kötötten lehet kezdeményezni.

Más a helyzet, ha a lehallgatást nem titkosszolgálatok végzik – magánvállalkozások használhatnak ilyen telepített eszközöket, mert nekik nincs hozzáférésük a szolgáltatók központjához. Az így megszerzett információkat hivatalos eljárásban nem lehet felhasználni, de ez nem is feltétlenül cél. Tarjányi azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a megfigyeléseket kiszervezzék magánvállalkozásoknak, vagy akár az ügyben érdekelt külföldi titkosszolgálatoknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.