Belföld

Még hosszabb fogakat növeszt Orbán zsebkutyája

KEHI (KEHI)
KEHI (KEHI)

Több "tanácsadásnak" nem lesz írásos nyoma.

Ismét módosították a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) működését szabályozó jogszabályokat. A Magyar Közlönyben megjelent – és ezzel hatályossá vált – módosítás értelmében a kormány, a miniszterelnök vagy a Kehit felügyelő miniszter több dologban adhat írásbeli nyom nélkül tanácsadási megbízást a szervezetnek. Szóban is utasíthatják a szervezetet arra, hogy a kormánynak benyújtandó elõterjesztésekhez, jelentésekhez, illetve akármilyen szóbeli konzultációhoz adjon tanácsot – akár szintén szóban.

Általánosságban véve a Kehinek írásban kell adni egy-egy feladat elvégzésére megbízást, s meg kell jelölnie a tanácsadó tevékenység tárgyát, feladatait és célját, valamint a beszámolás formáját. Ez azt jelenti, hogy a kormány – és a következő kormányok, illetve az iratokhoz hozzáférési joggal rendelkező más személyek – a Kehi tevékenységének bizonyos részleteire utólag sem látnak majd rá.

Nemrég megszavazott a parlament egy újabb módosítócsomagot, amely szintén bővítette a Kehi lehetőségeit, s ezzel egyben hozzáférhetővé tette lényegében Magyarország minden vállalkozásának üzleti titkait is a Kehit felügyelő politikus számára (akkor is, ha nem áll fent valamilyen sandaság gyanúja.)

Háromszoros haszon

Egy nagyhatalmú korrupcióellenőrző belső nyomozóhivatalra persze minden kormánynak szüksége van, az elég rossz korrupciós mutatókkal rendelkező magyar államnak meg aztán végképp. A Kehi eredményeket is tud felmutatni: 2010 júniusa és 2012 októbere között 65 vizsgálatot folytatott le, 1200 szervezetet ellenőrzött és 38 milliárd forintot juttatott vissza a költségvetésbe. A hivatal évi 2,35 milliárdból működik, tehát bekerülési költségének több mint háromszorosát termelte ki.

Példának okáért

Egyebek között az adonyi gabonatároló megépítéséhez nyújtott állami hitel miatt tett feljelentést hűtlen kezelés és fedezetelvonás gyanújával a szervezet a Magyar Nemzet információi szerint. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 2005-ben és 2007-ben összesen 15,9 milliárd forint hitelt folyósított a Magtárház Kft.-nek az adonyi intervenciós gabonaraktár és logisztikai központ létrehozásához, a Kehi vizsgálata szerint eleve szabálytalanul. Gráf József, akkori agrárminiszter és Margittai Miklós, az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) akkori elnöke is szándéknyilatkozatot adott az épülő raktár bérléséről, amit az MFB-nél elfogadtak, pedig csak érvényes bérleti szerződés mellett nyújthatták volna a hitelt

A lap értesülése szerint a beruházás megvalósult, de a Magtárház Kft. a hitelt törleszteni nem tudja, ezért ellene az MFB felszámolási eljárást kezdeményezett. Azonban a cég vagyona mindössze 5,6 milliárd forint, míg az MFB-vel szembeni hiteltartozása 13,5 milliárd forintot tesz ki.

A lap megjegyzi azt is, hogy a Magtárház Kft.-nél dolgozik a volt MVH-vezető két lánya, egyikük a cég gazdasági vezetője.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik