Belföld

Koncz Zsuzsa úgy bírálja Orbánt, hogy egyszer sem ejti ki a nevét

koncz zsuzsa, 168 ora (Array)
koncz zsuzsa, 168 ora (Array)

RÓLUNK SZÓL / Koncz Zsuzsa Tündérországa - Ezzel a címmel, alcímmel hozza a 168 Óra az interjút, amelyben újra rögtön felidézik Tündérország című számát.

„Hát nézd a táltos törpét / megint új álarcot visel / Miközben szól az álszent kórus / a métely magvát hinti el”.

A legendás énekesnő ezúttal sem von semmiféle párhuzamot, nem beszél dalokba bújtatott politikai állásfoglalásról, de utal rájuk. Azt elismeri, hogy a magyar politikáról még rosszabb lett a véleménye, mint hét éve, amikor álságosnak, hiteltelennek nevezte. Azért nem szorong, mert a saját Tündérországa sok örömet ad neki.

„Arról tiszta lelkiismerettel elmondható: jobban teljesít.”   

A Tündérország című lemez ugyanis mindenféle médiahátszél nélkül lett öt hónap alatt platinalemez, az arra épülő koncertek pedig sikeresek.

„A közönség szereti és érti, mert rólunk szól. Tudhatják például, hol van a sárkányok földje, ahová az unortodox, Nyugatról Keletre tartó vándor vezeti őket úgy, hogy nem a Napot, hanem saját árnyékát követi.”

Koncz Zsuzsa elárulja, ma szinte ott tart, mint a rendszerváltás előtt, amikor alig nézett híradót, az újságokban – nagy focidrukkerként – csak sporthíreket olvasott. Híradót ma is inkább német adókon néz, egy-két újságot lapoz fel. Ugyanakkor bizonyos internetes beszámolók erősen hatnak rá. Meccsre nem jár, a honi stadionhelyzet kapcsán is inkább azon gondolkodik, hogy „az épülő monstrumok árnyékában negyvenezer gyerek éhezik”. 

Az agymosásról 

Szerinte generációja – Zorán, Presser, Bródy – iránt azért nem érdeklődik a média, mert most a fókuszban a sztárgyártó műsorokból kikerülő fiatalok vannak.  

„Az ő produkciójuk a megváltozott bulikultúrát szolgálja, amelyben a tartalom nem szempont.  

Az ő generációjának még inspirációt jelentett, hogy próbáltak kérdéseket megfogalmazni, válaszokat találni fontosnak vélt ügyekben.

„A mai médiavilágban ez most végképp nem trendi.”

Koncz Zsuzsa ennek ellenére nem sértett. Azt tapasztalja, hogy koncertjeire sok fiatal is elmegy, és az új számok szövegét vele éneklik.  

Filmajánló a kormánynak  

A kormány bevándorlók elleni kampányplakátjainak üzenetét „mélyreható méregnek” nevezi, ellenanyagként pedig a Bazi nagy francia lagzik címen futó filmet ajánlja, mert van belőle mit tanulni elfogadásról, egyebekről.

És ha már a franciák. Az énekesnő kiemeli, hogy ők „tudják: mások értékeinek ismerete viszi őket előbbre. Büszkék a múltjukra, de nem tegnapokban, hanem holnapokban gondolkodnak”.   

Nyári fesztiválokra azért nem jár, mert azoknak az „erősen kihasznált sörsátrak is jellegzetességei”. Úgy hiszi, József Attila-verset énekelni egy csúcsra járatott sörsátor árnyékában nem lehet. Ez nem elzárkózás, hiszen mélyebb szakmai kapcsolatokat az újabb generációkkal is köt, ilyen volt a viszonya Cipővel, aki előbb Bródynak volt barátja és költőnek készült.

Film- és könyvajánló mindenkinek 

Koncz Zsuzsa mindenkinek ajánlja Wim Wenders A föld sója című megrázó filmjét Sebastiao Salgadóról. A brazil fotós kontinensről kontinensre utazva dokumentálta az emberiség konfliktusait, népek kényszerű vándorlásait.

Az énekesnő olvasni is szeret. A jelen történései kapcsán kapta kölcsön két horthysta, ludovikás katonatiszt visszaemlékezéseit.

„Görgey Guidó és Thassy Jenő az akkori kiművelt uralkodó osztály tagjai közé tartoztak. Érdekes és nagyon tanulságos volt azzal szembesülni: egyáltalán nem tartották sokra a kormányzót. Leginkább parvenünek.

És amit elmondtak róla, annak alapján nehéz elképzelni, miként akarhat ilyen karakter köré bárki is kultuszt barkácsolni. Persze az is igaz: mindkét tiszt haladó szellemű fiatal volt, külföldön fejezték be az életüket.”      

Koncz Zsuzsa gőzerővel készül augusztusi koncertjére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik