Belföld

A II. világháború végét ünnepelték Fehérváron

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2012. 03. 23. 14:47

A város a háború nagy vesztese volt, a lakossága a felére zsugorodott, épületeinek egyharmada lakhatatlanná vált.

Koszorúzással emlékeztek meg a II. világháború székesfehérvári befejezésének évfordulójáról a Nyitott Könyv-emlékműnél március 23-án, pénteken. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében Varga Csaba dandártábornok, az MH ÖHP törzsfőnöke helyezte el a megemlékezés koszorúját.

A II. világháborúban Székesfehérvár egyike volt a legtöbbet szenvedett magyar városoknak. A település környékén 1944. december 4-én kezdődtek meg a nagyobb katonai átcsoportosítások, majd négy nappal később a szovjet csapatok támadást indítottak a Margit-vonal védelmi rendszere és a várost környező községek ellen.

Székesfehérvár bevételéért december 22-én indult meg a támadás, és egy napon belül már szovjet kézre is került. Visszavételéért a német és magyar csapatok a Konrád III. hadművelet keretében 1945. január 18-án indítottak támadást, majd január 22-én sikerült is visszafoglalniuk.

A dunántúli német ellentámadás kifulladását követően, március közepén ismét a város közvetlen határában folytak a harcok, és – annak ellenére, hogy bekerítették − március 22-éig még összecsapások színtere volt. A három hónapig tartó katonai megszállás, a frontesemények következtében lakossága a felére zsugorodott, épületeinek egyharmada pedig lakhatatlanná vált.

Az ünnepségen Székesfehérvár Önkormányzata nevében Mészáros Attila önkormányzati képviselő koszorúzott, míg az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében Varga Csaba dandártábornok, az MH ÖHP törzsfőnöke helyezte el a megemlékezés virágait.

Az Országzászló téren álló Nyitott Könyv-emlékművet Molnár Tibor szobrászművész készítette: a márványba vésett nevek örökké emlékeztetnek a második világégés helyi áldozataira.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.