Kultúra

Koncz Zsuzsa nem Orbánnak üzen, tükröt tart

Az énekesnőt nem lepi meg, hogy a Heti Válasz március 14-i koncertjét „a legnagyobb ellenzéki kampánygyűlésnek” titulálta. A Népszabadságnak azt mondja: ma már szinte semmi nem az, ami valójában.

„Egy jubileumi koncertet is lehet kampánygyűlésnek aposztrofálni. Attól az még koncert lesz”, március 14-e a nemzeti ünnep előestéje, nem kampányesemény. Koncz Zsuzsa általános kórtünetnek tartja, hogy manapság nincs becsülete a tapasztalatnak, az elért eredményeknek, a sikernek. Nem csak az ő műfajában, általában nem kérik ki a tapasztalt szakemberek véleményét, legyen szó akár gazdaságról vagy politikáról, noha ez elég logikus, és kifizetődő lehetne. Mint ahogy őt sem kérdezik bizonyos ügyekben, például arról, hogy nemrég államosították a jogdíjak egy részét.

Néhány hete a Heti Válasz nemcsak azt írta, hogy Koncz Zsuzsa koncertje kampánygyűlés lesz, hanem a Tündérország című lemezét értelmezve – „Hát nézd a táltos törpét / megint új álarcot visel / Miközben szól az álszent kórus / a métely magvát hinti el” – egy írói vélemény alapján párhuzamot vont Orbán Viktor és a táltos törpe között. Koncz Zsuzsa most azt mondja, új lemeze nagyon fontos, az első három-négy között tartja számon, de a Tündérország nem dalokba bújtatott politikai állásfoglalás, „Bródy most sokkal erősebben fogalmaz, de hát a helyzetek is sokkal élesebbek körülöttünk”. Az énekesnő önismereti szövegnek kezeli a Tündérországot. Szerinte ez nem politika, de „mivel egy átpolitizált országban élünk, evidens, hogy sokan viszont azonnal erre gondolnak. Ha az ember magyar, manapság mindenről a politika jut eszébe, ami – szerinte – sajnálatos, de ettől egy dal még nem okvetlenül politikus. „Csak mint egy tükör, az életünket mutatja olyannak, amilyen.”

Az énekesnő úgy látja: az nehéz kérdés, hogy egy dalnak van-e még ereje, de lát biztató jeleket arra, hogy az embereknek szükségük lehet nem csak arra az agy- és ízlésmosásra, amellyel a magyar média elárasztja őket… „Amikor a kereskedelmi médiumok elindultak, azt gondoltuk, de jó, lesz választék. Na, hát nem lett. A mi műfajunk csak casting show-k képében létezik. Zene az nincs.” Helyette vannak casting show-k, krimisorozatok, szappanoperák, régi filmek, ismétlések. „Ez megy, mert ez olcsó és neveli az elszürkült, belefásult, igénytelen közönséget. Amikor ezt észrevette, azt gondolta, néhány éven belül elfogy a közönsége. De szerencsére nem így lett.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik