Belföld
pákh imre (Array)

“Kvázi lopással” zárul a képtelen háború egy nemzeti kincsért

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 06. 11. 07:43

A Golgota kálváriája, avagy egy hazafisági és nagyvonalúsági verseny képének árnyalatai. Pákh Imre pert fontolgat. 

Korábban a témában:

Az ismert magyar származású amerikai műgyűjtő a Golgotát több mint egy évtizede vette meg, azért, hogy egyben maradhasson a Munkácsy-trilógia. Pákh Imre azt mondta a Figyelőnek, már akkor megállapodott a vezető magyar politikusokkal, hogy rövid úton megoldást keresnek arra, ez a műalkotás is a magyar állam tulajdonába kerüljön.

Mint ismert, ez a mai napig nem történt meg. A műgyűjtőt meglepte, hogy Gerhardt Ferenc jegybanki alelnök, az Értéktár Program vezetője ezért őt tette felelőssé.

„Ez nem felel meg a valóságnak”.

A tény, hogy a jegybank 6 millió dollárt ajánlott a képért, míg ő 9 millió dollárt kért. Ő nem „lebegteti” egy titokzatos műgyűjtő vételi ajánlatát, átadta az orosz származású svájci milliárdos vételi ajánlatának másolatát az illetékeseknek.

Az MNB-alelnök szerint műkereskedői körökben egymillió dollár körüli összegre becsülik az összeget, amit ő fizetett, miközben ennek sokszorosát adta érte, amit Gerhardt Ferenc is tudhatna, hiszen bemutatta neki a vételi szerződést és a banki utalási bizonylatot.

Ami a Golgota mostani valós árát illeti, végképp érthetetlen a műgyűjtőnek, hogy a jegybankár természetesnek nevezi, ha „az ország felelős minisztere a nemzeti eredetű műkincs értékének megállapítására hazai szakembereket kér fel”. Szerinte a műkereskedelem világában íratlan szabály, hogy az eladó és a vevő közösen kér értékbecslőket.

Pákh Imre mindmáig nem látta az MNB által felkért értékbecslők számait. Ő már átadta a világ két legismertebb aukciósháza, a Christie’s és a Sotheby’s, illetve a Fine Art Asset Management értékbecslését. Mindhárom 10 millió dollár körüli összegre becsülte a Golgota értékét. Minden tisztelete a Falk Miksa utcai műkereskedőké, de úgy véli: a világ legnagyobb aukciósházainak talán komolyabb tapasztalata van több millió dolláros műalkotások felbecsülésében.

Ha már hazafiság 

A műgyűjtő emlékeztet rá, most egyesek az ő hazafias érzelmeire apellálnak. Nekik azt üzeni, hogy míg a kanadai Hamilton Galéria évi 50 ezer dollárért adta kölcsönbe a képét, addig ő ingyenes letétbe helyezte a Golgotát tizenhárom éven át. Most pedig a 10 millió dolláros külföldi ajánlattal szemben 9 millió dollárt kér.

Pákh Imre árnyalja azt a jegybanki érvet, hogy a Krisztus Pilátus előtt című képet 5,7 millió dollárért vették meg a Hamilton Galériától. Ő ugyanis a 9 millióért nemcsak a  Golgotát adná, hanem egy teljes csomagot ajánlott fel. A tulajdonát képező 52 Munkácsy-festményt letétbe helyezné a Magyar Nemzeti Banknál, vagy valamelyik állami intézménynél 10-12 éves időtartamra. Mivel a Hamilton évi 50 ezer dollárt kért egy képért, azt hiszi nagyvonalú ajánlatot tett.

A Miniszterelnökség közben úgy döntött, hogy a Golgotát ideiglenesen védetté nyilvánítja, vagyis Pákh Imre nem viheti ki a képét az országból, az államot pedig elővételi jog illeti. A Figyelő szerint a kormány lépése jogilag erősen kérdéses.

Pákh Imre most a Blikknek azt mondta: annak örül, hogy a kormány felmérte: a Golgota nemzeti kincs. „Ennél már csak az lenne pozitívabb, ha a Miniszterelnökség betartaná azt a két évvel ezelőtti szóbeli megállapodást, amely szerint 9 millió dollárért (2,5 milliárd forint) megvásárolnák a képet”. A műgyűjtő jogi lehetőségeket fontolgat. Bár eredeti terveivel ellentétben június 25-én elvitte volna a festményt, a Golgota egyelőre ugyan marad a helyén, de szerinte a látogatók „egy bunkósbottal kivert, kvázi lopott” festményt csodálhatnak majd a falon.

A Miniszterelnökség szerint ők csak azt kívánják elérni, „hogy nemzeti festészetünk kiemelkedő alkotása magyar érdekkörben maradjon”.

Ezt akarta Pákh Imre is, ám a kormány és az MNB érvelése ott sántít, hogy a Golgota ára például nem vethető össze a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-kép értékével. Korábbi és eddig nem cáfolt lapértesülések szerint különbség a két kép között, a kanadai galéria a festményt ajándékba kapta annak idején, míg a műgyűjtő súlyos dollármilliókért vette. A  jegybank által titokzatos orosz vevőnek pedig neve is van, és tudni lehet, Vaszilij Anyiszimov egy épülő templomban helyezné el a festményt Oroszországban.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.