Belföld

Tizenötezren látták Munkácsyt Sopronban

Sokan az utolsó napokban nézték meg Munkácsy Mihály festményeit Sopronban: a hétvégén közel 2300 látogatója volt a kiállításnak.

A fél órás sorban állást is vállalták azok a látogatók, akik Munkácsy-éjszakájára érkeztek szombat este a Liszt-központ kiállítóterme elé. A szervezők rendhagyó programmal várták azokat, akik még nem látták vagy újra meg akarták nézni Munkácsy festményeit Sopronban.

Éjfélig szalonzenével, jelmezekkel idézték meg a korabeli szalonok hangulatát: a várakozóknak korhű ruhát viselő idegenvezető beszélt Munkácsy művészetéről, a kiállítótérben pedig Kuzsner Péter zongoraművész és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjai játszottak a közönségnek. A látogatók emléklapot is kaptak és egy Munkácsyt idéző festővel is szóba elegyedhettek. A programra közel nyolcszázan érkeztek.

A szombat délután is rendhagyó volt: a rendes nyitvatartási időben is ezen a napon nézték meg a legtöbben Munkácsy festményeit. Nap közben több, mint nyolcszáz, másnap pedig több, mint hétszáz látogató jött. Így a soproni kiállítás záró hétvégéjén közel 2300-an látták a tárlatot.

A Munkácsy-kiállítás december 15-én nyílt meg Sopronban, és vasárnap ért véget. Ez idő alatt közel 15000-en nézték meg a képeket.

Az egyéni vendégek mellett több, mint 700 család és 60 iskolás csoport váltott jegyet a kiállításra. Sopron összes középiskolájából és öt általános iskolájából érkeztek osztályok, de iváni, kópházi, ágfalvi és harkai diákok is eljöttek a tárlatra.

Az egyéni látogatók jellemzően Győr-Moson-Sopron megyéből és Vas megyéből érkeztek, de az ország távolabbi pontjairól, például Budapestről és Debrecenből is elutaztak Sopronba a kiállítás kedvéért. Külföldről pedig főként osztrák, de szlovák és orosz vendégei is voltak a tárlatnak.

A soproni Munkácsy-kiállításon Pákh Imre műgyűjtő képeit mutatták be: összesen 37 festményt hoztak a városba, ennyi Munkácsy alkotás még nem volt vidéki helyszínen. Sopronból Békéscsabára vitték tovább a festményeket, később pedig Münchenben és Moszkvában is megrendezik a kiállítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik